En blanc

Un relat de: Englantina
Feia dues hores que estava assegut davant d’aquell paper en blanc. Era un paper virtual, doncs ja no s’estilava l’escriptura amb ploma, però era un paper, al cap i a la fi. L’ordinador feia molt soroll, i era molt vell. Algun problema amb el ventilador intern feia que l’aparell semblés un avió a reacció, a punt de sortir volant. Però ell no el sentia. Només pensava en paraules, reflexionava com encadenar-les, i no trobava per quina començar.

Aquelles dues hores se li van fer curtes. De fet, el que havia de dir era ben poca cosa. Tenia la taula plena de restes de menjar: patates de bossa, cacauets salats, un parell de mandarines, bastonets, avellanes passades... S’havia begut quatre cerveses, així que ja no tenia el cap massa clar. Ara havia obert una ampolla de vi dolent, l’única beguda alcohòlica que li quedava a casa. Hi havia dos cendrers plens de puntes de cigarret, i algunes havien caigut a la taula. L’habitació feia pudor, però no va tenir ganes d’aixecar-se de la cadira per obrir la petita finestra que donava al carreró del darrera.

Se sentia patètic, sol, avorrit i cansat. No es podia creure que la seva vida hagués d’acabar així. No havia fet els seixanta encara, però ja en feia vint que tenia els cabells ben blancs. S’havia engreixat a base de menjar a restaurants dolents, i a deshores. Els whiskys de baixa qualitat que es prenia als prostíbuls de carretera tampoc l’havien ajudat a mantenir la línia. Tenia el colesterol molt alt i les artèries mig obstruïdes, però això no ho sabia ni ell mateix. Mai anava al metge, perquè sabia perfectament que li prohibiria tot allò que li feia de salvavides. Darrerament, quan havia pogut arreplegar diners extres de la venda d’algun article de procedència dubtosa, s’havia permès el luxe de comprar cocaïna per presumir davant d’alguna meuca. Indubtablement, havia tocat fons.

La seva ex-dona es faria un tip de riure quan li arribés la notícia. Aquella bandarra no va ser capaç de perdonar-li aquell parell d’infidelitats, com si haguessin suposat alguna cosa important, per ell! Sisplau, si eren unes porques que el van provocar, amb aquelles faldilles tan curtes i aquells pits tan grossos...

No havien tingut fills, afortunadament. Amb una mare histèrica i un pare perdedor, no haurien tingut massa sort en la vida, va pensar. Potser ara ja estarien pensant en tancar-lo en una residència. Els joves d’avui no tenen cor, i segur que l’haurien arruïnat per poder-se treure una carrera que només els hauria servit per acabar de cambrers o de caixeres de supermercat. La vida era una bona porqueria.

Havia arribat el moment. Miraculosament, les paraules van començar a brollar, ràpidament, del seu cap boirós. No va patir massa en escriure de forma ordenada el que volia dir. Només volia que s’entengués que deia adéu, i que ell solet decidia acabar amb tot allò. Fora. Adéu. I merda pel que quedi.

Va escriure durant cinc minuts febrilment, sense parar. Va descarregar la seva ràbia contra el món, maleint a tots els que s’havien creuat en el seu camí, començant pel seu pare, un home autoritari i cruel, i seguint per la seva ex, a la qual desitjava el pitjor de tots els mals. Al seu millor amic, l’únic que tenia, li deia que era un malparit amb sort, perquè li deixava tot el que tenia. Ben poca cosa, per cert: un cotxe vell i atrotinat i un ordinador que només servia per escriure notes de suïcidi.

No va poder acabar d’escriure una pàgina sencera. De cop es va marejar, va començar a suar, i el cap li va caure endavant, a plom, damunt del teclat. Un infart fatal i fulminant. No li va caler saltar daltabaix, que era la seva intenció. Havia trobat el lloc ideal, damunt d’un pont que passava sobre la via del tren. Però va morir allí mateix, redactant la seva nota, content de pensar que podria explicar els seus motius i que podria engegar tothom a pastar fang abans d’esberlar-se el cap als peus del TGV.

Uns dies més tard van trobar el seu cadàver. Ningú no l’havia trobat a faltar, però la mala olor que sortia de casa va posar als veïns en alerta. Quan el forense va ordenar que retiressin el seu cadàver, un dels ajudants va retirar de damunt del teclat, amb molt de compte, la mà dreta d’aquell pobre infeliç. Era una mà grossa i pesada que va caure, en el moment de morir, sobre la tecla de ‘suprimir’. A la pantalla, només es veia un full en blanc...

Comentaris

  • Una amiga en comú...[Ofensiu]
    deòmises | 26-04-2011

    ...m'ha parlat d'aquesta delícia de relat i m'hi he llançat de cap.

    Atrapa des del començament i, fins al final, s'endevina aquest perdedor total que només venç en la seva pròpia derrota. Una prosa ben acurada, Dolors/Englantina, i un relat molt ben trenat i treballat.

    Ens llegim! (T'he tramès una recomanació d'estranquis... perdona'm per avançat...)


    d.

  • Relat amb vàries sorpreses[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 19-04-2011 | Valoració: 10

    És un relat molt ben estructurat, amb tots els ingredients per a resultar interessant als lectors. Un home de vida atrotinada i destructiva que, en un principi, sembla que vol escriure alguna obra literària, fins que descobrim que la seva vida l'ha menat cap a l'única sortida: el suïcidi. En la seva nota per a la posteritat, aboca tota la ràbia que li ha produit el seu esdevenir i en venja de les persones del seu voltant amb improperis i desqualificacions. Però (el final és genial), com que és un perdedor, fins i tot aquesta última acció acabarà sent una pífia.

    M'ha encantat llegir-te. Ets una molt bona escriptora i sap el que et portes entre mans.
    L'enhorabona

    Aurora

  • Ben escrit i treballat[Ofensiu]
    Calderer | 18-04-2011


    Crec que és eñ primer relat que et comento (dic crec perquè a vegades vagarejo per la pàgina i comento qualsevol text que m'interessi).

    El que m'agrada: la història, com està estructurada, el final de perdedor absolut, no és capaç ni de suicidar-se i de deixar una nota amb els seus motius. Per cert que jo tinc el primer conte que vaig escriure sense acabar i tracta d'un cagadubtes que és incapaç de fer una nota de suicidi (per a mi mateix, a veure si et decideix i l'acabes d'una punyetera vegada!). També em recorda un conte molt breu del meu amic GeorgeSmith, aquí a la pàgina, on també acaba resultant il·legible una nota de suicidi.
    També m'agrada la construcció progressiva del personatge que resulta molt creible psicològicament: desànim, egoïsme, rancúnia... L'ambient resulta molt creible i ben treballat, s'adiu molt bé amb la història i el personatge.

    El que no m'agrada: poqueta cosa. Hi ha frases que sembla necessiten alguna coma per tenir un ritme i una lectura més fàcil. També observo que a vegades fas servir la paraula "massa" quan hauries de posar "gaire", vull dir que utilitzes "massa" en un sentit castella.... I res més.

    Et llegiré més.

    Lluís

  • Autodestrucció[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 16-04-2011

    Sembla que hi ha camins que es fan a l'inrevés, i aquest que ens descrius probablement n'és una bona mostra. A vegades cal trobar culpables per no afrontar les nostres inseguretats, la nostra covardia, el nostre desencis enfront la vida...
    He trobat molt encertada la descripció dels sentiments de rencor i autocompassió del protagonista davant el darrer comiat. També, el final, que resulta inesperat i arrodoneix el relat. Finalment, l'atzar ha fet que ningú pugui llegir aquelles darreres frases, un gir que nega el seu propòsit inicial.
    Molt bon relat, Englantina, ha estat un plaer llegir-lo.
    Una abraçada

  • No entenc com m'havia quedat sense llegir[Ofensiu]
    nuriagau | 16-04-2011 | Valoració: 10

    Guau! I aquest relat et va sortir així el dia 15 de gener, Dolors? Quina passada!
    Un narrador en tercera persona ens narra els darrers minuts d’un futur suïcida que no arriba a suïcidar-se. Ens ha descrit la situació, l’escena, ens ha resumit la seva vida, les seves intencions i... ens ha sorprès amb el desenllaç que, a més a més, justifica el títol.

    Amb poques paraules has aconseguit transmetre perfectament el missatge, suposo que perquè jas aconseguit incloure frases tan brillants com: ” Tenia el colesterol molt alt i les artèries mig obstruïdes, però això no ho sabia ni ell mateix. Mai anava al metge, perquè sabia perfectament que li prohibiria tot allò que li feia de salvavides.”

    Enhorabona per aquest relat, Englantina.

    Núria

  • Aquest relat ja fa uns quants dies que te’l volia comentar.[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 13-02-2011 | Valoració: 10

    De fet, des que el vas penjar. Aquests tipus de relats, sempre els he trobat difícils de fer arribar, de transmetre’ls als lectors. Aquestes situacions angoixoses. Aquests pensaments que van i venen...
    M’has enganxat des del primer paràgraf. Senzillament m’ha agradat.
    —Joan—

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Englantina

Englantina

33 Relats

167 Comentaris

38707 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:
Em costa imaginar-te absent per sempre.
Tants de records de tu se m'acumulen
que ni deixen espai a la tristesa
i et visc intensament sense tenir-te.
(de Lletra a Dolors - Miquel Martí i Pol)



El meu c/e: dolors.simo@yahoo.es