Acrisi

Un relat de: Edgar Cotes i Argelich
Sap que l’Oracle, de divina providència, no erra mai en els seus inescrutables vaticinis. Així que, paorós de la mort funesta, amb prou feines vacil·la en empresonar Dànae entre parets de bronze. Tanmateix, talment com una jerarquia adversa, seria de l’or celestial que en sorgiria el dimanant de la seva calamitat: Perseu. Malgrat maldar en desempallegar-se tant de la seva filla com del seu nét, aquest últim retornaria al regne uns anys més tard, fet home. D’aquesta forma, Acrisi, ja vell, fugiria en saber de l’arribada de Perseu, sense tenir coneixença que el jove tan sols el portaven bones raons conciliadores.

No passaria gaire temps fins que la parca se li mostrà, d’improvís, encarnada en un disc errant, bo i llançat pel seu propi nét. En el seu darrer sospir, Acrisi no podria evitar qüestionar-se si de debò el seu decés havia estat causa del fil fatal del destí que les Moires havien segat o bé fou a resultes de la fatalitat del seu propi temor.

Comentaris

  • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "El cicle de la vida"

    T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)




  • S'ha de llegir lentament[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 04-06-2015

    per gaudir de cada frase, de les paraules que utilitzes per dur-nos al final que tots esperem, però que portats per la teva prosa se'ns mostra original, sorprenent.
    Tens un estil molt personal, que m'agrada, perquè m'enganxa i em fa arribar al final, cosa no gaire difícil, en principi, per a un micro, però et puc assegurar que m'he llegit uns cinquanta dels més de vuitanta relats d'aquest mes, i no els he acabat tots, algun més curt que el teu.
    Estàs aquí per mèrits propis, no ho dubtis.

    També em sembla genial acabar el curs en la teva companyia, vull dir dins del llibre i del mateix mes, el maig.

    Mira't la mitologia casolana, que l'Hugo farà una segona part!

    Fins aviat!

    Ferran

  • Enhorabona!![Ofensiu]

    Enhorabona, Edgar!!

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA - MORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “El cicle de la vida” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    on vull constar amb el nom d'autor/a de ...............................................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • mitològic[Ofensiu]

    Molt bé, Edgar! El teu amor per la mitologia s'aboca en cada paraula dels teus relats. Així no m'estranya la teva elecció de matèries a la selectivitat. Sort!

  • Nivellàs![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 21-05-2015

    És el primer mot -tot i que es tracta d'un castellanisme que hauria d'haver rebutjat- que m'ha vingut al cap a l'hora de qualificar el teu microrelat. No és només una bona mostra de bon nivell cultural- mitològic, en aquest cas- el que ens mostres, Edgar, sinó també una gran facilitat i habilitat de condensació en aquest tema concret i en tots els que tractes. Aquí rau veritablement el teu art. Sí, ets un gran artista i un bon tècnic - per què no?- del microrelat.
    Et felicito per la teva prosa tan madura i treballada. Ha estat un plaer seguir-te fins aquí. La meva enhorabona, Edgar!
    Una abraçada!

  • Algú...[Ofensiu]
    AVERROIS | 20-05-2015 | Valoració: 10

    ...va dir que no sabia perquè teníem tanta por a la mort si quan "ella" arriba nosaltres ja no hi som.
    L'oracle cec palpa la por, som tan mortals que la parca ens envolta, ens acarona. En el fons ens estima, li donem la seva energia, la seva raó de viure.
    Però som tan incults que no arribem més enllà i ens deixem portar per una vida que diuen ha tingut un començament i asseguren que tindrà un final.
    Tots els pobles han buscat els perquès i no hi ha respostes, tan sols noves preguntes.
    Una abraçada des de l'Olimp.

  • Lliçó[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 20-05-2015

    Ens has reservat aquesta mini lliçó de mitologia grega per al final del cicle relataire d'aquest curs. T'he de confessar que sempre m'hi he fet un embolic.
    Ens continuarem llegint!

  • Consolidació[Ofensiu]
    SenyorTu | 19-05-2015

    Com no podia ser d’altra manera, aquest nou i últim relat de cicle no només segueix la pauta suggerida pel concurs sinó que també té un to i un fons que l’uneix al fil conductor que has creat amb els altres relats de la sèrie. En aquest cas, la gran quantitat d’informació en tan poc espai el fa una mica difícil de seguir pels desconeixedors de la mitologia com ara jo, però vist amb el conjunt té l’encant d’aquest estil tan personal que has adquirit. A continuar, Edgar!

  • bonic[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 19-05-2015 | Valoració: 10

    Un bon relat mitologic
    Montse

  • El destí, entre la casualitat i la causalitat [Ofensiu]
    rautortor | 18-05-2015


    Tot i que ens has endinsat en el món mitològic per excel·lència on el destí era innegociable fins i tot per als déus, has portat el teu relat a la dicotomia de l’atzar i la causa. Evidentment els grans mitòlegs no acceptarien el teu suggeriment, però els poetes i els literats gaudim de la llibertat dels creadors de realitats diferents a les que proposa l’ortodòxia.
    Als mites una mort pronosticada pels averanys era una mort segura. El que no se sabia era el quan i el com, però sí qui en seria el causant.

    A propòsit d’aquest mite, aviat farà un parell d’anys que vaig escriure aquest poema, Dànae sota la pluja, poema que cloïa amb aquesta pregunta, Hi ha algú, per ventura, que hagi esquivat mai el seu destí?.

    Com a professor de clàssiques –jubilat, això sí– em plauen especialment aquests relats. I més si estan escrits amb la mestria i concisió a què ens tens acostumats.

    Bona sort, Edgar, i gràcies pels teus elogis als meus relats.

    Raül

l´Autor

Foto de perfil de Edgar Cotes i Argelich

Edgar Cotes i Argelich

38 Relats

324 Comentaris

50096 Lectures

Valoració de l'autor: 9.86

Biografia:
(Balaguer, 25 de juliol del 1997)
Aprenent d'escriptor i traductor, amant del microrelat i enamorat dels genères fantàstics (ciència-ficció, fantasia i terror).

Em podeu seguir al meu bloc

Edgar Cotes

O al meu Twitter:

@Edgar_Cotes