Psiquiatria preventiva

Un relat de: copernic

El meu amic Jaume Cañellas, que és psiquiatra, em comenta que a tota Espanya no hi ha cap facultat que ofereixi estudis per ésser especialista en psiquiatria infanto-juvenil. Es veu que les altres "potencies" que no tenen disponible aquesta carrera són Malta, Romania i Lituània. A la resta d'Europa aquests estudis es poden realitzar sense cap problema, com va fer el meu amic que va haver d'anar a França a especialitzar-se. Però d'això ja fa molts anys. La cosa, pel que sembla, a hores d'ara segueix igual i una sèrie d'organitzacions i particulars han fet arribar una carta al Ministeri de Sanitat i Consum (les competències no estan transferides) per tal de solucionar aquest problema. Per si algú està interessat l'adreça és http://www.paidopsiquiatria.com/carta.htm.
Em sembla inconcebible que no hi hagi una especialitat psiquiàtrica que tracti exclusivament els problemes de la infància, l'adolescència i la primera joventut. Aquest col·lectiu de població està sotmès a unes pressions socials i familiars que poden desembocar en problemes d'adaptació escolar, mobbing, hiperactivitat, trastorns que no poden ésser tractats per un psiquiatra d'adults, encara que tingui tota la bona voluntat del món. Conèixer el desenvolupament psicològic normal de la infància i l'adolescència és essencial per evitar disfuncions que més tard poden sovintejar en les consultes, com ansietat, angoixa, depressió, anorèxia o bulímia. De la mateixa manera que en cardiologia, urologia, ginecologia o odontologia és dona una importància fonamental a la prevenció, una especialitat com la demanada, serviria per modificar conductes que podrien més tard causar danys pitjors. A aquesta edat els hàbits no han tingut temps d'arrelar i els trastorns es poden tractar amb més garanties d'èxit. El fet de que la majoria de països europeus ho hagin entès així ens hauria de fer reflexionar.
Esperem que, el fet de que ara el titular de la cartera de Sanitat sigui un metge, Bernat Soria, ajudi a aconseguir que aquesta demanda, que ja ha estat signada per més de sis mil persones i entitats, sigui atesa i es normalitzi d'una vegada per totes una situació que, en ple segle XXI resulta sorprenent i preocupant..

Comentaris

  • els Metges estem marxant...[Ofensiu]
    Avet_blau | 09-11-2007 | Valoració: 10

    No solsament psiquiatria infantil ,
    els Metges estem marxant per tenir un treball dignificat, reconegut i ben tractat

    Es calcula que quasi un 25% de metges
    que acaben marxen a l' estranger !!
    Hi ha un 21% de Metges que
    NO exerceixen !! doncs molts estan als despatxos: ( ORGANITZANT EL TREBALL DELS QUE ESTAN A LES TRINXERES ).

    i la resta ?

    La resta, enmalalteix; enmig d' una sobrecàrrega de treball brutal , amb cada cop mes serveis a donar i exigencies , menys temps , i mes pacients , immigracio , envelliment. manca de substituts etc .

    Aixó te mala pinta i no es podrà aguntar masa temps mes .

    Avet_blau

  • Gràcies...[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 09-11-2007 | Valoració: 10

    en primer lloc per donar-nos a conèixer una realitat imagino que desconeguda per alguns de nosaltres. Després, per la denúncia clara d'un fet que personalment em sembla inadmisible i hauria de preocupar-nos a tots. I finalment pels raonaments que exposes i que ens forcen a reflexionar sobre la situació d'endarreriment que patim, en aquest cas en el tema de la sanitat.
    Una abraçada

  • Llibre | 09-11-2007

    Doncs no. No ho sabia.

    I més enllà de l'anunci o de la denúncia que fas amb aquest article, tot insistint en la mancança d'aquesta especialitat, el que he trobat interessant són les reflexions que hi aportes. És obvi que en l'edat de la qual parlem els hàbits de conducta potser són més moldejables i, per tant, podrien ser tractats des d'un plantejament preventiu.

    Gràcies per la informació.

    LLIBRE

    PS.- I molts gràcies per l'interès o l'eufòria (no sé com dir-ho) amb què et prens la presentació del 22 a la 22. De debò que cada cop que veig el teu recordatori al fòrum tinc més ganes d'anar-hi, a Girona. Gràcies.

  • Benvolgut copernic un bon tema, però[Ofensiu]
    ploma/Núria S. | 17-09-2007

    a mi el que em sorprèn és el fet que no hi hagi psicòlegs als centres de salut i que als nens o adolescents se'ls hagi de derivar a altres llocs. Aquest fet si que em preocupa, perquè crec que abans d'anar al psiquiatre (amb tots els meus respectes) a les criatures que se'ls hi detecta un problema haurien de passar primer pel psicòleg, sense oblidar-nos tampoc del seu entorn familiar.
    No se com veus aquest raonament, però cal pensar-s'ho.

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387481 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...