NÉIXER EN LA GUERRA. EN MEMÒRIA DEL MEU PARE (1)

Un relat de: Eva Caselles
Va néixer un dels dies més gèlids del gener de l’any 1938. Vingué al món a primera hora del matí en una masia del Solsonès, quan els primers raig de sol començaven a tenyir de color els camps blancs i erms, gebrats per la nit. He volgut pensar sempre, que per això ell deia que calia llevar-se ben d’hora, que era molt important ser matiner per poder fer tota la feina. Tinc encara molt present en la memòria, quan es posava d’exemple explicant que ell des del primer dia ho havia estat de matiner.

La Maria, la seva mare, tenia vint-i-dos anys. Feia cinc mesos que havia deixat endarrere la seva casa cercant refugi, junt amb altres familiars i veïns del poble, per allunyar-se dels perills que comportava viure a la plana de Lleida en plena guerra. El Jaume, el seu pare, s'havia allistat a l’exèrcit republicà i des de feia nou mesos, en què disposà d’un permís de tres dies, no havien tornat a tenir notícies seves.

Per a la Maria, el naixement del seu fill va ser un motiu d’alegria, tot i les circumstàncies. En comprovà que era un nen, el primer que va fer fou donar gràcies a Déu. Va pensar que un nen, en fer-se gran, els podria ajudar millor a tirar endavant amb les feines de casa i del camp quan s’acabés aquella maleïda guerra. Una dona, veïna d’una altra masia que l'havia ajudat durant el part i en les llargues hores prèvies, va ser l'encarregada de tallar el cordó que la separava del seu fill. Amb molta cura, i després de comprovar que el nen estava sa i tenia totes les parts del cos en perfecte estat, l'embolicà amb una manta mig descosida i l’apropà als seus braços.

Enmig d’una llàgrima que se li escapava galta avall li donà un bes a la front i tot seguit una càlida abraçada. Per al meu pare, aquest va ser el primer cop que l'abraçaven. També he volgut pensar sempre, que d'això se'n recordava.

Comentaris

  • molt ben escrit[Ofensiu]

    M'agrada molt

  • una mare[Ofensiu]
    Imma Cauhé | 26-11-2014

    la mare a totes les époques és sempre la mare, i en guerra o no, el fill esperat sempre serà una alegria. Bona narració.

  • Molt emotiu![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 24-11-2014

    Un molt bon homenatge a la memòria del teu pare. La història d'un naixement en temps de guerra on la duresa i la tendresa del moment acaben fusionant-se.
    Molt bonic, Eva! La meva enhorabona per explicar-ho com ho has fet: amb un sentiment controlat i, tanmateix, colpidor.
    Una abraçada!

  • Una història dura i tendra alhora.[Ofensiu]
    David Gómez Simó | 19-11-2014

    Molt ben explicada.

l´Autor

Foto de perfil de Eva Caselles

Eva Caselles

36 Relats

53 Comentaris

28992 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
Sóc una lectora de relats que s'ha embarcat en el difícil art d'escriure'ls.
Però com que també sóc perseverant, vull pensar que poc a poc me'n sortiré.

Frueixo molt llegint, descobrint i imaginant. I m'agradaria gaudir també, escrivint, creant i inventant.

El que més m'agrada però, és donar la mà.