LES MALES ARTS

Un relat de: MariaM
Tinc el paper en blanc davant meu. Una vegada més me’l miro i prou. Sé que em crida, però, no sé el que em vol dir, encara. M’ha semblat, sempre, un esport de gran risc encarar-m’hi. Tanmateix, en aquest moment que, tan sols, he escrit el títol.
En el fet d’ara, respon a una pregunta que em faig. Sovint en parlem de les Arts, en general, i de les Belles Arts. Però, i de les males arts? De ben segur que existeixen i, possiblement, tinguin el seu codi o classificació. El que em caldria saber, és si el tema fóra acceptable per a concursar. M’hi llençaré. Talment, com una trapezista sense xarxa que es llenci al buit.
No sé que passa que, en aquest món que, en gran part, viu confós i trontolla, ara, a l’hora d’escollir un cas o un personatge pel meu relat, que hagi exercit les males arts, em costa de triar-ne un, n’hi ha tants!
Per aquesta mena d’art, exempt de bellesa, compte més l’actitud davant la vida, que no pas la capacitat i destresa, tot i que arribat el moment, en certes ocasions, se’n pugui dir que són uns artistes (sense ètica ni moral, per suposat).
El que vull explicar, es situa allà pels anys setanta; no recordo si feia sol o estava ennuvolat. En tot cas, el dia acabà d’allò més negre per aquella família benestant, prou coneguda. El marit havia sortit d’ hora cap a la fàbrica, tenia assumptes importants per atendre amb l’advocat. La dona restà a casa, però, havia esmorzat amb ell. Més tard, pensava anar a la perruqueria; però, cosa rara, ell li suggerí que ho deixés per l’endemà.
A mig matí va entendre el per què, quan uns inspectors es personaren al domicili particular, després de fer-ho al despatx. Li mostraren uns documents de tipus fisca, entre ells un xec que els inculpava; era la prova decisiva que duria a la presó al seu marit. Ella es posà les ulleres amb tota la calma per llegir de què es tractava i davant seu, sense que ho poguessin evitar, se’l posà a la boca i començà a mastegar i empassar.
Quedaren atònits davant d’aquella artista.

Comentaris

Valoració mitja: 10

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: