L'egoisme feroç i l'altruisme veraç

Un relat de: Jofre

Pessigar la fibra sensible durant certes èpoques de l'any, continua essent una estratègia rendible, malgrat viure permanentment sota una pluja de reclams que impulsen al consum.
Per als germans Vidrà i Corçà, desentumir aquesta musculatura és un repte que els obliga a introduir alguns elements d'originalitat amb l'objectiu de justificar i mantenir el seu conegut prestigi internacional.

Tanmateix, les seves aparents innovacions no divergeixen substancialment d'allò més tradicional. Els experts apunten que potser aquest és el secret per sortir-se'n airosos cada temporada. Per tant, aquest any tornaran a preparar una campanya basada en la vella rondalla de l'egoisme feroç, -per tothom coneguda.

Són conscients que és una història que ha arrelat amb força i és fàcilment identificable en els ulls de la majoria dels humans. El ritme trepidant de la societat els és favorable i pressuposen una memòria selectiva de la gentada voraç.

Pessigar la fibra sensible consistirà en recordar que el nostre vil egoisme acaba afectant els que ens envolten.

Desvetllar un subtil sentiment de culpabilitat és una vianda consagrada en la tradició. Un costum malauradament molt arrelat o, dit d'una altra manera: la millor recepta culinària desada en un calaix al bell mig del rebost del nostre individualisme.

En Vidrà i en Corçà saben molt bé la diferència entre egoisme, egolatria, egocentrisme i individualisme; com també el veritable origen del seu conte.

El que ignoren, és que hi ha persones extraordinàries que no cauran mai en el seu parany i menys encara en les urpes del llop.

Aquestes persones úniques i encantadores afortunadament existeixen.
Són posseïdores del veritable significat de cada paraula perquè entenen perfectament què són les emocions i els sentiments més nobles i lloables: aquells que són extrets de la pregonesa del cor.
Això és factible perquè tot allò que han viscut, viuen i viuran ho transformen en fibra sensible. Òbviament, des de bon principi, i durant tota la vida.


Construir un univers de convivència a partir de la modèstia -però des del declarat afany de superació- és el més legítim dels atreviments; i és reservat, especialment, a aquelles persones que han vençut la por a la indiferència.

Massa vegades només s'accelera el nostre bategar quan percebem el trepig del llop. No obstant, és abans quan cal que trobem l'estratègia per arraconar l'egoisme feroç i substituir-lo per l'altruisme veraç.
I, sortosament, mai és tard per qui vol seguir obrint camí.



Comentaris

  • Magnífic[Ofensiu]
    brideshead | 11-11-2005

    Et dono les gràcies, Jofre, per aquesta extraordinària reflexió envers l'egoisme i l'altruisme, perquè em considero un ésser afortunat .... em vas avançar que aquest relat el dedicaries als relataires més implicats en els teus escrits socials..... i m'hi vas incloure, i això m'ha fet sentir, especialment, bé.

    "...
    Són posseïdores del veritable significat de cada paraula perquè entenen perfectament què són les emocions i els sentiments més nobles i lloables: aquells que són extrets de la pregonesa del cor.

    Això és factible perquè tot allò que han viscut, viuen i viuran ho transformen en fibra sensible. Òbviament, des de bon principi, i durant tota la vida.
    ..."

    Et puc fer una confessió? doncs sí, jo em sento exactament així... i espero que em duri tota la vida.

    I és més, m'ajuden a intentar comprendre les immenses contradiccions dels humans, que per una banda et donen, i per l'altra et treuen...

    Em sento immensament rica, de saber que el millor que tinc són les emocions i els sentiments, i per sobre de tot, que hi hagi persones, com tu, que ho valorin, i que es valorin.

    Jofre, em fas tenir una percepció singular: em sembla com si em coneguessis de tota la vida. Ho dic pels teus comentaris, per les teves "picadetes d'ull" que, de vegades, em sembla llegir entre les teves paraules.

    Una abraçada, Jofre, et felicito per la teva obra literària. És un goig llegir-te i saber-te aquí.

    PS. M'agrada fer-te el comentari "222" (és que sóc una amant dels números rodons!)

  • quetzcoatl | 11-11-2005

    Hola Jofre,

    Gràcies pels teus darrers comentaris, caiguts del cel, sempre plens de coses interessants.

    Ara sóc jo qui visita les teves darreres joies.
    Aquesta, molt adequada per les dates; dates en les que alguns encara s'obliden dels demés en canvi de fer tot el contrari.
    Sempre amb un fil conductor que a vegades distreu i altres vegades ajuda a l'assaig a desenvolupar-se. No he acabat d'entendre a què es dedicaven els dos individus, però suposo que el seu objectiu era un màrketing que jugués amb la consciència, no per fer-la reflexionar, sinó per caure de grapes davant el llop. Hi pensaré.


    Una abraçada Jofre, tinc pressa per seguir-te llegint ;-)

    petons,

    m

    P.D. Sí, increïble. I aprofito per citar-la en un text d'Eduardo Galeano, en el que vaig pensar la primera vegada que vaig llegir la teva biografia:

    "Diego no conocía la mar. El padre, Santiago Kovadloff, lo llevó a descubrirla.

    Viajaron al sur.

    Ella, la mar, estaba más allá de los altos médanos, esperando.

    Cuando el niño y su padre alcanzaron por fin aquellas cumbres de arena, después de mucho caminar, la mar estalló ante sus ojos. Y fue tanta la inmensidad de la mar, y tanto su fulgor, que el niño quedó mudo de hermosura.

    Y cuando por fin consiguió hablar, temblando, tartamudeando, pidió a su padre:

    -¡Ayúdame a mirar!"