Paraules enllà

Un relat de: Honrat Penat
En llevar-me passejo la mirada lleganyosa per les lletres de la caixa de cereals. A mig matí, el diari maridat per un mini. I ni tan sols a l'hora de dinar puc evitar de llegir els subtítols de la TV del bar, malgrat el soroll de converses pujades de to i de plats recollits amb pressa. A casa, cafè fumejant i una novel·la. Nits d'històries llegides per endur-me al coixí. Sí. Llegeixo tothora. I encara em preguntes què hi faig aquí? No creus que contestar “llibres” a la pregunta “què t'enduries a una illa deserta” no és motiu suficient?


Finalment, podré llegir tot el que les novetats m'emmascaraven: els clàssics. El projecte Gutenberg encapsulat dintre de cadascun dels lectors electrònics. Això sí, sense les obres dels darrers cinquanta anys; a partir de quan la humanitat ha anat de mal borràs. Aparells lleugers equipats amb els traductors més avançats, sempre a punt gràcies als carregadors que els nodreixen cada nit quan s'endollen als reactors nuclears del sistema de propulsió de la nau. Tones de literatura dins d'un pes ridícul. Una Alexandria de butxaca.


Soc a bord de l'RC, la nau generacional llançada per reflotar una espècie que sobrepassava la llinda del perill d'autoextinció. La llavor d'una nova societat basada en la lectura, l'art més universal i transportable. Què diria ara el meu pare, al cel sia (i on jo vaig), si sabés que la meva feina consistirà bàsicament a assistir a clubs de lectura i assegurar una descendència de lectors.

És l'esperança posada en la diàspora dels escollits que naveguem en les naus com plomalls de dents de lleó a través del vent solar. Lectors voraços carregats amb la millor literatura en multitud de llengües perquè no se n'acabi morint cap.


Així i tot, dono gràcies de no formar part de la generació que farà diana a l'exoplaneta Algernon i començarà la nova vida a la base subterrània que anys abans hauran construït els robots pioners de les sondes. No sé si un cop allà tindria tant de temps de llegir com durant el viatge.

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el TEXT AUTORITZACIÓ que adjuntem al final d’aquest missatge amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL ORÍGENS/ARRELS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    Comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Orígens/arrels» que s’editarà a finals de 2024,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Uau, gràcies[Ofensiu]
    Honrat Penat | 23-05-2024

    Gràcies TerricheT, venint de tu, aquesta valoració "és mel"... me n'endolciré els llavis perquè perduri...

  • Literatura de la bona[Ofensiu]
    TerricheT | 21-05-2024

    Un viatge amb final sorpresa. No saps si tindrà tanta feina que no podrà llegir, allí.
    Una narració ben estructurada, amb un començament que pot induir a confusió, que aviat queda resolt, cap dubte.
    Et felicito, espero que tinguis sort i puguem llegir aquest relat a una deles primeres pàgines del recull.

    Sort!

    Ferran

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Honrat Penat

22 Relats

77 Comentaris

7974 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
Em dic Josep Masanas Camps i el pseudònim ja em ve de quan fèiem una revista a l'institut; és una clara referència a la dualitat de Batman, que de nit fa "les seves coses" i de dia "unes altres". En el meu cas, de dia no soc un multimilionari filàntrop, sinó que soc un professor de cicles formatius d'informàtica. De nit: pel·lícules, lectura, astronomia i jocs de taula i rol...

Si en voleu llegir més als Relats a Lektu i a la revista digital Descriu.org, un parell al Núvol,
i aquest 2022 he presentat la meva primera novel·la publicada en paper 2dd20 Dos daus de vint. Es pot trobar molta informació d'ella al següent enllaç a linktr.ee. Per mandrosos, el primer link és al vídeo de presentació que vaig fer el passat 19 de gener a la llibreria Gigamesh de Barcelona.


A part, tinc algun conte publicat en reculls d'antologies i una novel·la curta Roderes de Cometa).

La xarxa social on més sovint "m'enganxo" i piulo és twitter, sota el nom de @jmasanas. Des d'allà, de tant en tant, llenço algun microrelat...