Raciocinar?

Un relat de: Joan Colom
Per assegurar-me que la paraula "raciocini" anava amb una sola "n" i seguir redactant un relat que havia de titular "La roda", l’havia buscada en el diccionari i em vaig quedar de pasta de moniato en veure la definició: abreviant, "Acció, efecte o facultat de raciocinar". "Raciocinar"? Era possible que existís aquest verb? No n’hi havia prou amb "raonar"? Aleshores vaig buscar la definició de "raciocinar", trobant "Fer ús de la raó, per a conèixer o jutjar, per a inferir o demostrar quelcom, partint de unes bases o premisses", i la de "raonar", trobant "Fer ús de la raó; pensar" i també "Discórrer donant les raons que expliquen o justifiquen quelcom". No creieu que són perfectament intercanviables i es podria prescindir de la primera, tan artificiosa?

Comentaris

  • Un sí rotund...[Ofensiu]
    llpages | 13-09-2022

    a la pregunta que tanca el text. Fem-ho tot, fem-ho bé, i fem-ho senzill, si us plau!
    Aquestes reflexions, a banda d'encertades, ajuden a mantenir el cervell barrinant, i això sempre és bo. Agraït, Joan Colom!

  • Nova del tot...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 13-09-2022

    Ampliar el diccionari, de vegades potser és massa fàcil no? Mai havia escoltat aquesta paraula. Per descomptat que el sentit lògic no l'hi trobo. Si més no, resulta curiós.

    Cordialment.

    Rosa.

  • Em quedo..[Ofensiu]
    Prou bé | 12-09-2022

    Amb raonar. L'altra no la coneixia i fins ara no m'ha fet mai falta! No sóc enemiga de descobrir mots nous però aquest com bé dius jo també el trobo artificiós

    Amb total cordialitat