Una data memorable

Un relat de: Mercè Bellfort

UNA DATA MEMORABLE


No para de fullejar les darreres pàgines del diari. S'ha aturat a la secció d'oci i creu que ja li toca fer una escapada després d'estar tancat a casa tants dies. Es va trencar la cama dreta tot sol, caient escales avall del metro per no perdre'l. Avui ja li han donat l'alta i es prepara per passar un cap de setmana de somni. Té necessitat de bellugar-se i segurament escollirà una discoteca per compensar tot el temps que ha estat enguixat. Truca al seu amic per proposar-li anar a moure l'esquelet però sent una veu al contestador avisant que ell, en Felip, ha decidit plantar-ho tot i anar al camp a fer de pagès. En Ramon, el nostre protagonista, queda esglaiat en sentir aquesta notícia i torna a trucar per comprovar que no s'ha equivocat. Efectivament, escolta el mateix missatge i decideix canviar de plans. Sense dubtar-ho surt volant cap a casa del seu amic Felip.
-"Es deu haver trastocat de totes totes!"- parla amb ell mateix.
Quan arriba al carrer de "La innocència" cerca ràpidament el portal i el timbre per aclarir el què per a ell ha esdevingut un gran daltabaix. Prem amb neguit el botó del tercer pis i espera uns segons que se li fan eterns.
-Ja pots pujar!- sent que li diu el seu amic.
En Ramon prefereix ignorar l'ascensor i, amb quatre gambades, arriba al replà on l'espera en Felip vestit de pagès. S'ha posat una camisa blanca, s'ha calçat unes espardenyes ben lligades a unes cametes de filferro, s'ha col·locat una faixa negra i s'ha posat una barretina vermella que espanta qualsevol. Més que res perquè li falta una peça de roba clau: els pantalons.
-Però… però què fas amb aquesta pinta tan horrible? Que t'has begut l'enteniment? Ara sí que veig que el meu amic més assenyat està com un llum!
-Ep! De sonat, res de res. Vine amb mi al balcó, home!
En Felip surt al balcó i s'ajup ensenyant tot cofoi les seves natges petites i blanquetes al veïnat.
-Caganer… més que caganer!- li diuen els nens dels pisos del davant.
-Poca-vergonya… més que poca-vergonya!- s'atreveixen a cridar unes àvies.
Davant aquest panorama en Ramon fa entrar en Felip cap dins el menjador. Intenta fer-li entendre que ja n'hi ha prou i que n'està fent un gra massa.
-Un gra massa?- li respon rient com un endemoniat.
Tot seguit s'adreça cap a un calaix d'on treu un sobre. Amb tota solemnitat comença a llegir una carta que li ha enviat un notari. Se li comunica que ha heretat la masia de Vilacolum propietat dels seus oncles finats així com totes les terres que l'envolten.
En Ramon comença a lligar caps i se n'adona que el seu amic no ha perdut el seny com ell creia. Ara en Felip està a punt de millorar el seu estatus social. És el moment idoni de parlar seriosament.
-Escolta, Felip! No creus que tot sol poca cosa faràs a la masia sense un masover i un pagès, com a mínim? Si et sóc sincer et diré que n'estic ben fart de viure a la ciutat i m'ofereixo com a…
-Com a què? Com a col·laborador meu? Doncs… mira, sí! De moment pots col·laborar fent de lector.
-Què dius ara, de lector? De lector… de què?
-Llegeix aquesta altra carta- li encomana en Felip tot acostant-li un nou sobre-.
En Ramon va de sorpresa en sorpresa. Amb una curiositat excepcional es posa mans a l'obra.
-"Què coi hi dirà aquí dintre?" - remuga sense miraments.
Quan treu el full s'adona que només hi ha una data escrita.
-Seràs malpariiit! - l'escridassa.
Santa innocència! Avui som a vint-i-vuit de desembre!


Comentaris

  • M'has ben ensarronat[Ofensiu]
    brins | 22-12-2010 | Valoració: 10

    Mentre llegia el relat, havia imaginat molts possibles finals, però cap tan enginyós com el que tu ens ofereixes. Quina imaginació que tens, escriptora!Cada vegada que et llegeixo en quedo més admirada.

    Els meus millors desitjos per aquestes FESTES que s'apropen, Mercè.

    Molts petons

    Pilar

  • Santa innocència...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 03-03-2010 | Valoració: 10


    M'has ben enredat, en cada escena que ens presentes he anat canviant de pensament. Sé, que sempre fas anar al lector per on vols... intento evitar-ho i quasi mai ho arribo a aconseguir.
    - Joan -

  • Enginyós[Ofensiu]
    Naiade | 20-01-2010

    Un relat més on engalipes al lector. Amb molta habilitat, ens vas portant de la mà, tot esperant que en sortirà i com sempre s'acaba com menys t'esperes.
    Gracies Mercè m'has fet passar una bona estona.

  • Xantalam | 30-12-2009

    I mira que ens dónes pistes...ni per aquestes; a mi també "m'engalipes" amb la teva prosa fluida i unes situacions estranyes, però del tot creïbles, sobretot per a les ànimes innocents, com jo, ha, ha, ha. Molt bon text!
    Els millors desigs pel Nou Any, Mercè, que la imaginació t'acompanyi, com fins ara!

    Molts petons i records a la família,

    Empar

  • Ai, xicona![Ofensiu]
    rnbonet | 29-12-2009

    Moltes gràcies per fer-me co-protagonista del teu relat! Una història molt ben trevada, amb el toc d'originalitat que fas pregó a RC.
    I de 'data memorable'!

    Bon any tingues, aquest que entrem!

    PS. Gràcies pels elogis, la felicitació i el comentari!
    Els 'renglons' -castellanisme que m'agrada- 'curts', cada vegada més facilets i facilons! Excusa d'un que no mai serà 'poeta'.

  • Divertidíssima la historia [Ofensiu]
    J.Lluís Cusidó i Ciuraneta | 29-12-2009 | Valoració: 10

    d'en Felip i en Ramón, i a més el genial muntatge del "caganer" el fa molt escaient per aquestes dates.
    T'he dit moltes vegades que admiro la destresa que tens per imaginar estructurar i relatar amb cura qualsevol tema, aquest es un dels millors que t'he llegit, encara que sempre que acabo de llegir penso..."aquest es el millor que ha escrit", i el final... 28 de desembre també dins les tradicions nadalenques; ja és la hòstia!.
    Que la meva abraçada t'acompanyi el cap d'any i tot el 2010

    J. Lluís

  • Divertidíssim![Ofensiu]
    copernic | 29-12-2009


    Un relat ben lligat i treballat que, malgrat l'extravagància de la situació, té un cert aire de versemblança fins que el final ens desvetlla del somni de grandesa del pobre potagonista.
    Una bona peça literària. Ah, i moltes gràcies per la recomanació en el fòrum. Fins aviat!

  • Un relat [Ofensiu]
    Nonna_Carme | 19-12-2009

    ambientat en les festes nadalenques original i divertit. Sort que en Felip s'ho pren amb humor i optimisme.
    No cal que et digui que et desitjo el millor aquests dies i sempre.
    Una abraçada molt, molt forta, estimada Mercè
    Nonna

Valoració mitja: 10