Singularitat

Un relat de: copernic

En astrofísica s'anomena singularitat a un punt on les quantitats emprades per a mesurar el camp gravitatori esdevenen infinites. Aquestes quantitats inclouen la curvatura de l'espaitemps o la densitat de la matèria. Una singularitat famosa és la que va precedir el big-bang i una altra la que hi ha a l'interior dels forats negres. Jo tampoc he entès res però m'ha vingut al cap la paraula en el moment en que s'ha acabat el soporífer serial de la sentència de l'Estatut. Com deia encertadament, i posant el dit a la llaga, l'editorial del Diari de Girona del dia després, el que interessa saber ara, un cop l'espasa de Damocles ha caigut sobre els innocents que confiaven en salvar els mobles, és si els nostres polítics han pensat en un pla B, que tothom, amb posat escèptic, ja sospitava que seria el que finalment s'hauria d'aplicar.

Penso en singularitat quan veig el gerro d'aigua freda que ha caigut sobre els del PSC, confiats en que la sentència s'allargaria una mica més, obligats a fer equilibris continus entre Catalunya i el P.S.O.E. Busquen alternatives a l'onada independentista que amenaça amb arrossegar-los i que no saben com gestionar. S'agafen com a un clau roent a un Estatut retallat, estripat i mutilat en el que ningú creu. Se senten incòmodes amb el lema de la manifestació i prefereixen sortir a la segona fila amb una senyera a les mans simbolitzant una unitat inexistent. Intenten ressuscitar el cadàver quan tothom se n'aparta perquè fa molt temps que és mort i la ferum és insuportable. Cerquen tota mena de tripijocs per trobar una singularitat en l'espaitemps que els retorni el text tal com era abans de passar pel Constitucional: patètic.

Singular és també la situació jurídica que se'n deriva. Què s'ha de fer ara? Anul·lar les lleis que desenvolupen l'Estatut i que s'han aprovat en tot aquest temps? Aplicar una vegada més la tisora després del pacte Mas - Zapatero, el ribot de Guerra i la rematada final del Congrés i del Senat? I això no es podria considerar una reforma estatutària i com a tal, donada la seva importància, haver de ser referendada en plebiscit? La sentència de l'Estatut ha deixat de ser una amenaça per convertir-se en una realitat, un malson per als nostres polítics, una decisió després de quatre anys d'alternatives entre el que era dolent i el que era pitjor, que ha posat i sobre tot posarà a cada un en el seu lloc.

Comentaris

  • El teu article[Ofensiu]
    Romy Ros | 27-07-2010 | Valoració: 10

    exposa amb molta lucidesa la situació actual després de la sentència i desprès del 10-J. Tots pensem... i ara què? Els polítics són nefastos perque tampoc saben què fer, segur que es plantegen la mateixa pregunta i no saben aportar cap resposta.
    Un plaer llegir les teves reflexions!

  • Ei, copernic![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 14-07-2010

    Feia dies que no et visitava i, com sempre, veig que no deixes d'estar al dia pel que fa als temes d'actualitat social i política. Tant l'homenatge que fas a en Saramago ( "L'home que no reia") com l'anàlisi de l'espantosa retallada del TC són articles que mereixen ser reconeguts com imprescindibles: gràcies a la teva ploma queda ben clar que ets el "nostre periodista" de Relats.
    Les opinions que ens exposes són lúcides i amb un puntet personal de "sal" que fa molt agradable i entenedora la lectura. Et felicito per aquests dos darrers articles i, en especial, el darrer on poses les coses al seu lloc. Quanta raó tens, astrònom!
    T'envio una abraçada ben forta, company.

    Mercè

    PS- Com que vaig molt justa de temps aquest cop he fet un "dos en uno", una altra manera de ser singular!

  • El copernic també és singular[Ofensiu]
    nuriagau | 13-07-2010 | Valoració: 10

    Ens has plantejat una qüestió que ni l'astrofísica, ni els polítics sabran com gestionar.

    Un article d'opinió d'actualitat publicat a l'endemà mateix del 10-J. Comentes la situació amb un estil periodístic entenedor i irònic al mateix temps. El paràgraf introductori és realment sorprenent i reclama l'atenció del lector.

    Enhorabona, copernic!

    Núria

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389249 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...