Mercat setmanal

Un relat de: copernic



MERCAT SETMANAL



Les parades s'arrengleren als dos costats de la rambla deixant un espai estret pel que transiten a parts iguals persones interessades en comprar i badocs ocasionals. Avui sembla que hi ha més gent, poc a poc es va animant l'ambient i la temporada turística comença a despertar.
Inicio el meu trajecte esquivant la gent, que mirant a un costat i altre es despreocupa del que té al davant . Com que la riuada humana s'estén a les dues bandes del pas el meu moviment al llarg del passeig té un marcat accent oscil·latori. De fons, se sent com a reclam música d'una parada de CD's. És una melodia endolcida cantada per un d'aquest tenors que es fan un sobresou amb la música popular. Quan hi arribo veig un cartell amb un testimonial "No a la pirateria" i em pregunto si no és una batalla perduda. Passo pel davant d'una parada que ven roba interior . Calces i sostenidors s'amunteguen laxament en una insostenible lleugeresa de la blonda. En els laterals, aprofitant la flexibilitat de la roba, en un cercle metàl·lic romanen estirades dues tangues de bany femenines que amb els seus tres extrems i convenientment col·locades dibuixen una estrella de David de coloraines. Hi ha moltes parades de roba. Una senyora que frega la quarantena, amb cartutxeres de far west es prova una faldilla que sembla apropiada per la seva filla de divuit anys. Li pregunta a la botiguera si li queda bé i ella per vendre li contesta que sí, que molt bé. Sempre m'ha fet gràcia la gent que demana als venedors si les tomates són vermelles per dins, si el ous són frescos i els préssecs dolços i sucosos. La resposta sempre és afirmativa i el resultat sempre és el mateix: Les tomates les has de refregar amb fúria pel pa fins a destrossar-lo, els ous són esquerdats o amb data de caducitat imminent i els préssecs quan els proves són com una patata. Sembla que ens agradi ésser enganyats. El preu sol ésser un bon indicador de la qualitat d'un producte però necessitem que ens diguin que les mongetes les ha collit la pagesa al matí abans de venir al mercat, que els ous són de les seves gallines o les bledes del seu hort. És un exercici increïble d'autoengany que bloqueja la nostra capacitat de raonament.
Hi ha altres parades d'ulleres, d'estris de cuina, d'aparells electrònics . Em sorprèn la presència entre transistors i rellotges d'alguna pistola i fins i tot d'algun fusell metrallador. No sabia que a Portbou es celebrés una fira d'armes. Suposo que deuen ésser de joguina. Per endolcir una mica el clima prebèl·lic sorprenc una adolescent exhibint els seus muscles de pell de préssec que xiuxiueja algunes paraules en francès al seu xicot. L'escena em sembla d'una sensualitat exquisida. Ah, l'amour!

Comentaris

  • Una barreja de percepcions... [Ofensiu]
    ROSASP | 24-07-2006

    de totes formes i colors...
    Ens duus voleiant per sobre dels personatges, dels productes i les veus, copsant una barreja de sensacions que esdevenen imatges.
    Una contemplació activa, com qui intenta veure el contexte total d'un quadre des de totes les perspectives.
    M'ha cridat especialment l'atenció aquesta necessitat d'afirmació que anomenes quan es fa una compra. Sembla gairebé innata, malgrat saber en el fons que el venedor representa el seu paper, la consciència no para de demanar la confirmació de que s'actua amb coherència.
    Acabes amb un toc picardiós i alhora tendre, que deixa una textura vellutada, com de pell de préssec...

    Un plaer acompanyar-te a fer un tomb pel mercat, sobretot des d'aquí (a la vora del ventilador).

    Gràcies pel teu comentari, ha estat com un batut revitalitzador...

    Una abraçada i fins la propera!

  • "Fruit" de l'observació[Ofensiu]
    angie | 23-07-2006

    Un relat nascut del passeig per les venes d'un mercat de carrer, com a espectador tafaner i amb la visió, si m'ho permets, d'un poeta. Tens capacitat de síntesi per extraure imatges amb dobles sentits de tot allò que veus...
    M'agrada el joc de paraules d'aquesta frase :

    "Calces i sostenidors s'amunteguen laxament en una insostenible lleugeresa de la blonda".

    Genial!

    I el final, tendre i picaró alhora...

    petons, "mirón"!

    angie

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389319 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...