PATIM LA PATUM

Un relat de: EULALIA MOLINS ARAGALL

PATIM LA PATUM

És ben curiós de la manera que patim la Patum algunes mares i àvies.

Parlant amb una bona colla de dones "patidores", hem arribat a la conclusió que, només de veure els salts per la televisió, aconseguim cansar-nos.
Una d'aquestes mares ens explica, que després de passar tots els salts davant del televisor, mirant de distingir el seu fill pel color dels quadres de la camisa que porta, una vegada que es posa a dormir, passa tota la nit endreçant un armari atestat de roba, amb mil i una camisa de quadres, sense aconseguir trobar la del seu fill, que per cert, és la única que vol portar per Patum.

Una àvia ens diu, que pateix moltíssim quan abans de cada salt, tota la colla d'una comparsa i de l'altra, ha d'apartar les deixalles que es troben al mig de la plaça per poder facilitar el seu salt. És tant el que voldria poder interferir en la neteja de la plaça, que no sap quan comença, però en adormir-se, fa una escombrada per tota la plaça de Sant Pere, una i altre vegada. Diu que la plaça va creixent al seu davant.

Una esposa, es passa tota la nit empentant amb els braços a dreta i esquerra per ajudar el seu marit a obrir pas, intentant que l'àliga pugui tenir una rotllana ben desplegada. La força la fa ella, per evitar que el seu marit és faci mal.
Patim la Patum, o no la patim? Segons com es miri!...

Eulàlia Molins Aragall -Casserres-


Comentaris

  • Especial[Ofensiu]
    joandeboer | 18-09-2018 | Valoració: 7

    M´ha fet recordar vells temps, motles gràcies pel relat.

  • Si, en certa manera la patim...[Ofensiu]
    Anna Simon | 19-06-2010

    ..... sóc berguedana i podriem dir que "patumaire". M'ha encantat llegir-te, narració molt adient.
    Felicitats

  • I... patapaaaam![Ofensiu]
    nuriagau | 18-06-2010 | Valoració: 10

    Una reflexió simpàtica i espontània sobre una de les tradicions que, actualment, vius de prop. El títol és un joc de paraules sonor i adient, tot un encert!

    Celebro, Eulàlia, que t'hagis decidit a publicar un nou relat. Ja es feia esperar massa.

    Núria

  • PATIM! PATAM! PATUM![Ofensiu]
    panxample | 18-06-2010 | Valoració: 10

    no trepitjau en Patufet......
    Bona PATUM.!
    enhorabona patumaire.
    avant

  • tots la patim, els que hi participen directament i els que ens ho mirem des del balcó.

    Deixant de banda el significat religiós que no conec, he de dir que quan és Patum es palpa a l'ambient, es viu i s'encomana l'eufòria. Vaig venir a viure a Berga ara fà sis anys i una cosa que em va sorprendre agradablament va ser sentir com la gent, ja en dies de pre-Patum es saludava dient: "bona Patum!".

    He sentit parlar a algunes àvies, un comentaria comú és: "jo m'en vaig a dormir, total, cada any és igual". Peró quan els he indicat si preferirien que no es fés, totes salten amb respostes semblants a aquesta: ah nooo aixó no, la Patum és nostre i la fem cada any. Elles son les primeres a saludar amb el crit patumaire.

    Salutacions Eulàlia, un dia ens trobem a Cal Garretà on hi vaig de tant en tant. Mes endavant, doncs aquests dies estic força lligada.

    (des del dia 7 de juny que no valoro els relats. Demano que tampoc s'em valorin els meus)


Valoració mitja: 9

l´Autor

Foto de perfil de EULALIA MOLINS ARAGALL

EULALIA MOLINS ARAGALL

59 Relats

380 Comentaris

75222 Lectures

Valoració de l'autor: 9.54

Biografia:
NASCUDA A BARCELONA L'ANY 1.957, ACTUALMENT RESIDENT AL BERGUEDÀ, DES DE L'ANY 2005 HE COMENÇAT A GAUDIR D'INTERNET, EN SOC AUTODIDACTA, ENCARA QUE LI DEC MOLT APRENENTATGE AL JOVENT DE CASA. PUBLICACIÓ DEL RELAT "LA FALDA DE LA IAIA PEPA" EN EL LLIBRE "RETRAT DE DONES" DEL PRIMER CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONES, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIÓ DEL RELAT, "AVUI SOPAREM A CASA" EN EL LLIBRE "ASSAIG GENERAL" DEL TERCER CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONÉS, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIÓ DEL RELAT "QUATRE CARTES A VIDA O MORT" EN EL LLIBRE "INSTINT DE MARE" DEL CINQUÈ CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONÉS, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIONS ESPORÀDIQUES DE RELATS EN EL QINZENAL, BERGUEDÀ ACTUAL.