Mat al mam

Un relat de: llpages

Es pren el primer cafè del matí amb un rajolinet de conyac, whisky amb gel a l'hora de l'aperitiu, dues copes de vi per dinar, un Cointreau a les postres, la cerveseta al bar en sortir de la feina abans d'arribar a casa i un didal de ratafia de l'àvia a la fi del sopar. Aquest ritual inconscient, repetit un dia rere l'altre, provoca uns nivells sostinguts d'etanol en sang més que suficients per deixar el fetge com un colador. Per evitar d'aprovar amb nota aquestes oposicions a traspassar cap a l'altre món, el monitor del grup de teràpia de desintoxicació li va fer omplir un qüestionari general, on l'addicte va declarar que li agrada de resoldre el problema d'escacs que es publica al diari. Per això el monitor li ha recomanat d'apuntar-se al programa d'addicció substitutiva que, personalitzat segons les necessitats i les aficions de cadascú, consisteix en el seu cas en jugar als escacs cada vegada que hom està temptat de tornar a obrir l'ampolla. Segons resa la teràpia, les exigències de concentració en el joc l'ajudaran a desfer-se d'un alcoholisme silenciós que li està minant la salut. Com que fer això jugant presencialment és quasi impossible en aquesta fase primerenca del redreçament, més que res per estalviar-se la contemplació del síndrome d'abstinència en viu i en directe, ho provarà en línia, per internet: un munt de partides engegades de manera que sempre n'hi hagi més d'una amb l'oponent esperant la teva resposta.
Seguint el consell, acaba d'obrir la pàgina web escollida i ja ho té tot a punt per a distreure el cervell amb un joc que el faci oblidar la beguda. Per començar, s'adona que l'oferiment de fer una partida conduint ell les blanques l'acaba de proposar a un jugador que en aquest moment està connectat a la xarxa, i s'arrisca a jugar només aquesta, que ja tindrà temps de dur-ne moltes alhora. Disposa el tauler i les peces de fusta prop del teclat, perquè creu que és tocant fusta, i no una pantalla de píxels, que es relaxarà d'allò més i l'ajudarà a rebutjar la temptació dels dos dits de mar de cava glaçat que ja li ronda pel cap.
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Cc3 Cf6 4.Ag5 Ab4
A través de l'espai de diàleg facilitat per a poder conversar amb el teu rival, aquest va assabentar-lo que estaven jugant "la variant MacCutcheon de la defensa francesa, que afebleix les caselles negres de l'ala de rei negre però manté l'opció d'enrocar-se llarg"; i que "aquesta variant havia caigut de la pràctica magistral, però que el factor sorpresa també jugava en els escacs". Va quedar parat dels coneixements del seu oponent, i això el va fer adonar que el joc en línia tenia un plus de misteri que el silenci de la partida en viu impedia: a través del xat pots rebre pistes sobre la personalitat de qui es troba a l'altra banda del fil, un element més que el cervell ha de considerar i que allunya del vici que s'està combatent.
5.e5 h6 6.exf6
"6.Ad2 es considera la millor jugada, però la idea d'en David Janowsky, Ae3, també és jugable", va escriure el seu contrincant, fent de nou gala d'una saviesa històrica sobre el joc. Però no s'acoquina davant d'aquestes bravates, que de les obertures hi ha molta literatura i no costa res reflectir-la arreu.
6. ... hxg5 7.fxg7
Ha aconseguit situar un primer peó en sèptima a la setena jugada! Això anima al jugador sota tractament, que ha fet emmudir al seu rival. Està emocionat, però s'ha de foragitar del cap la idea de celebrar la posició amb una copeta del que sigui. El peó encara no ha coronat, però, si no bada, ho farà, n'està segur.
7. ..., Tg8 8.h4 gxh4 9.Dg4 Ae7 10.g3 c5
"Si 10. … hxg3 11.Th8, però era millor 10. … Af6 per treure's de sobre el molest peó", torna a garlar el conductor de les negres. En comença a estar un mica tip, d'aquest posat fatxenda. Decideix insistir amb els moviments de la infanteria, vertaders protagonistes en aquesta fase del combat.
11.gxh4 cxd4 12.h5 dxc3 13.h6 cxb2
Ara és el negre qui té un peó en sèptima; la partida comença a agafar un punt de tensió que no ajuda gens al nostre pacient, més aviat impacient pels esdeveniments sobre l'escaquer. Però l'anàlisi de la posició el manté clavat a la cadira, calculant variants a tota bufa pel caire esmolat que pren la lluita.
14.Tb1 Da5+ 15.Re2 Dxa2 16.h7 Dxb1 17.hxg8=D+
Per fi apareix la segona dama blanca sobre el taulell! I tot sembla que serà per estona, que no està gens amenaçada, més aviat al contrari. No pot més, s'ha de reprimir el desig de beure, però decideix no atansar-se a l'armari baix del menjador, on guarda els licors més exquisits, sinó mossegar-se les ungles fins a l'arrel...
17. ... Rd7 18.Dxf7 Dxc2+ 19.Rf3 Cc6 20.Dgxe6+ Rc7 21.Df4+ Rb6 22.Dee3+ Ac5 23.g8=D
I una tercera dama en el seu exèrcit! Això s'hauria de regar, i ho fa obrint la porta de la nevera que conté una llauna de cervesa ben freda. No, la torna a tancar lentament, penedit per haver estat a punt de caure en la temptació. Aconseguirà de mantenir la calma davant de tanta senyora amenaçadora?
23. ... b1=D
Les negres no volen quedar-se enrere i cinc dames han aparegut sobre l'escenari. Els escacs un joc de reis? O de reines? Estem davant d'un cas de poligamia flagrant per part dels dos monarques? Són cristians aquests reis, o bé reivindiquen el paper dels àrabs en la transmissió del joc? A qui l'interessen aquestes foteses, és aquesta meravella de posició el que compta, estúpid! Si no fos pel puntet d'alegria que té a l'ànima, diria que nota els mateixos efectes eufòrics que quan està pitof.
24.Th6!
La jugada genial que, sota una aparença tranquil·la, decideix la batalla de les idees. L'ha trobada després de pensar molt i d'abstenir-se de beure el mateix, que està convençut que amb aquell puntet d'enterboliment mental seria del tot incapaç de calcular tanta variant embolicada amb totes les dames movent-se amunt i avall per l'escaquer.
24. ... Dxf1 25.Db4+ Db5
Estem davant d'una vertadera fantasia d'aquest joc, que remata de manera impecable amb quatre escacs al rei cantats. Si a l'obertura quasi bé només s'han mogut els peons, ara ho fan les dames, protagonistes absolutes d'una lluita inaudita. I s'ha de pessigar la galta per assegurar-se que no està veient visions provocades per un coma etílic amb tantes peces iguals reproduïdes per tot el tauler.
26.Dd8+ Ra6 27.Dea3+ Dca4 28.Daxa4+ Dxa4 29.Dxa4 mat
La posició final és un poema, però ell s'espanta davant del que li acaba de passar. Ha guanyat una partida amb cinc dames fent de les seves per tot el camp de batalla i ho ha fet sense l'ajuda de l'alcohol. Fins al punt que no sap ben bé si ho ha estat somiant. Està segur que la pujada d'autoestima que acaba de patir és deguda a una victòria originalíssima, d'aquelles que fan afició, i això el decideix: definitivament deixarà la beguda, no li fa cap falta per a sentir-se bé, que no hi ha com guanyar als escacs per experimentar unes vibracions positives que li fan oblidar l'ensopiment que li provoca l'alcohol. Ah, i pot aconseguir-ho sempre que vulgui, només ha de connectar-se a internet. Ha decidit de fer-ho així que es llevi, al descans de mig matí a la feina, abans de dinar, al bar de la cantonada que tenen wifi gratuït i al vespre en acabar de sopar. Per fi alliberat del geni engalipador de l'ampolla! Els escacs l'han salvat d'una cirrosi segura, cal insistir en aquest tractament miraculós! I no té temps de rumiar res més, que ja ha enviat un nou repte per intentar derrotar al següent rival que l'acabarà de refermar en aquesta sortida del vici. Millor encara, n'ha llençat tres més, que vol que el monitor el feliciti per seguir tan fil per randa les seves recomanacions.

llpages

Relat dedicat als protagonistes reals de la partida A. Alekhin vs. B.Gregoriev (Moscú, 1915), allà on siguin, especialment al conductor de les blanques, campió del mat i del mam.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de llpages

llpages

227 Relats

996 Comentaris

295415 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona l'any 1964. Sóc químic i treballo a la indústria farmacèutica catalana. A banda d'escriure, sóc un gran aficionat als escacs, la música clàssica, el jazz i el col·leccionisme de llibres antics de química. Els relats humorístics són els meus preferits, potser perquè són els més difícils d'escriure.