Qualitat de vida religiosa

Un relat de: Narcis08

QUALITAT DE VIDA , de Montse Aloy

Ara que el Papa diu que la laïcitat és compatible amb la fe, vull fer un seguit de definicions alternatives als dogmes de fe en forma de substantius, adjectius o interjeccions que acompanyen la nostra llengua, tan marcada per la religió. L'anglès, curiosament, només anomena a Déu i al diable en les frases fetes, i mai hi posa sants ni màrtirs pel mig. En el Dictionary of Idioms de Collins, només hi ha 4 expressions fetes amb "God" ( Déu ), 10 de "devil" ( diable ) i cap ni una amb "saint" ( sant ). Donem-li el tomb a la llengua+religió, i veureu que fins i tot us sorprendrà.

1."SANTIAGO!!". Crit de les mares de parla castellana o gallega que adrecen als seus fills o parents masculins propers per renyar-los. "Santiago, ven ya a comer, leñe!"
2."SANTIAGO, Y CIERRA ESPAÑA!". Expressió espanyola que aprenen els immigrants il·legals quan es tanquen les duanes darrera seu i ells se'n van amb Al·là. "En Mohamed va dir el "Santiago y cierra España!" abans que el rescatessin a les Canàries."
3.BEAT/-A ( Del llatí BEATUS ILLE ). Persona, generalment de sexe femení, que provista d'una escombra alliçona els infidels, espanta els dimonis i separa el gra de la palla. " Han donat la medalla de Santa Obdúlia a la beata de l'església per la seva dedicació exclusiva."
4.COMBREGAR. Coincidir en idees o pensaments amb una altra persona. " La Tecla combrega amb Brahms en l'execució de les Danses Hongareses."
5.ESCOMBRA. Arma dissuassòria, desprovista de bales, que té múltiples usos : repassar sants, escombrar racons, alliçonar infidels, pegar als humans i, en temps de recessió, mitjà de transport en nits de lluna plena. " L'Eduvigis em va amenaçar amb l'escombra perquè anés a combregar."
6.CONCILI. Reunió de persones després de missa i davant de la porta, que impideix la normal circulació de persones i vehicles i entorpeix la realització de fotografies turístiques de l'indret. No s'hi trien Papes. " Hi havia un concili tan gran a Poblet que vam haver de fer les fotos de la boda a la Cova de la Font Major."
7.PAPA. ( de l'espanyol ) 1. Patata. 2. Tomàquet. 3. Diners. 4. Mentida. 5. Dona guapa. 6. Ruqueria. 7. Qualsevol menjar. 8. Sopetes. 9. Massa tova feta de fang. 10. El pare ( envers els seus fills ).
8.ENCENS. Que comet l'acció d'encendre ( un foc, una passió, un debat ). No conté perfum. "Què encens ara, tio, si no fa gens de fred!"
9.[Fe]. 1. Pronunciació molt estesa a les Terres de Ponent de l'Infinitiu del verb Fer. "El metge no hi té res a fer, en un enterrament." 2. Símbol químic del ferro, metall essencial per al desenvolupament de l'Homo Sàpiens. " "Això és de fe...de fe... de fe...rro" , diu el Pepet, que és tartamut."
10. MAREDEDÉU. Exclamació admirativa quan es comproven les resultats negatius d'un fet. "Marededéu, sortirem a les 11 de la nit del Mercadona, amb la gent que hi ha avui!!"
11. SANT. Persona que és col·locada dalt d'una peanya i que, per mandra o manca d'escales prou altes, és deixada allà fins al seu davallament ( humà ) o estimbada ( animal o mecànic ). "Com que Santa Fuencisla no ens va salvar de l'aiguat, l'hem estimbada i ara venerem a Sant Hilarió."
12. ESPERIT. Qualitat del vi de missa. Se li afegeix l'adjectiu "sant" perquè no hi hagi confusió sobre el lloc on es consumeix. " L'esperit de Tots Sants la va fer ennuegar, a l'Eduvigis."
13. COMPASSIÓ. Eutanàsia activa, administrada cada 4 hores a cops d'escombra, contra tot ésser viu que molesta o en té la intenció. " La Pepeta té el cinturó negre en compassió de l'escola de Isseosseoyo de Corea del Sud."

Quan el català diu "Parlant del Papa de Roma...", l'anglès diu "Speaking of the devil ".

Comentaris

  • Ets única!!![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 21-10-2008 | Valoració: 10

    Montse, feia temps que no et llegia però veig que el teu talent ha anat en aument. Això que has escrit està molt currat, molt documentat, molt ben escrit. T'envio molts petons

l´Autor

Foto de perfil de Narcis08

Narcis08

22 Relats

56 Comentaris

26447 Lectures

Valoració de l'autor: 9.97

Biografia:
Sóc filòloga anglesa per la UdL.

He viscut 2 vides i 1/2. Ara refaig rels a Tàrrega.

Em dic Montserrat Aloy i Roca a la vida real. Escric en català: articles, poesia, contes i teatre. També tradueixo poesia de l'anglès al català. També dic poemes, faig performance i presento llibres, si m'ho demanen.

Tinc correu: cantireta@gmail.com
I tinc un bloc en què hi cap de tot, sou convidats a passar i participar-hi:
http://cantireta.blogspot.com