Manta

Un relat de: aleshores
Nadal, ja és a prop, les botigues són obertes; avui plou una pluja fina que no impedeix de caminar però reté alguna gent a cobert. La esparsa gent que ronda pels carrers, ja de nit, en aquest dia de festa, remena joguines i regals. El carrer Gran de baixada és més agradable i es fa ràpid. Els cafès d'ara - a cada xamfrà n'hi ha un - , són grans i tenen amples finestres, i treballadors amb uniformes de cuiner i un ampli assortit de "bolleria" fina.

Em deixa parat la caixera del super que endevina que sucre és "azúcar" perquè hom li dona un instant per pensar; el problema és trobar-lo als prestatges, si es té poca vista.

Sí, hi ha coses ben curioses a la ciutat: la primera, l'arbre de Nadal a una casa ocupada per gitanos romanesos que veig des de la vorera ara que és fosc. Conviu amb la brutícia que s'hi observa a l'escala: no ha de passar, però, desapercebut aquest indici de voluntat d'alegria i de pervivència.

Amplis finestrals! deia i colpidora imatge d'una dona d'aspecte sud-americà que tremola asseguda en el marc d'una d'aquests grans finestres, tapada amb una manta, amb el seu company a la vora. Què hi fan? No tenen casa? El ràfec o balcó els tapa de la pluja. No són dels "nostres"?

De tornada, on hi havia hagut una escola amb els seus camps de bàsquet i el seu equipament blanc amb vores verdes i després una llar d'avís d'on no hi surt ni hi entra mai ningú, sota cobert, algú té una ràdio engegada i es tapa amb una manta. Quines coses! Aquella manta - un tros d'ella - és igual que la que hi ha al meu llit. És cosa del destí.

Comentaris

 • Agraïments[Ofensiu]
  MariaM | 06-01-2023

  Negoci de Robert amb les cabres
  Cal ser realistes amb ànims!!
  Gràcies per llegir-me
  MariaM

 • És trist[Ofensiu]
  Vicent Llémena i Jambet | 02-01-2023 | Valoració: 10

  És trist de vore parelles i persones soles amb el seu únic habitatge, una manta.
  No podem fer res? Netejar invertint en els seus països d'origen, però hui el món no és forment net.

  Espere que no puguem escriure més de pobresa perquè no hi haja. Seria un bon senyal.

  Un abraç des de Valéncia

  Vicent Adsuara i Rollan.

 • Refugi[Ofensiu]
  Montseblanc | 21-12-2022

  La manta és refugi, escalfor, hi ha tot un mon sota ella. El protagonista es troba tristesa, malaltia, brutícia i sembla que només les mantes posen una mica de calidesa al relat.

 • Manta[Ofensiu]
  Nil | 20-12-2022

  Vaig comprar un nòrdic pel llit pensant que hi passaria calor i tot!, i no... Haig d'afegir una flassada de qua la nevada del Nadal del 62, quan em van fer... Aquesta manta del relat que és idèntica a la de la dona que és al carrer i en acabat l'altra manta dels sense llar fa molt que pensar....Serà que tots nosaltres ens podem trobar en idèntica situació?Nil, bon Nadal.

 • Ja ve Nadal: [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 15-12-2022

  Un relat molt ben descriptiu sobre Nadal, on triomfa la seva bona distribució sobre la manta. Se li nota molt interès des del principi a la fi.
  Que passes Bon Nadal i feliç Any Nou.
  Cordialment.
  PERLA DE VELLUT

 • El destí....[Ofensiu]
  Rosa Gubau | 15-12-2022

  que és una caixa de sorpreses. Potser aquesta manta el que pot portar al protagonista és sort. Millor pensar en positiu.

  Bones festes aleshores:

  Cordialment.

  Rosa.