LA CANDELERA

Un relat de: montserrat vilaró berenguer
Es va sentir un tro i la pluja va començar a caure per sobre la teulada de la casa de pagès. La nena d´uns vuit i nou anys llegia un conte asseguda al festejador de la finestra de la sala. Era bruna, alta i amb uns ulls verds molt clars. La noieta va deixar el llibre de contes a un cantó i va mirar per la finestra, grans núvols negres entelaven el sol i la xafogor es deixava sentir, era un dia de Juliol i tot semblava fer pensar acabaria en tempesta.
La nena es va aixecar i va cridar a l´àvia que rentava plats a la cuina.
- Iaia , sembla hi haurà tempesta digué la noieta.
- Si , Roser sembla que si, no ens convé això ara , tenim les garbes a la garbera a punt de batre.
- Si iaia, per això potser que fem quelcom potser va quasi xiuxiuar la nena . La dona gran va somriure, va pensar en el que la nena volia fer, el que la seva mare ja feia anys enrere, i va pensar en temps passats quan encara no havien nascut els seus fills ni la neta
Va rememorar una església petita a la muntanya, el dia de la Candelera, ella amb la seva mantellina blanca a la benedicció de les petites espelmes de colors, a ella li feien molta gràcia, la mateixa que li fan a la nena.
Un llampec la fa tornar al present i veu la menuda que té a les mans unes candeletes de colors posades dins un gotet petit i que ella amb una capsa de mistos encén i li pregunta. És així oi iaia?
-Si diu la dona, veig que has trobat a la calaixera les espelmetes de la Candelera, la meva mare deia eren màgiques i que feien foragitar les tempestats, estan beneïdes ja ho saps.
-Si iaia però l´avi diu que tot són romanços i cartes que no lliguem, ell dóna bons cops de peu i crida – Prou-Prou !, mirant el cel. I dient això es posa a riure, a les galtones se li fan uns clotets.
La dona somriu , mira la llum de les espelmes i pensa que la màgia està a la carona de la seva néta , i la tempesta caurà o no ja és veurà........., el temps sempre fa el que vol, encara que l´avi piqui de peus.

Comentaris

  • Ameliejack | 08-02-2020

    asdasdsadasdasdasdasdassa

    [url=https://www.google.com]Google[/url]
    Google

  • Entranyable[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 04-02-2020 | Valoració: 10

    Les teves històries sempre traspuen una atmosfera d'un temps molt nostrat. M'encanta haver sentit de bell nou a través del teu escrit la paraula "festejador", i si és el d'un finestró gòtic millor. El relat té molt d'enginy, però com sempre... la puntuació trontolla...Ah! i si dius un gotet, ja no cal que afegeixis petit... diferent fos si diguessis un got petit.

  • Un gran detall...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 03-02-2020

    Ah, sí, ahir va ser aquí a Manuel, la fireta del Porrat. I es dius en general un refrany que diu: -Si la candelaria riu ja estem a l'estiu i si plora de l'hivern estem fora.
    Què et sembla? Però ahir va fer un sol de primavera genial i la plaça a tope....!!
    Gràcies...per les teues vivències.

  • Tempestes[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 03-02-2020 | Valoració: 10

    Ah! els avis saben molt normalment en tots els sentits, però a vegades poden enganyar-se. Vaja i vaja, un relat molt atractiu i molt bo, que m'ha agradat com ho descrius, Montserrat. És molt divertit!!
    Una abraçada...
    Perla de vellut

  • Glòria[Ofensiu]
    SrGarcia | 03-02-2020

    No coneixia aquesta tradició sobre les espelmes de la candelera. Si ho hagués sabut n'hagués encès unes quantes per veure d'allunyar la maleïda Glòria, que quasi ens deixa sense delta.

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

323221 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.