Són igual que nens... però amb molta mala bava (i SHS 85 al 90).

Un relat de: Joan Colom
Mentre desdejunava en un bar el dissabte 11 de maig, vigília del dia de la Mare de Déu dels Desemparats, tot fullejant l'inefable diari Las Provincias vaig veure a la pàgina 18 la foto d'un enorme tapís floral adossat a la façana principal de la Basílica, més alt que ample: a la part superior, la marededéu, patrona de València i del País Valencià, i a la inferior una vista de la ciutat, amb el co-patró Sant Vicent Ferrer a la dreta, agenollat i de perfil; enmig, la llegenda "EMPARA'NS BAIX TON MANT". A més de l'article principal, la notícia que du per títol Lo Rat Penat critica la catalanización del texto del tapiz i que no puc resistir-me a reproduir: Lo Rat Penat ha criticado que el tapiz de la Virgen de los Desamparados "no esté en valenciano con la forma 'Ampara-nos', ya que figura 'Empara'ns'". El presidente de Lo Rat Penat y número 5 como independiente en la lista popular de María José Català asegura que "es una verguenza que el Ayuntamiento del señor Ribó haya catalanizado el nombre de la Virgen, que es 'Desamparats'". Esteve pide que se estudie el origen de 'Ampar' "que viene del latín". "Nos duele en lo más profundo que se juegue con el nombre de la Madre de los valencianos en la que muchas personas ponen su fe", añade. Ayer mismo una feligresa se dirigió a los montadores del tapiz para recriminarles haber usado la 'e' y no la 'a'. Informa María Gardó. De sainet, si no fos tan lamentable.

En juny del 2016, l'autoritat normativa de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va ser reconeguda per la Real Academia de Cultura Valenciana (no Reial, sinó Real), que amb Lo Rat Penat portava sostenint tesis lingüístiques secessionistes des de 1977. Sembla que va ser el vot de qualitat del llavors degà, Federico Martínez Roda, qui va superar l'empat a disset vots de la Junta de Govern d'aquesta institució, que depèn de la Diputació Provincial de València. Però el gener d'enguany José Luis Manglano de Mas, de llarga trajectòria blaverista, va ser elegit nou degà i només va trigar un mes a ressuscitar el fantasma del pancatalanisme i pronunciar-se a favor d'un retorn a les posicions contràries a la unitat de la llengua, en una conferència donada, ¡oh casualitat!, en la seu de Lo Rat Penat.



Exclusiu per als aficionats als Sudokus Hexagonals Simètrics:

— Les opinions i suggeriments que creguis que poden interessar a tots els jugadors, envia'ls com a Comentaris al present Relat.

— Les demandes d'arxius i les consultes relatives a la resolució de SHS concrets, envia-les a l'adreça joancolom47@gmail.com.

— Si vols anar al primer relat de la sèrie amb enllaços als SHS, per assabentar-te de les regles del joc o del procediment de resolució aconsellat, fes clic aquí.

— Si vols l'arxiu PDF amb la Plantilla Hexagonal (full pautat per a 6 SHS), fes clic aquí.

— Si vols l'arxiu PDF amb els SHS 79 al 84 (enunciats i solucions), fes clic aquí.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer