La gran ona. [temps real de lectura: 2 minuts]

Un relat de: Joan Colom
Era un home de rutines. A mitja tarda, tornant de la feina, ja s’ho trobava tot preparat: amb el disc a punt, només li calia pitxar el botó de reproducció i asseure’s amb els ulls clucs mentre sonava "La mar" de Debussy. En començar el tercer moviment, "Diàleg del vent i la mar", entreobria els ulls, polsava l’interruptor del llum de peu per il·luminar el cartell de la paret i, amb el cap recolzat al respatller, deixava volar la imaginació. El pòster reproduïa, ampliada, la xilografia "La gran ona" d’Hokusai, l’obra d’art japonesa més popular arreu: la mar enfurismada, tractada amb quatre tons de blau, una onada gegantina emergint per l’esquerra, a punt d’engolir tres embarcacions, i el Mont Fuji més enllà, nevat.

Una tarda, però, arribà més tard. L’havien informat que ell i la resta de companys amb la cinquantena complerta serien acomiadats en els propers mesos, segons l’ERO que l’administració acabava d’autoritzar. Abans de tornar a casa havia passat per la farmàcia. Va considerar que bé es podia permetre un petit extra, i es va endur a la butaca un whisky, que anà assaborint a petits glops mentre escoltava "La mar".

Després d’uns dies sense localitzar-lo per telèfon, la filla, que tenia claus del pis, s’hi havia arribat: se’l trobà mort, assegut a la butaca i mirant aquell curiós pòster. De seguida trucà el 112.

L’informe de la policia concloïa que l’occit no presentava senyals de violència i que s’havia suïcidat amb pentobarbital sòdic. En el pis, res d’estrany. Però als investigadors se’ls escapava una anomalia que, de tan insignificant com era, només a mi, narrador omniscient, no em passà desapercebuda i ara us en faig partícips: del total de vint-i-dos pescadors que apareixen a "La gran ona", repartits entre les tres embarcacions, en sortia un de més.

Aquest relat ha estat presentat al Repte Clàssic DCCXLVIII (tema: LES ONES) i consta de 300 paraules —entre elles "blau", "mirar" i "enllà"— segons el comptador de Microsoft Word.

Comentaris

  • el mar[Ofensiu]
    Atlantis | 29-04-2023

    El mar ens atrapa a tots, però molt mes per qui viuen estretament lligats amb ells. Aquest relat m'hi ha fet pensar.

  • Trencant la rutina[Ofensiu]
    Marina i punt | 28-04-2023

    Bonic relat que he llegit escoltant la música de Debussy. Ben trobat final, inesperat.

    Salutacions

  • La gran ona[Ofensiu]
    Prou bé | 28-04-2023

    Relat corprenedor. I molt ben explicat. El final magnífic!
    Amb total cordialitat