Imprudències

Un relat de: copernic



La llevantada de Sant Esteve ha vingut a confirmar algunes de les conseqüències que es produeixen inevitablement quan els elements es desfermen i la naturalesa vol recuperar el que sempre ha estat seu: La primera és que, en el litoral català s'ha construït molt i malament. Com que s'ha volgut edificar a primera línia de mar, els passejos s'han hagut de bastir sobre la mateixa sorra de les platges. El resultat és manifest i comprovat. Cada vegada que hi ha un llevant la platja de S'Abanell, a Blanes, desapareix i s'ha de regenerar amb diners públics. Quan el litoral és retallat i rocós els passejos suporten directament els embats del mar amb els efectes devastadors que s'han pogut veure a L'Escala, per exemple.

En aquests casos, les administracions públiques han de solucionar els problemes que elles mateixes han creat en mostrar-se excessivament permisives amb la construcció d'obra privada. Però hi ha un altre aspecte important que s'evidencia en aquests desastres: La repetida i il·limitada magnitud de l'estupidesa humana. A qui se li pot passar pel cap que un dia en el que hi ha onades de cinc a set metres és el millor per anar a busejar? Com es pot creuar un passallis en el que l'aigua baixa arrossegant-ho tot i més quan hi ha una cinta tallant la carretera? Hem deixat la cura de la nostra integritat física als poders públics i encara, a sobre, ignorem els senyals de perill que han col·locat aquells a qui hem delegat la nostra irresponsabilitat.

Obeeixen aquestes actituds temeràries a un desig incontrolable de presumir després explicant la proesa a amics i companys d'oficina? Misteri insondable. De moment estem en plena temporada de les imprudències d'hivern. Ja arribarà l'estiu i ens trobarem amb l'inevitable calor, o pot ésser serà una onada de calor i llavors ens recomanaran a través dels mitjans que bevem aigua i que no practiquem esport en les hores centrals del dia, com si la set no fos un senyal d'alarma del propi cos davant de l'augment de la temperatura o vingués de gust fer footing a les dues o les tres de la tarda, quan el sol estavella les pedres i els més afortunats estan prenent-se un bon bany a les platges eternament regenerades pels llevants de la tardor i de l'hivern.

Comentaris

  • Recordo...[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 16-04-2009

    que quan vaig llegir aquest article tan encertat, com tots els que acostumes a escriure, em va sobtar una cosa: al cap d'un parell o tres de dies, si no vaig errada, un articulista del DdG calcava els teus mateixos arguments a la seva columna. No em facis dir el seu nom perquè no el tinc present. I jo em pregunto ara i en el seu dia...Per què no et van publicar "Imprudències" quan les teves opinions respecte als temporals i les imprudències de la gent agosarada ja constaven en un paper escrit per tu? Què passa... és el típic assumpte dels que ja estan endollats? En fi, Copèrnic, penso que aquest és un molt bon article basat en una realitat a la qual ja s'hi està posant esmena (a l'Escala esperem tenir i gaudir d'un passeig marítim fet i pensat amb el cap d'aquí uns mesos o potser més)
    Moltes gràcies pel teu comentari. Tens raó, de petita era extremadament badoca, molt tímida i parlava poquet, preferia escoltar. Ara ja m'he tornat més xerrameca, però penso que sempre portem dins aquell nen o aquella nena que hem estat i que encara som, malgrat l'ineludible pas del temps.
    T'envio molts petons des de la Barcelona gris que cada dia m'estressa més. No saps prou com enyoro l'Empordà els cinc dies que sóc per aquí la capital. Sort dels ansiolítics i d'algun cambrer compassiu que regala bombonets, hahaha!
    Mercè

  • Celebrem la festa... sense imprudències![Ofensiu]
    Unaquimera | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

    Una abraçada digna de la celebració,
    Unaquimera

  • Enigmes[Ofensiu]
    Unaquimera | 08-01-2009

    Quanta raó en tens, amic meu: Exposes fets, encadenes fases del procés, justifiques les causes dels efectes, i conclous encertadament!

    Un cop enllestida aquesta primera part, observes de nou i destaques la inevitable, l'astoradora evidència de la humana estupidesa!
    A més dels exemples que cites, de per si sobradament il·lustratius, darrerament hi ha hagut un grapat d'accidents en què l'aigua desfermada arrossegava persones que intentaven travessar de puntetes una riera mentre rugia el seu cabdal com una fera, o s'entestaven en creuar un barranc amb el cotxe tot i les consell/ordres de no fer-ho... Enigma, ja ho crec!

    I ara que parles del llevant i fenòmens meteorològics, em ve al cap que després de rebre el teu comentari a Capvespre, vaig pensar que potser t'agradaria conèixer Al vent. Ja em diràs si he suposat bé...

    Ara t'he de deixar, però tornaré aviat, ja que he vist per allà baix un títol que em crida amb veu potent!
    I abans de deixar-te, t'envio una abraçada prudent i relaxada,
    Unaquimera

  • Eternament adolescents[Ofensiu]
    Calderer | 05-01-2009


    Treballo de fa anys en educació per a la salut a escoles de primària i secundària. Amb els adolescents has de combatre continuament aquesta actitud de "a mi no em passarà" a la que es refereix Xavier Valeri en el seu comentari. Sembla, però, que cada cop més s'esten la irresponsabilitat adolescent a tota la societat...jo he estat a una platja amb bandera vermella i he vist famílies (nens inclosos) ficant-se a l'aigua....
    I en el tema polític trobo a faltar una premsa potent i crítica que assenyali i denunciï els desproposits dels governants.

    Lluís

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389319 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...