Qui riu l'últim, riu millor!

Un relat de: EULALIA MOLINS ARAGALL

QUI RIU EL ÚLTIM, RIU MILLOR!

Vaig anar amb la meva amiga Marie Chantal, a la terrassa d'un bar de platja amb la intenció de prendre un cafè i xerrar una estoneta.
El cambrer, un noi Peruà d'uns vint i pocs anys, es va apropar a la nostra taula amb la intenció de fer-nos la comanda, però davant la meva sorpresa, em va apartar una mica de cabells de sobre de l'orella i amb el dit índex posant-lo a sobre de la meva arracada va dir:
- Portes unes arracades de l'or que ens vareu robar als Peruans quan vareu venir a conquerir les nostres terres.
Jo molt sorpresa pel comentari de l'agosarat cambrer, vaig reaccionar de seguida tot dient-li:
- No saps que el Perú va ser conquerit per uns Espanyols? Nosaltres amb això del robatori no hi varem tenir res a veure! Vosaltres sí que a mi meu robat mil euros!
- Com pot dir això senyora? Va dir el xicot una mica ofès.
Jo que tenia molt fresca la imatge del dia que anant amb el cotxe de la Marie Chantal per l'autopista de Tarragona, ens varen robar la meva bossa de mà a l'autopista amb els mil euros a dintre i tota la documentació, li vaig contestar:
- En plena autopista, uns compatriotes teus, anomenats la banda dels Peruans, inventant-se no sé què d'una roda punxada, ens varen fer parar i amb molta habilitat van agafar-me la meva bossa de mà de dintre del cotxe, deixant a la meva companya de viatge de pasta de moniato, sense poder reaccionar ni la una ni l'altre.
- Com ho sap senyora que els lladres eren Peruans?
- Miri jove, perquè tinc ulls a la cara i ja se diferenciar les diferents nacionalitats que ens visiten, i perquè la policia m'ho va confirmar quan els varen poder enxampar per tancar-los a la presó!
- Ara li faria res d'avisar algun company seu perquè ens serveixi les begudes? O potser s'estima mes que li doni les meves arracades i així podrà revendre-les i amb els diners que en tregui tornar-se'n al seu Perú natal?
- Vostè mateix jove, jo d'arracades en tinc més i no precisament robades!
FI

Comentaris

  • Aniversari[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Un relat (malhauradament) poc afortunat[Ofensiu]
    lluisba | 15-10-2008

    Ho sento, perquè tinc de tu una opinió diferent. però el relat sembla que faci broma amb coses delicades, de forma massa lleugera.
    de fet, mentre el llegia pensava que cada cop comprenia més el cambrer peruà i menys les respostes que li donaven.
    Per dir-ho de forma senzilla: mil bandes de peruans en mil autopistes espanyoles no aconseguirien robar tot el que els espanyols van robar al Perú.
    Avui a Catalunya es parla d'expoli, però fa riure al costat d'allò que es va robar a l'Amèrica llatina, i que mai no s'ha tornat. Perquè no només van saquejar un continent sinó que van matar i exterminar.
    Fa molts anys, un sociòleg anglès se'n va anar de viatge a les antigues colònies angleses d'Àfrica. Quan va tornar va dir (més o menys): "Algun dia vindran ells a demanar una part del que els hem robat. I llavors haurem de callar i acceptar-ho, perquè l'hem feta massa grossa".

  • No l'has encertat aquesta vegada.[Ofensiu]
    Alzinar8 | 15-10-2008

    Pots tenir raó que hi ha molts malfactors entre els inmigrans, però no tots són iguals. I jo cres que hauriem de tancar fronteres a segons quí però no tractar-kos despectivament generalitzant. I perdona si estic equivocat.

  • hola !![Ofensiu]
    JOSEFINA | 10-09-2008

    T'he conegut gràcies al comentari que m'has deixat i m'ha agradat que em fessis saber el programa que teniu previst per la Diada.
    A veure si hi ha gaire gent que me'l faci saber.
    Jo hauria d'afegir que el dia 11 a la tarda anirem amb l'Esbart de Dansaires de l'Orfeó Gracienc a fer una actuació a Sant Pere de Ribes. Una bona manera d'acabar la Diada.
    Espero que poguem seguir en contacte

  • L'únic que no hi lliga és el títol [Ofensiu]
    Nyaelven | 30-05-2008 | Valoració: 7

    El text està ben escrit i jo hi veig que és una crítica a les generalitzacions. Tant un com l'altre s'haurien d'haver callat els comentaris perquè ni el cambrer és el lladre ni la senyora la conquistadora.

    L'únic que no s'enten és el títol.
    Moltes gràcies per comentar el meu relat.

  • Jajajajajajajajaja !!!![Ofensiu]
    Eva Fabrés | 12-05-2008 | Valoració: 9

    Quina gràcia !!!! d'on has tret tantes idees ??
    jajajajajijijijjijojojoojojojojujujujujujuju!!!!!!!!!

  • Gràcies Eulalia[Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 08-05-2008 | Valoració: 10

    Hola,

    Conforta molt saber-se llegit.

    En el seu cas particular, m'alegra d'una manera "especial".

    Tenim pendent - encara - apropar-nos a la casa magnifica que descriu en una de le seves històries.

    Felicitats reciproques !!!

  • Quí és l'últim?[Ofensiu]
    joanalvol | 20-04-2008

    Em suposo que en el fons no hi havia mala intenció. En pots escriure un altre, ben meditat, que tingui doble sentit i sigui alliçonador.

  • Hola Eulàlia![Ofensiu]

    Ja sé que fa moooolts dies que em vas comentar l'últim relat que tinc penjat a RC, però vaig de bòlit i fins ara no he pogut trobar l'estoneta per posar-m'hi.

    M'he llegit el relat i m'he llegit els missatges que t'han deixat tant el Robert com el Xavier Valeri. D'entrada, deixa'm dir-te que no els trobo amenaçadors. Simplement, expressen una opinió.

    Jo no crec que hi hagi hagut mala fe ni mala intencionalitat, ni tan sols en el títol, per més que pugui semblar tendenciós. I ho dic per una raó: he llegit altres textos teus i no hi he detectat, almenys que ara recordi, ni racisme ni res per l'estil.

    No obstant això, sí que hi ha quelcom que comparteixo amb ells. En el relat exposes el que podria ser una anècdota. Les dues protagonistes afronten una reacció sense solta ni volta per part d'un cambrer d'orígens estrangers. I afronten aquella reacció amb una reacció que, com molt bé diu el Robert, és francament perillosa, perquè demostra que aquests personatges no afronten la immigració amb suficient maduresa. En altres paraules, tant el cambrer com les altres dues persones exterioritzen una actitud de racisme.

    Però això és el tema del relat. És a dir: el text exposa una escena malauradament quotidiana en la qual es posa de manifest una actitud racista.

    El problema és el títol. Digues-ne poca diplomàcia o simplement una relliscada, però no acaba d'estar prou encertat en el sentit que podria donar a entendre que tu, autora, et posiciones clarament a favor d'una de les dues parts en conflicte, quan ni l'una ni l'altra no tenen la raó.

    És per aquest motiu que em sento més proper al comentari del Robert Conway, ja que insisteixo: crec que l'elecció del títol és més aviat un problema de poca diplomàcia o simplement una relliscada.

    En qualsevol cas, si vols introduir algun retoc, sempre ets a temps a demanar al webmaster que et retiri temporalment el relat i tu mateixa i introdueixis els canvis que consideris pertinents.

    Insisteixo en una cosa: no tenen res d'amenaçador, aquests comentaris! Conec personalment el Xavier Valeri i penso que tampoc no s'ha explicat prou bé en els comentaris que t'ha deixat, però sé de bona font que no t'escriuria un comentari enverinat. En resum, que no t'ho prenguis com una cosa personal sino com una sèrie d'opinions que, en qualsevol cas (és a dir, tant si són bones com si són dolentes), benvingudes han de ser!

    Una abraçada ben forta i gràcies per tooots els teus comentaris!

    Vicenç

Valoració mitja: 8

l´Autor

Foto de perfil de EULALIA MOLINS ARAGALL

EULALIA MOLINS ARAGALL

59 Relats

380 Comentaris

75121 Lectures

Valoració de l'autor: 9.54

Biografia:
NASCUDA A BARCELONA L'ANY 1.957, ACTUALMENT RESIDENT AL BERGUEDÀ, DES DE L'ANY 2005 HE COMENÇAT A GAUDIR D'INTERNET, EN SOC AUTODIDACTA, ENCARA QUE LI DEC MOLT APRENENTATGE AL JOVENT DE CASA. PUBLICACIÓ DEL RELAT "LA FALDA DE LA IAIA PEPA" EN EL LLIBRE "RETRAT DE DONES" DEL PRIMER CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONES, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIÓ DEL RELAT, "AVUI SOPAREM A CASA" EN EL LLIBRE "ASSAIG GENERAL" DEL TERCER CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONÉS, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIÓ DEL RELAT "QUATRE CARTES A VIDA O MORT" EN EL LLIBRE "INSTINT DE MARE" DEL CINQUÈ CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONÉS, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIONS ESPORÀDIQUES DE RELATS EN EL QINZENAL, BERGUEDÀ ACTUAL.