Corsica

Un relat de: Galzeran (homefosc)

Córsica

De 2008_06_30



El sol es pon enllà les muntanyes, entre boires s'albira un tros de mar que acull els seus flamígers braços, esmorteïts en la seva darrera dansa diürna. Com una pilota roja i freda en la distància, saps que bull en el seu comiat colrat, i saps com de fort retornarà demà, per escalfar jornades de passeig i gaudi, caminant a la vora del mar, serpentejant camins de muntanya, on les cabres tenen el seu cap i casal, allí on els corbs hi fan niu en pau jovial i cridanera, bevent dels llacs, que com clivelles d'aigües dolces, s'amaguen entre carenes pedregoses. Dalt del cim i mirant més avall els núvols, veus una cala arenosa, amb un castell que domina una petita badia, antic recull de pirates o corsaris.
Córsica, la indomable, aquella que sempre lluita i mai ha estat vençuda. Un petit tros de món, una illa on hi és tota la vella Europa. País on la llegenda ens diu que Neptú hi va fer niu i gatzara amb unes nàiades dels rius interiors de l'illa. Rius, que com venes blaves, ocres, verdes i marrons, recorren tot el tronc central, encaminant-se mandrosos i àgils a les platges arrecerades de difícil accés. És cert, és una illa abrupta; però acollidora.
Diuen que són esquerps els seus habitants, potser han volgut sotmetre'ls, i mai es deixaran prendre l'orgull. Ningú no és prou valent, ni prou xaruc, fins i tot el seu fill més conegut, aquell qui els va trair; desembarcant al front de les tropes del país opressor, i aquell, qui mana encara; que un cop ja va tenir el botí a les mans, mal destí li varen oferir al col·laborador, no deixant-lo malviure a la seva nadiua terra. Però si que li deixaren veure-la, del seu retir estant, a Elba, petita pedra al mig del mar.
Illa de contrast la Córsica, on hi conviuen càlids deserts amb cims de neu, llacs tranquils i rius abruptes; platges sorrenques i cales esquerpes; camins costeruts i planes eternes. Ciutats penjades d'un penya-segat, castells que dominen badies daurades. Boscos de castanyes i misteris en les obagues. Al tard, no deixeu de caminar, que si la nit us cau al damunt, potser parareu en una altra illa a l'endemà.
Quan hi arribis, fes-ho pel sud, i el primer que has de fer és cercar el salt de la núvia, després tot segueix sent màgia, fins a l'últim moment, fins quant la ciutadella de Calvi, camí del nord, ens diu adéu.


De 2008_06_30

Comentaris

  • Feliç 5e aniversari[Ofensiu]
    Naiade | 12-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Bellesa[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 08-12-2008 | Valoració: 10

    en estat pur. Com t'hi has lluït en les descripcions de Còrsica! Es nota moltíssim que vas assaborir , junt amb els teus éssers estimats, cadascun dels racons d'aquesta illa.
    Tothom que hi ha estat diu el mateix, que és una illa molt bella, però amb una diferència: no ho saben expressar amb les teves paraules. Prosa poètica de la bona.
    Dono per fet que en el teu fantàstic quadern ja has dibuixat i escrit aquestes meravelles del vostre viatge.
    Molt bé, darkman. Rep una forta abraçada i endavant.
    Mercè

  • En primer lloc gràcies pel teu comentari,[Ofensiu]
    Josoc | 08-12-2008

    ets dels que ajuden, jutjant. I són els teus dots de bon escriptor els que donen valor als teus judicis. M'agraden tant els teus escrits que t'he inclòs en la meva escassa llista de preferits. No sé entrar en detall, però el conjunt del teu relat m'ha fet volar cap a aquesta illa que només coneixia com a Còrsega i ansiar de conèixer-la.

  • berenguer | 08-12-2008 | Valoració: 10

    "Al tard, no deixeu de caminar, que si la nit us cau al damunt, potser parareu en una altra illa a l'endemà." bona frase, em recorda allò de: el meu país és tan petit que des de dalt del campanar sempre sempre es pot veure el campanar veí"
    Les guies turístiques hauren de ser escrites amb la teva prosa, seria més divertit la descoberta de nous horitzons.
    Gràcies pel comentari.

  • T'admeto [Ofensiu]
    brins | 05-12-2008

    i t' agraeixo la correcció. Has fet un bon retrat de Córsica, però t´haig de dir que a mi també m'han fet mal els ulls quan he llegit:
    "una illa on hi és" Vigilem els pronoms...

  • Què puc dir-te que no t'hagin dit?[Ofensiu]
    Alzinar8 | 04-12-2008

    És un relat preciós i captivador. Fa venir ganes d'anar-hi. Et felicito perquè sempre procures mantenir un nivell altíssim en els teus escrits.
    Com be dius al comentar-me el meu "poemeta" Vaig aprenent, és cursi amb ganes i fins i tot impresentable. El vaig fer perquè els trolls em van atacar i jo vaig arribar a insultar
    a un company de RC. Per sort la nostra editora ha retirat aquets mutus comentaris desafortunats i aquí no ha passat res.
    Et prometo que el proper serà un poema com cal dins de les meves minses possibilitats.
    Gràcies.

  • Sí senyor,..[Ofensiu]
    bocidecel | 01-12-2008 | Valoració: 10

    ... quína bella descripció, entre la pintura i la poesia!!...em fas una mica d'enveja pel viatge, pel lloc…Dubto que hi pugui anar, em quedo, per tant, amb el teu relat per omplir-me d'aquelles sensacions… i sempre em quedarà Sapeira…

    Una abraçada

  • Paisatge i paisanatge.[Ofensiu]
    Alberich | 01-12-2008 | Valoració: 10

    Una bella i colorista descripció del paisatge d'aquella illa ferma i brava com la seva gent i unes pinzellades de l'entorn i la seva història.
    Un testimoni d'un viatge que fa venir ganes d'agafar motxilla i sabatots i anar a fer un tomb per la vella illa mediterrània.
    Salutacions, Ferran.
    Ramon

  • En clau de poesia[Ofensiu]
    Grocdefoc | 30-11-2008 | Valoració: 9

    Llegint el teu relat (crec que narrat en clau de poesia), m'has fet desitjar visitar l'illa.

  • he tornat a anar a còrsica[Ofensiu]
    4punts | 30-11-2008 | Valoració: 10

    No tant sols has descrit Còrsica com a petit micromón, sinò que l'has jutjada com a un dels pobles oprimits més lluitadors de tota la mediterrània i m'has fet de nou viatjar a l'illa dels mil racons, dels bons vins i dels paratges trencadors.
    m'estan entrant ganes de tornar-hi, de moment em tornaré a llegir la història

Valoració mitja: 9.86

l´Autor

Foto de perfil de Galzeran (homefosc)

Galzeran (homefosc)

96 Relats

839 Comentaris

264747 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
A voltes escric per necessitat.

(Maria Barbal dixit)

La foto de la portada del llibre és un dibuix de la relataire allan lee, i podeu comprar el llibre digital aquí

El bloc de l'home fosc té més relats i poesies meves aneu-hi per aquí

De mica en mica aniré marxant, potser sols quedaran alguns relats presentats i escollits en els concursos, i potser algunes poesies, però fins i tot aquestes acabaran per volar-

Dels meus relats a concurs, que durant els anys de participar van quedar finalistes, n'he fet un recull electrònic que podeu baixar/descarregar gratuïtament des de LEKTU
No sempre els he publicat sota aquest perfil, però tots es poden trobar dins la pàgina de relats en català.



Gràcies pels vostres comentaris.


Fd'AG


UN ALTRE JO

ESCRITS DE L'HOME FOSC

L'HOME FOSC AL FACEBOOK

AUTOR A GOODREADS

LA LLEIXA DE L'HOME FOSC


I si us cal fer algun comentari més privat darman59@gmail.com

A voltes, madurar exigeix caure de l'arbre.

Fd'A