NanoRepte i RepteClàssic: una proposta de regularització. [Temps real de lectura: 4 minuts]

Un relat de: Joan Colom
, ja sé que als reptes del Fòrum la gent hi participa per passar-s’ho bé, no pas per patir anant de bòlit, i és precisament perquè en pugui gaudir més encara, que escric això. Concretant-ho amb el NanoRepte i el RepteClàssic, que són els que conec —el calendari del Concurs ARC de Microrelats el fixen els organitzadors—, em proposo demostrar que, disposant del mateix temps que ara per enviar els relats a concurs, la periodicitat d’ambdues convocatòries pot ser setmanal, amb la qual cosa la producció mensual —i, per tant, el gaudi— augmentarà. Quin és el truc?: no n’hi ha; només cal minimitzar el temps de què disposa el responsable per publicar la convocatòria i la informació rellevant sobre els relats presentats, i per proclamar el guanyador. Parteixo del supòsit que qui participa en aquests reptes, a part de passar-s’ho pipa, ho fa per competir amigablement i, si s’escau, guanyar. Si guanya, es converteix automàticament en responsable, gestor o coordinador de la nova edició del repte.

De la mateixa manera que els qui concursen han d’acceptar les normes i sotmetre’s a un termini d’entrega, el responsable també s’ha de comprometre a uns terminis, cosa perfectament compatible amb una total llibertat pel que fa al tema i a les condicions que hauran de reunir els relats a concurs. Crec que és ser poc solidari amb els participants oblidar-se d’aquest compromís i fer-se esperar més enllà del que és raonable. Tret de l’elaboració dels comentaris als relats presentats al RepteClàssic, que demanen un mínim temps de reflexió —tot i així, opino que hi ha qui en fa un gra massa, i que aquests comentaris no haurien d’enfocar-se com ho faria el corrector d’una escola d’escriptura, per usar les paraules del relataire kefas—, la resta d’intervencions del responsable es podrien ventilar folgadament en dotze hores. En particular, em sembla abusiu que, qui ha resultat guanyador en un NanoRepte no doni senyals de vida fins passat més d’un dia i, a sobre, demani més temps per pensar-se la nova convocatòria.

Insistint en que, qui presenti un relat a concurs, ha d’acceptar la possibilitat de resultar guanyador i de convertir-se en responsable de la nova edició, afegiré que això comporta estar amatent a l’escrutini, per agafar el relleu amb una mínima diligència; si no la pot garantir per circumstàncies familiars, laborals o acadèmiques, més val que no s’hi presenti o que ho faci fora de concurs.

Posant en solfa aquests principis, resulten una proposta cronològica per al NanoRepte i una altra per al RepteClàssic. El propòsit és que, qui les trobi raonables les adopti, arribat el cas. Per descomptat que, quan em toqui a mi, no només penso aplicar-les sinó adjuntar a la convocatòria el calendari de les etapes del concurs, per tal que, qui vulgui participar-hi, ho faci responsablement.


NanoRepte M:

Dia 1, 08,00: El responsable, guanyador del NanoRepte M-1, publica la convocatòria del NanoRepte M: tema i condicions, entre elles el termini de presentació fins al dia 5, 08,00.


(Quatre dies per presentar nanorelats.)

Dia 5, 08,00: Fi del termini de presentació de nanorelats.

(Mig dia per publicar la llista de nanorelats presentats.)

Dia 5, 20,00: El responsable publica la llista numerada dels nanorelats presentats i fixa el termini de votació fins al dia 7, 08,00.

(Un dia i mig per votar.)

Dia 7, 08,00: Fi del termini de la votació.

(Mig dia per publicar l’escrutini i proclamar el guanyador.)

Dia 7, 20,00: El responsable publica l’escrutini i proclama el guanyador del NanoRepte M.

(Mig dia per publicar la nova convocatòria.)

Dia 8, 08,00: El guanyador del NanoRepte M i nou responsable, publica la convocatòria del NanoRepte M+1: tema i condicions.


RepteClàssic N:

Dia 1, 08,00: El responsable, guanyador del RepteClàssic N-1, publica la convocatòria del RepteClàssic N: tema i condicions, entre elles el termini de presentació fins al dia 6, 20,00.


(Cinc dies i mig per presentar microrelats.)

Dia 6, 20,00: Fi del termini de presentació de microrelats.

(Un dia per publicar comentaris i proclamar guanyador. Val a dir que el responsable haurà pogut començar a escriure els comentaris crítics a mesura que els microrelats a concurs hagin anat arribant.)

Dia 7, 20,00: El responsable publica els comentaris crítics i proclama el guanyador del RepteClàssic N.

(Mig dia per publicar nova convocatòria.)

Dia 8, 08,00: El guanyador del RepteClàssic N i nou responsable, publica la convocatòria del RepteClàssic N+1: tema i condicions.

Comentaris

  • Error[Ofensiu]
    Prou bé | 14-02-2023

    Em sembla que per error he pitjat ofensiu.
    Volia dir que estic d'acord amb Atlàntis amb la proposta d'aprofitar la capacitat reflexiva teva. Joan, per animar la participació
    Amb total cordialitat

  • Propostes[Ofensiu]
    Atlantis | 14-02-2023

    Joan, No tothom té tot el temps del món per escriure i depèn de la inspiració necessites una mica més de temps. Potser en lloc de posar unes normes una mica rígides pels reptes, podries fer una proposta per ANIMAR als relataires a participar.

  • Proposta[Ofensiu]
    Prou bé | 13-02-2023

    Això i així?
    M'ha vingut com un atabalament!
    Ara que s'agraeix l'esforç que fas per posar ordre...
    Amb total cordialitat