On la raó diria que és millor deixar-ho estar

Un relat de: Bufanuvols

Al meu poble vivim jo, 19876 persones, 453 gossos, un nombre indefinit de gats, 985940384953 polls i un parc automobilístic de 1467 cotxes. Quan arriben les festes se'ns uneixen 22 bous, 5 vaques i 2000 burros amb sabatilles. Des de fa cinc anys, si fa no fa, els bous al carrer s'han convertit en una tradició de tota la vida i, des de fa cinc mesos, un "encierro" és l'emblema del municipi. Hi ha un moviment prou estès entre els vilatans més, diguem-ne, patriòtics, que cerca amb un afany d'allò més (¿)admirable(?) que cada vegada que els festeigs tornen s'acumulen més hores de bous i que s'augmente el nombre d'aquestos.
El meu poble no és bonic, no hi ha moltes xiques boniques que no prefereixin un "amic" amb moto abans que un amb bicicleta, tampoc n'hi ha molta gent que preferisca un parc públic en comptes d'una autopista, una urbanització o una escultura lletgíssima de formigó. Segons estudis que recents s'ha demostrat que ací es segueix una nova corrent filosòfica denominada burrologia. Tenim un riu que quasi mai porta aigua, una ermita, tres ponts, una platja de pedres que està a punt de desaparèixer, una refineria i una central tèrmica... Ah! Tenim el campanar més lleig de la comarca, també. De vegades fan pregons i passegen les imatges de l'església pel carrer, això sempre i quan els bous no estiguen ocupant-lo, és clar... Alguna vegada fan concerts i has de pagar si no és que són de grups locals (no tinc res en contra dels grups locals; és més, els admire perquè no sembla que tinguen cap recolzament per part de l'administració).
Al meu poble es subvencionen les corregudes de bous, a un motociclista de tercera categoria, a l'equip de futbol (que està en regional preferent) i al Vila-real (és veritat, hi ha una part del pressupost destinada a aquest equip, encara no he entès el perquè). Quan es donen premis als esports solen ser per a algun ciclista (en cas que guanye un campionat estatal o alguna proesa per l'estil), a un futbolista local i a quatre o cinc amics que tenen una canya de peixcar o una escopeta i diuen que fan esport.
És curiós que quan passes per davant de l'ajuntament tot són cotxes d'allò més luxosos; aquest fenomen es repeteix quan t'atures davant d'alguna de les innombrables promotores urbanístiques o constructores. Quan vas per els camins que duen a la platja tot són cartells publicitaris (en castellà) d'aquestes empreses que anuncien un seguit de macrourbanitzacions de pròxima construcció; algunes d'elles ja estan edificades: és un caos car a ningú se li ocorregué allò d'urbanitzar el sòl abans i de dotar-lo de tot allò necessari per a la construcció i posterior arribada dels compradors a les seues cases.
Les actes de les reunions del consell municipal es fan en castellà, la direcció de correu electrònic de l'apartat de joventut de l'ajuntament està en castellà. Si vull alguna cosa dels molt honorables regidors he d'escriure a juventud@aytoalmazora.com: què trist!. Han creat un servei de dinamització lingüística que, llegint la poca publicitat en català que fan, pareix totalment desaparegut puix és lamentable que encara així escriguen incorrectament la seua llengua (diuen que tenen titulació: què faig, me'n ric?)
Com mola el meu poble, eh?


Comentaris

  • Bufanúvols[Ofensiu]
    ginebre | 30-12-2006

    et felicito jo també.

  • Increïble![Ofensiu]
    Arbequina | 30-12-2006 | Valoració: 10

    Xaval, no només escrius de meravella sinó que crec que ho fas així perquè ets immensament intel·ligent. Com veus sóc exagerat i sense pels a la llengua, però es que em surt de dins dir-t'ho d'aquesta manera.
    En fi, crec que la descripció del teu poble és immillorable, com ho és la ironia tan especial amb què ho fas.

    El cas... no m'oblidaré d'aquest nom: "Bufanuvols".
    A més, setze anys... estic flipant moltíssim. Gràcies per fer-me flipar.

    Una forta abraçada de l'Arbequina.

  • Almazora la vieja, monte sin leña, mar sin pescado y muchos chiquillos muy mal educados[Ofensiu]
    _Nat_ | 21-12-2006 | Valoració: 8

    Xiquet, Almassora és un poble descafeinat. No som ni poblet ni ciutat-poble (com ara Castelló). Volem tenir de tot, però no tenim res.
    El tema dels bous al carrer, te dic clarament que mai els llevaran. El poble pla nomès vol pa i circ per tenir la boca tancada i la ment distreta. I que els oferim? Bous, home, bous, que per a això no cal saber llegir ni escriure. I si algú se queixa? Bueno pues fiquem un teatret o algun concertet de rock del palo o de rap del palo i arreglat. No li demanes a un ajuntament unes festes alternatives a les que hi ha hagut sempre, perquè això seria contraproduent i podria fer-los perdre vots en els sectors conservadors i benpensants de la població. No sinyor!
    Hi ha una "plantilla" bàsica per a totes les festes: bous + vaques + concertet per al populacho + verbena en vedettes per als majors aon tu ja saps + provessons per a les més beates i com no, xarangues ;-). Aquest tema és molt moolt moooolt fructífer per parlar-ne, aixina que millor deixar-ho.
    Visca Almassora (visca?!?!?).

    Salut!

  • mm... :)[Ofensiu]
    Yáiza | 12-12-2006


    Molt bona descripció del teu pòble. Una crítica dura, però feta amb la gràcia i ironia que estic veient que et caracteritzen. El meu poble tampoc és bonic, es diu Rubí i és una petita ciutat industrial del Vallès, vora Sabadell i Terrassa però en petit i cutre. Calculo que un 10% de la població és catalanoparlant, contra un 60% castellano parlant i l'altre 30% parla idiomes variats, sobretot l'àrab. I els senyors del nostre ajuntament fan bandera de catalanisme, però a l'hora de la veritat no es mou un dit per a res. I això sense parlar de que els joves rubinencs no tenim res a fer els caps de setmana... res més que sortir corrents cap a una altra ciutat, que aquí no s'hi pot fer res. Però vaja.

    Pel que fa la correcció del text (sóc perapunyetes) hi ha un parell d'errors d'expressió (diria) però no els he apuntat i ara no els recordo... ah, i procura deixar un espai rere tots els signes de puntuació!!

    I.. diria que ja callo. De tot el que t'he llegit aquest relat (article d'opinió?) és el que més m'ha agradat!!

    ens seguim llegint, oi??

    mmm.... set somriures... i una abraçada!!


    Yáiza

  • Sent molt[Ofensiu]
    | 08-12-2006 | Valoració: 10

    que et toqui viure en un poble així. Però vaja, amb els temps que corren, ja s'ha de tenir sort per no néixer en un lloc on l'especulació urbanística no estigui a l'ordre del dia, i on no primin per sobre de tot els interessos individuals dels quatre miserables de sempre.
    A banda d'això, només dir que m'ha agradat molt la forma com has descrit el poble, i la descarada ironia que has emprat. Presentes les coses clares i no deixes lloc al dubte.

    Dan

  • De debò que tens setze anys?[Ofensiu]
    Jere Soler G | 08-12-2006 | Valoració: 10

    Vinga noi... no ens aixequis la camisa. No m'ho crec. Si tens setze anys pren-t'ho com una lloança, i no t'enfadis amb mi, però de moment em costa molt de creure perquè gaudeixo amb les teves paraules com feia temps que no gaudia.
    M'agrada la ironia fina que fas servir, el bon domini, i el rerefons que traspuen els teus escrits.
    Setze anys...? mmm...

  • Borriana, País i Londres (aplicat a Almassora)[Ofensiu]
    atzabeja | 08-12-2006 | Valoració: 10

    Sí, t'ha faltat comentar una cosa però tens tota la raó del món.

    A Almassora, els xiquets van al col·legi amb barracons i l'ayuntamiento invertix els diners del pressupost en renovar les voreres del poble, el qual no fa falta. No obstant, en això no tenen prou: volen fer un aparcament per a cotxes baix la plaça del mercat. Paral·lelament a aquest projecte estan alçant un dels carrers amb més trànsit del poble. La meua pregunta és: per quina raó no construixen l'aparcament baix el carrer que estan destrossant i s'eviten temps, esforç (el qual tampoc posen) i sobretot diners!!! ???

    I aquestos són els que manen! Imagineu la gran majoria de poble pla com és... Però açò que vos o conte l'autor que sap fer-ho molt millor que jo.

Valoració mitja: 9.6