MÍRIAM, la noia que estimava els colors.

Un relat de: Jofre

Comença a ploure. D'això n'està segura, però tan sols en sent el soroll.

A la Míriam li agradava que plogués i s'encantava rere els vidres de la seva habitació veient com queia l'aigua per sobre de les teulades rogenques, com de seguida es formaven rierols de color de fang i com quedaven les vinyes de xopes.

Tot just acabava el ruixat que ja volia sortir.

Li feien posar un jersei blau marí, perquè no arreplegués una galipàndria, i ella s'acostava al primer cep que trobava i espolsava les gotes dels pàmpuls per veure el raïm, encara verd, que s'hi amagava.

Caminava prop del marge amb els ametllers i tornava corrents cap a casa, sense atrevir-se a mirar enrere; com si al final del camí hagués vist alguna cosa que l'hagués espantada.

Avui no seria una simple gotellada.
En aquells casos, li dirien que s'esperés, que no tombés per fora, que tot era massa moll. Ella quedaria dolguda, enfadada, per aquesta prohibició.

Més tard, havent-la tingut per dins a casa força estona, quan alguns ja en sortien i d'altres n'entraven, tolerarien que s'escapés i respirés aquell aire sorprenentment net.
Ella en tornaria ben bruta, però plena de vitalitat i alegria.

La Míriam era una criatura feliç.

Ni ara ni abans, ni ella ni ningú, hauria demanat res més.

Avui que plou, la Míriam ho recorda. Frega el vidre fred i també el nota humit. Pensa que potser estan entelats i que hi hauria de passar la mà del tot per veure l'aigua acaronant els teulats i com neixen rierols i com ploren les vinyes.
Però sap que no cal, que és un gest inútil i que, des de fa temps, per a ella es va abaixar un teló negre davant dels seus ulls que no s'alçarà mai més.

La Míriam creu, ara més que mai, que és ben injust que ho hi pugui veure.


Comentaris

  • i els segueix estimant en el seu interior[Ofensiu]
    kispar fidu | 06-12-2006

    malgrat no veure-hi, recordo tot el que li feien sentir i en pot imaginar cada bocí.

    De petita, quan encara gaudia d'aquella visió, navegava entre les tonalitats dels colors i somiava entre dies pintats de màgia.

    Ara, escoltant la pluja, recorda aquells dies, i totes les tonalitats, i tot i no poder veure-les, les segueix estimant com quan en podia gaudir; i és capaç de dibuixar imatges amb pinzellades dels colors més purs al seu interior.

    Dolça manera de parlar d'una trista, però assumida amb valentia, veritat.

    ens veiem per aquí,
    Gemm@

  • La noia que reflectia els colors[Ofensiu]
    Frèdia | 06-12-2006 | Valoració: 10

    I encara els estima els colors, no? No els podrà deixar d'estimar mai. Bé que viuen dins seu. I, sense que ho sàpiga, la Mireia els reflecteix els colors. El lector els percep. Just com passa amb la teva prosa: plena de colors, de matisos, de sensibilitat i, com aquest cas, de finals sobtats que encongeixen el cor.
    Sempre és un plaer llegir-te, Jofre.
    Fredia

  • Avui que plou...[Ofensiu]
    jacobè | 06-12-2006

    I tu com saps que sóc l'antiga cançó? Agraïda pel comentari tan generós.
    Dec ser ben menudeta perquè amb aquest conte he memorat que val la pena viure només per flairar els colors!
    "Pensa que potser estan entelats i que hi hauria de passar la mà del tot per veure l'aigua acaronant els teulats i com neixen rierols i com ploren les vinyes."

    Fins aviat.

  • Corprenedor[Ofensiu]
    Màndalf | 24-05-2006 | Valoració: 10


    el teu escrit.

    Segur que no et sabrà greu que vingui per aquí baix enlloc de llegir els teus relats més recents, però és que no m'agraden els relats sense comentaris i n'hi ha tants! I tan dignes de ser comentats! Com aquest teu que he trobat deliciós, embolcallat de natura i de bells records d'infantesa que per desgràcia es transformen en tragèdia.

    Felicitats per aquest bonic relat de quasi fa un any. Ha estat un plaer estrenar-lo en quant a comentaris.