Els Dotze Apòstols i Les Tres Desgràcies.

Un relat de: Joan Colom
Des de temps immemorial aquell mas era anomenat Els Dotze Apòstols; diuen que l'origen del motiu foren els dotze fills —tots barons— d'un antic propietari. Pel que fa al mas Les Tres Desgràcies, devia el malnom a tres germanes que hi havien viscut, a cavall dels segles XVIII i XIX, poc agraciades físicament. La denominació, d'intenció erudita no exempta de mala bava, les contraposava a Les Tres Gràcies —Aglaia, Eufròsine i Talia—, de reconeguda bellesa.

Les relacions entre els d'Els Dotze Apòstols i els de Les Tres Desgràcies sempre havien estat bones; de fet, les dues famílies estaven emparentades políticament per esporàdics casoris al llarg de generacions però mai entre hereu i pubilla, cosa que els preservà la independència patrimonial. Aquests lligams s'havien reforçat per adversitats compartides, no sols per inclemències meteorològiques sinó per l'acció de l'home, en conflictes armats en què els havia tocat rebre d'ambdós bàndols: en temps llunyans, entre bandolers i sometent; al segle XIX en les successives carlinades, entre partides carlines i tropes regulars; a mitjans del XX, entre maquis i guàrdia civil. I el dilema d'impossible escapatòria, sempre el mateix: amenaces d'uns per obtenir ajut, i represàlies dels altres per haver-lo prestat.

Ja en ple segle XXI, el que no havien fet bandolers, carlins ni maquis ho van aconseguir els imperatius de la Política Agrícola Comuna de la UE, a més de les altes temperatures i la sequera; i, per acabar-ho d'adobar, l'afectació d'un parc eòlic bastit justament en la carena que feia de partió de les dues propietats, circumstàncies que els van abocar a una dura alternativa: plegar o reconvertir les explotacions. Optaren per la reconversió: els uns muntaren un petit club d'hípica i organitzaren colònies d'estiu, i els altres adaptaren el mas al turisme rural. Per primer cop, aquells àlies transmesos oralment al llarg de segles —Els Dotze Apòstols i Les Tres Desgràcies— s'exhibien escrits en la retolació d'aquests negocis.

Comentaris

  • He oblidat[Ofensiu]
    Prou bé | 06-02-2024

    Sort.

  • Aquest relat[Ofensiu]
    Prou bé | 06-02-2024

    Un bon relat que m'ha fet pensar en uns edificis que són a prop de l'autopista a Terrassa i que n'hi diuen els dotze apòstols, perquè en són dotze i tan alts que es veuen de lluny. No sé s'hi poden tenir res a veure amb el mas del teu relat.
    Amb total cordialitat

  • Les cares.[Ofensiu]
    SrGarcia | 05-02-2024

    Un relat de moltes cares; en primer lloc, els noms de les cases pairals, un d'ells de reconeguda crueltat; en segon lloc, el repàs de la història i la difícil vida dels pagesos, una vida que mai ha sigut senzilla, però ara es troba al límit de la desaparició. Només cal veure com estan en peu de guerra a tot Europa.
    També cal veure la reconversió que han patit: ara tot sembla que hagi d'anar per la banda del turisme i el lleure; finalment, és bonic veure que per fi han adoptat orgullosament els renoms ancestrals.

    Sobre el que em dius d'en Pau Tinya: la paraula "fulana" no m'agrada gens, té molts sentits diversos i tots pejoratius; també desconec qui i quan van començar a fer-la servir.
    En canvi, he fet servir la paraula "mestressa", tot i que això és més francès que català, però he vist al diccionari Alcover-Moll que a les Balears, s'usa amb aquest sentit i així l'he volgut emprar. No en manquen de paraules, no.

  • Bon relat...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 05-02-2024

    i una execel.lent encert. La història del temp passat, encara està a l'odre del dia, tant sols han canviat els protagonistes. Amb els teus relats tinc la certesa que sempre aprendré alguna cosa.
    Salutacions i molta sort Joan Colom.

    Rosa.

  • Independència patrimonial. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 04-02-2024 | Valoració: 10


    És que hi ha negocis en totes les polítiques. Portes raó, Joan. Un relat molt informatiu i molt complet, en la seua història i en el seu sentit a través del temps, entre Els Apòstols i Les tres desgràcies.
    Tens un estil molt enginyós.
    Enhorabona, Joan.

    Que tingues sort i bona salut.
    Bona nit i fins demà.

    Cordialment.
    Perla de vellut

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats