Claus de contacte

Un relat de: Jofre

En una societat en què el nivell d'exigència sobre els nostres gestos (tant els que fem com els que deixem de fer) és altíssim i asfixiant, és probable que no ens puguem permetre la llicència de transitar gaire temps per aquelles èpoques en què som més vulnerables que mai. Correríem el risc que, un cop fora de la calçada, reincorporar-nos al torrent circulatori fos pràcticament inviable.

Hi ha moltes persones que, per motius ben diversos, van renovant el permís de conducció sense que tinguin en perspectiva tornar a agafar el volant d'un vehicle - per exemple. En molts casos és lògic i legítim. Són capaços de seguir en moviment d'una manera alternativa. Deixen de banda les preocupacions pròpies de la tinença d'un vehicle en propietat que els donava una gran independència (s'obliden del trànsit, d'assegurances, reparacions, aparcament, taxes, gasolina, multes, peatges, etc.) i accepten el preu d'un sistema públic de transport sempre a remolc de la realitat i s'acostumen a adaptar els seus viatges a la disponibilitat automobilística dels que estan al seu entorn.
En alguns casos - com deia - és comprensible. Tanmateix, en d'altres és una renúncia a la sobirania personal. Un reflex evident que les condicions precàries que van conduir aquella persona a abandonar el vehicle privat, no han desaparegut; potser, fins i tot han empitjorat.

Amb els anys, aquestes persones s'excusen al·legant que els cotxes actuals són diferents o les dificultats i riscos viaris han augmentat.
No dic que sigui una falsedat, però aquest és un símptoma de resignació i de conformitat. I, és que en aquests moments de la vida en els quals tenim una predisposició natural per entomar tota mena de frases i silencis injustos; quan és essencial ser capaços de continuar fent via.
Si ens avancen una, dues o tota una colla de persones, tant se val; l'important és no aturar-se i no treure les claus del contacte - no fos cas que en voler arrencar de nou, potser ens n'adonem que ja ningú confia en els autostopistes.

Comentaris

  • Una frase d'aquest relat m'ha fet reflexionar.[Ofensiu]
    ginebre | 03-01-2007

    És aquella que explica que la tinença d'un cotxe dóna molta indepèndència. Em fa pensar que sí dóna independència de mobilitat, però dóna també molta dependència precisament de l'assegurança, mecànic, itv, financiació. I també una dependència més global i col.lectiva del sistema energètic imperant que per mantenir-se "depèn" (mai millor dit), de la violència i explotació.
    Estem atrapats en un laberint i la sortida requereix actes valents i radicals. Jo, però, segueixo "depenent" de meu cotxe
    per tenir "independència". Ja veus!
    Bon relat i bon tema! Gràcies.

  • Sóc com sóc.[Ofensiu]
    Jofre | 25-03-2006

    Lavínia (G.) i Maragda (N.),
    Primer, qui em coneix bé sap que sóc un defensor del transport públic digne i millorar les infrastructures del nostre país al respecte. Entenc les posició que exposeu totes dues.

    Segon, Glòria hi ha fets tan evidents com que tu o els companys i companyes que duus a la feina mai perdreu punts del carnet. O que, Nausica, tu perds les claus de contacte ni has abandonat ningú.
    Pels relats i comentaris que he llegit, m'he fet una imatge excel·lent de vosaltres i molts/es altres relataires -potser més del que us penseu.

    Tercer, jo no perdo el decòrum, ni aquí ni enlloc; és cert que no es pot dir mai, però sóc una persona oberta a qualsevol matisació clara i honesta (com les vostres). És probable que a algunes coses haguem de dir que no, però hi ha uns motius i ho faig sempre des de la màxima educació.

    Per damunt de tot Lavínia i Margada, gràcies; i que ningú llegeixi aquest incís amb un to transcendent perquè no el té, tot el contrari: els vostres comentaris sempre són benvinguts. Són d'una sensatesa i prudència lloables.
    De tot cor.
    Jofre

  • sóc,[Ofensiu]
    Lavínia | 25-03-2006

    per desgràcia, una d'aquelles persones que agafo el cotxe diàriament per anar a la feina, perquè el tren em deixa a vint minuts d'on treballo i hi ha cap mitjà més transport.

    Vaig amb cotxe i solc dur-hi companys o companyes que renoven el carnet i mai no perdran punts... Què hi anem a fer!

    No he perdut encara, però, la compostura i l'educació al volant i espero no fer-ho, encara que això no es pot dir mai...

    Bona tarda, Jofre! M'alegro de tornar-te a llegir!

    Lavínia

  • Bon paralel.lisme, sí senyor![Ofensiu]
    Maragda | 21-03-2006

    Quan he començat a llegir el teu relat m'he sentit plenament identificada -i un pèl avergonyida, només un pèl!- amb el cas d'aquests conductors passius que renoven el seu carnet quan toca i fa anys que no condueixen cap vehicle. Sento dir que pertanyo a aquest grup, conformista i cofoi, i m'aprofito de la bona voluntat d'altri a l'hora de desplaçar-me on sigui.
    Ara bé, confessat el meu capteniment barrut pel que fa a la conducció he de dir, no obstant, que en quant a la vida en general em comporto de manera ben diferent i no abandono, de cap manera, les claus de contacte. Com molt bé dius cal fer camí i seguir endavant.
    Gràcies per donar-me la benvinguda després d'aquest temps de silenci.