Relat a relat

Un relat de: M.Victòria Lovaina Ruiz

Plou. Plou i bado i fullejo uns apunts i em disposo a escriure un text sobre el llibre de relats en català, un llibre que encara no conec. Em costa molt fer-ho perquè sempre és difícil parlar d'allò desconegut, encara que ho puguis imaginar com si ho tinguessis al davant. I bado de nou perquè no em decideixo, i miro el correu. Molts mails: la feina; un amic; comenten un dels meus relats, ara miraré què em diuen; un mail de Mèxic, és el fill de la Dolça, tampoc no conec la Dolça, però em puc imaginar els solcs que el temps li ha deixat a la pell.
La Dolça és una dona nonagenària i, segons deia sempre l'àvia, era una noia molt afectuosa i petonera; l'àvia n'era padrina. Resideix a Mèxic d'ençà que els seus pares van exiliar-se en acabar la guerra, no ha tornat mai més a Catalunya. L'amistat amb l'àvia va continuar mitjançant unes cartes que ens arribaven de tant en tant. Eren llargues cartes escrites en paper groguenc i amb unes lletres que semblaven dibuixos de tan ondulades com eren. Recordo com l'àvia sempre em feia llegir-les mentre ella netejava llenties. Al ritme de les meves paraules, l'àvia anava destriant les llenties d'allò que només eren pedres que volien enganyar-la, llentia a llentia fins que omplia l'invariable plat de porcellana blanca que interposava entre la taula i el seu pit. Una i altra vegada vaig llegir les cartes de la Dolça, mentre ella anava creixent i s'admirava de tot allò que veia al seu voltant, i ens parlava de les espelmes que a Mèxic, deia, es posaven als absents. I passava el temps i la Dolça s'enamorava, i es casava, tenia fills i envellia lluny d'aquí, entre confusions i males passades de la memòria que li aguditzaven les obsessions de la infantesa.
L'amistat de la Dolça ha continuat amb mi fins i tot després de l'absència de l'àvia, mitjançant el pont virtual del seu fill. La Dolça, ja gran i desmemoriada, em diu el seu fill angoixat, sempre omple la casa d'espelmes per tal o qual absent, mort o viu, però que ella troba a faltar. No hi ha manera de treure-li aquesta mania del cap. El fill pateix per si alguna vegada ocasiona algun desastre, de moment ho ha resolt posant-li una dona que, a més de fer-li companyia dia i nit, ha de controlar que les espelmes no ocasionin cap infortuni.
Jo no he conegut la Dolça. Ara que ho penso, la Dolça és per mi una dona virtual, com la majoria de relataires als quals només conec pels seus escrits que a voltes no sé ni com comentar de tant com m'agraden. De vegades crec que alguns els podria reconèixer només en llegir un títol, o aquella paraula que només ells utilitzen o per la manera de tractar cada situació que imaginen. Ara, rellegint el mail del fill de la Dolça, imagino la dona posant una espelma per a cadascun dels relataires que entre somnis literaris i imaginacions exaltades anem engrossint el món de la xarxa, relat a relat, igual com l'àvia omplia de llenties el plat de porcellana blanca. També imagino la Dolça petonejant els cinquanta relataires que ja han travessat la frontera de la virtualitat perquè el llibre és un pont, un pont que et condueix al món real on els petons tenen gust de vida i les espelmes fan llum per il·luminar els nostres somnis.
Encara plou. I bado i escric, i tanco aquest relat amb el desig que la pluja no apagui l'esperit dels ja quasi vuit-cents relataires, ni cap de les seves idees, ni cap flama exaltada. Tanco el text amb el desig de llegir aviat les obres editades dels cinquanta relataires que han deixat de ser virtuals; de tenir el llibre a les meves mans; de sentir-ne l'olor; de veure el dibuix imprès que en fa cadascuna de les lletres.

Abril, 2005


Comentaris

  • ambre | 28-12-2005

    Volia dir-te que m'has fet el primer i el centè comentari, i per casualitat he topat amb aquest relat. M'has emocionat ( i molt molt ... ) una abraçada ben forta, i moltes gràcies per aquest realt que has compartit amb nosaltres i per els teus comentaris.



  • amiga[Ofensiu]
    peres | 10-05-2005 | Valoració: 10

    Lídice (em permets que encara et digui així?), la meva mare encenia espelmes, saps?, una al seu quarto, tot el dia, i una altra a l'entrada de casa, i una tercera dedicada a un nen Jesús que tenia al costat del seu silló preferit. Això em sembla recordar que ho feia ja des d'abans de morir el meu pare, però no n'estic segur del tot, perquè el meu pare va morir-se força abans que ella. I a mi i als meus germans, quan anàvem a veure la mare, ens feina una mica d'angúnia i de vegades pensàvem que podria passar una desgràcia i que un dia cremaria tot. I li ho advertíem, però ella ens contestava que mai no s'havia cremat res i que ni tan sols hi havia hagut cap ensurt, i la meva mare se'n va anar un bon dia i la casa, que era de lloguer, es va quedar sense ningú que hi encengués espelmes, i quan hi passo al davant, que és sovint perquè jo visc força a la vora d'aquell pis, sempre penso que és una llàstima que ja quedin poques persones al món que mantinguin flames enceses tot el dia. I això em fa posar trist. Però llavors penso que hi ha flames virtuals com les que enceneu de tant en tant alguns autors i autores de RC i em poso content.

  • Mèxic, a la llunyania[Ofensiu]
    Biel Martí | 14-04-2005 | Valoració: 9

    Mèxic, a la llunyania segueix vinculat a mi per un dibuix que tinc a l'esquena i no em puc (ni vull) treure'm. El relat, com una idea darrere una altra, escrita amb la senzillesa perduda de qui mira el cel des de la finestra i deixa que els seus pensaments divaguin... M'ha agradat aquest tros, especialment: "els cinquanta relataires que ja han travessat la frontera de la virtualitat perquè el llibre és un pont, un pont que et condueix al món real on els petons tenen gust de vida i les espelmes fan llum per il·luminar els nostres somnis". Quasi poesia.

    Biel.

  • marc (joan petit) | 13-04-2005

    Com et diu en Xavier Valeri, és un relat molt dolç, suau, tranquil. Hi ha unba cosa que em fa una mica d'angúnia, però... si posen espelmes als morts, a Mèxic... n'hem de posar als autors?

    M'han agradat especialment dues coses: el ritme i la sensació que m'ha trasmpès. Ah! i el descobrir-te. És el primer relat que et llegeixo, però no serà l'últim.

    Salut!

    Marc Freixa (Joan Petit)

  • La Dolça,[Ofensiu]
    Lavínia | 09-04-2005 | Valoració: 10

    la lectura, els lectors, els autors i llurs cares que no coneixem. Tot un món. Un univers en què tendim a posar faccions a qui no coneixem, però que a través de les seves cartes, (les de la Dolça) i ara els emails (com els del seu fill); o dels relats se'ns representen d'una manera o altra.

    M'ha agradat molt aquest relat, possiblement, per la descripció que fas de l'estat de la Dolça, la pèrdua de memòria i l'atenció que la dona necessita, seguida de la preocupació del fill que, talment, segueix l'activitat de la mare, però tenint com a interlocutora, ara virtual, la néta de la dona a qui escrivia la mare.

    Molt bonic. Et felicito i t'haig de dir que llegeixo els teus relats, des que vaig tenir l'ocasió de fer-ho amb El fill dels balcallaners i penso que ets molt bona escriptora, M. Victòria.
    Et dono la puntuació i el meu vot.
    Molts petons

  • Les reflexions[Ofensiu]
    Sibil·la de Fortià | 09-04-2005 | Valoració: 10

    que presentes al teu relat són molt interessants. De vegades, allò que ens imaginem sense conèixer adquireix un valor especial. Una mica màgic.

    De fet, la sensació que descrius respecte als relataires i la Dolça (m'ha agradat molt aquest paral·lelisme) podria comparar-se d'alguna manera amb la lectura d'un llibre. Coneixem els personatges a través de la perspectiva de l'autor, però amb la imaginació els posem una cara, una veu o una història que van més enllà del llibre. Potser aquest és un dels aspectes més particulars de la literatura: l'obra es converteix en una altra per a cada lector.

    Bé, deixo "d'enrotllar-me" i et comento una mica el relat. Està molt ben construït i té una lectura molt agradable. Me l'imagino com a un article d'opinió en un diari. Comparat amb l'altre relat teu que he llegit ("El fill dels bacallaners") - una bona història - crec que has millorat molt en estil.

    Felicitats i continua escrivint, que ho fas molt bé!

  • jo també...[Ofensiu]
    ROSASP | 09-04-2005

    Tinc aquesta sensació de conèixer a molta gent només amb les seves paraules, la manera d'escriure difícilment pot amagar uns sentiments i una sensibilitat que viu molt dins nostre. Molts cops parlo de vosaltres a taula sopant, dient com m'agradat tal o qual relat i el comento. No sé se'm fa estrany, perquè jo no era gaire amant d'aquest tipus de pàgines, però reconec que sento un vincle d'unió molt gran en el que llegeixo i les persones que hi han al darrera dels escrits i gaudeixo enormement compartint aquests moments d'intercanvis literaris i de diferents punt de vista de les coses.
    Espero impacient poder tenir el llibre a la mà i poder-lo llegir...
    Un relat tendre i amb moltes flames enceses a l'esperança de gaudir de l'escriptura, de deixar volar somnis i de portar cada cop més endavant la nostra estimada llengua.
    Una abraçada i un vot!

  • a i gràcies[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 09-04-2005

    ni sabia que es poguesin posar els autors preferits, qua escrivia l'anterior misstage he vist el meu nom i no sabia de que anava ... gràcies per incloure'm entre els teus preferits .. no m'ho haguera pensat mai .. per mi és un honor que una persona que escriu tan bé com tu li agradin les meves "cosetes" ...

    Aquesta vegada una besada, aferrabraçada, petó, tot lo que vulguis ..

    Conxa

  • tenia ganes de ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 09-04-2005

    tornar-te a llegir, ja saps que també a mi em falten paraules per comentar els relats però que escrigui aquestes 4 retxes sense massa sentit vol dir que he gaudit com sempre amb els teus escrits ...

    Una aferrada

    Conxa

Valoració mitja: 9.8

l´Autor

Foto de perfil de M.Victòria Lovaina Ruiz

M.Victòria Lovaina Ruiz

62 Relats

377 Comentaris

126133 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Escric, gaudeixo escrivint, tot i el patiment que de vegades comporta, i m'agrada que em llegeixin. Aquests són alguns dels petits reconeixements a la feina feta:

Any 2005:
Primer premi Districte V amb "Ernesta".
Any 2007:
Segon premi de relats Mercè Rodoreda de Molins de Rei amb "Hivern a Roma".
Any 2008:
Premi Joescric de Novel·la amb Amb ulls de nina
Any 2009:
Primer premi de narrativa breu per a dones a Terrassa amb "Veu de sucre".

Primer premi del Certamen Paraules a Icària, categoria "El Cistell" amb":Dietari de Les Gorges

Opinions sobre el Dietari de Les Gorges

Finalista del premi Víctor Mora de l'Escala amb: "Felipe o la magnitud de la llum".
Any 2011
Primer premi de narrativa d'Alberic amb la novel·la "Coses de la genètica".
Any 2012
Premi Soler i Estruch de narrativa curta amb l'obra "Pell de gat". Editat per Edicions del Bullent l'any 2013.
Any 2015
Premi de narrativa breu policíaca i de misteri Ferran Canyameres amb l'obra "L'home que camina"
Any 2016
Finalista del V premi de novel·la GREGAL amb l'obra: L'esquerda de l'àngel:
Any 2017
Accèssit del premi de novel·la curta LA VERÒNICA CARTONERA amb l'obra: El rellotge de doble esfera

Gràcies per llegir-me!

mlovaina@gmail.com