VIURE A PAGÈS

Un relat de: montserrat vilaró berenguer
Aquella nit de Novembre era freda i l´ aire feia com una sentor de neu. El pare sempre deia – Fa fred de neu – I renoi sí que feia fred en aquella cuina d´una casa de pagès de mitjania del Segle passat. El color de les parets era més negra que blanc i com que el foc no tirava gaire bé , havien de tenir la porta oberta, per on un vent glaçat s´esmunyia amb un udol feréstec i feia voleiar el fum per tota l´estança.
L´avi que tenia un martell a la mà trencava pinyons d´una pinya que havia deixat eixugar al sol. Seria per la picada de l´àvia .
La menuda sota un llum de carbur llegia un llibre molt atentament. L´àvia que feia mitja aclofada molt a la vora del foc va dir que la nena se li faria malbé la vista amb la poca llum.
La menuda va comentar quer si veia molt bé i que volia acabar el llibre, després volia fer la carta als Reis d'Orient. L'àvia va riure per sota el nas i murmura que encara era molt aviat, se solia fer per Santa Llúcia i encara mancaven molts dies. L´avi eixut i aspre murmura- Dona no - a la nena, aquí som lluny de tot i els camins aviat es farciran de neu tova, no veus com rebufa el remaleït vent.
L´àvia va dir que era hora d´anar a buscar la filla que tornava de la fàbrica . El vell per un moment va pensar que li feia basarda agafar el corriol que li estalvia mitja hora. I pensant que no li quedava mes remei, es va alçar .
L´àvia va dir agafes el tapaboques i s'emportés un llum de carbur dels que el pubill tenia per munyir les vaques, no en necessitava tants.
Quan el pubill i pare de la nena va venir de munyir les vaques portava el cap cobert de neu, el seu cabell negra semblava gris.
La nena ja havia acabat el llibre i escrivia molt atentament.
Senyors Reis – Voldria una nina, una capsa de colors per dibuixar, tinta de color .........
Els grans la miraven amb amor i el pare va dir solament – Deixa això per demà i ajuda l´àvia a parar taula. La mare i l´avi són a punt de tornar.

Comentaris

  • Nit de novembre [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 04-12-2020 | Valoració: 10


    Una narració d'un estil propi de la vida de pagès, on vessen les teves paraules d'una nena i els seus avis.
    M'ha agradat molt, per les situacions de la nena que vol enviar una carta als Reis Mags.
    Saluts i cuida't.
    Quan pugues i tingues temps en la meua pàgina, tinc alguna cosa per a llegir, amiga Montserrat.

  • Vida idíl·lica[Ofensiu]
    SrGarcia | 03-12-2020

    Una evocació de la vida pagesa molt bonica, tot i que saps perfectament, com has mostrat en altres relats, que la vida rural no sempre és idíl·lica.

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

323291 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.