Empatia

Un relat de: Maria Quintana
L’Helena es tanca dins la cambra de bany. A la seva mare no li agrada que passi el baldó, però avui ho ha de fer perquè no vol que ningú la descobreixi.
La nena obre el calaix del maquillatge de la seva mare i busca els miralls. En treu tres. N’hi ha un de petit que la mare fa servir per pintar-se els llavis, un altre de mitjà que utilitza per depilar-se les celles, i un de més gran que és el que fa servir per mirar com li queda el pentinat per la part del darrere.
Sap que quan s’adoni del que ha fet, la seva mare la castigarà.
A l’Helena se li va acudir ahir, quan amb l’escola varen anar d’excursió al riu. Els nens jugaven a fer passeres. Llençaven còdols sobre la superfície de l’aigua per veure qui les feia saltar més. Les pedres desdibuixaven el paisatge que es reflectia al riu. L’Helena va agafar un grapat d’aquells còdols i el va guardar dins la seva motxilla.
Amagada dins la cambra de bany, la nena treu una de les pedres de la motxilla i colpeja suaument el mirall més gran. Mentre ho fa li venen a la memòria les paraules de la seva àvia “trencar un mirall són set anys de mala sort”. L’Helena foragita aquest pensament i torna a colpejar el mirall, aquesta vegada una mica més fort.
Una xarxa d’esquerdes apareixen sobre la superfície platejada del mirall. La cara de l’Helena apareix distorsionada. Ara el seu rostre s’assembla al del seu amic Eric: els ulls cap-avall, les parpelles caigudes, el nas tort, els pòmuls i la mandíbula deformats. És com si no tingués cap os a la cara.
L’Helena embolica amb un mocador el mirall trencat i el desa amb cura dins la seva motxilla. Demà el portarà a l’escola i farà que tots els nens que cada dia fan befa de la cara de l’Eric s’hi emmirallin.

Comentaris

  • Enhorabona i disculpa, que ens hem equivocat[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA SORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La sort» que s’editarà a finals de 2023,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    En el teu cas, no cal que ens enviïs una nova autorització, amb la primera ja en tenim prou.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

  • Bons companys[Ofensiu]
    Helena Sauras Matheu | 23-02-2023 | Valoració: 10

    Bon dia, Maria Quintana:

    Un relat que m'ha agradat molt on ens expliques què és l'empatia d'una manera emocional. M'ha arribat endins.
    Molts ho hauríem de posar en pràctica.
    Per cert, suposo que el sets anys de mala sort que comporta la trencada d'un mirall en aquest cas s'obviarà ja que s'ha produït per una causa justa.

    Germanor i bons companys a les aules!

    Una forta abraçada i continua creant,

    Helena

  • Prioritat[Ofensiu]
    Marina i punt | 18-02-2023

    Malgrat l'esperat càstig de la mare i el record de les paraules de l'àvia respecte a la mala sort de trencar un mirall, ella decideix assumir-ne les conseqüències per tal d'aconseguir ajudar el seu company. Bon relat.

    Salutacions

  • Error[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 17-02-2023

    Volia dir Lliçó

  • Quina llicó....[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 17-02-2023 | Valoració: 10

    més encertada i maca. M'ha arribat al cor aquest relat. Un valor que no té preu.
    Gràcies per treure la sensibilitat d'una nena i la dels lectors, segur que també.

    Sort Maria.

    Rosa.

  • Solidaritat[Ofensiu]
    Prou bé | 17-02-2023

    Empatia i solidaritat en una nena generosa que no dubta a guanyar-se que la renyin per a dir acterme una bona acció. Bona estratègia dibuixes en un relat que m'ha arribat al cor. Molt ben escrit conté un missatge d'esperança.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • exercici[Ofensiu]
    Atlantis | 17-02-2023

    exercici d'empatia per donar valor a la cara de cada u.

    Bonic i tendre.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats