La força

Un relat de: Mansuba
Els metges donen per acabada la visita i surten de l’habitació. Ell mira el rellotge, el seu fill arribarà d’aquí una estona. Aquesta tarda no té classe a l’institut, en Joel.

Respira fondo i treu del calaix de la tauleta de nit la petita capseta verda amb tapa de nacre que li havia lliurat el pare molts anys enrere.

—Ja ets prou gran. Ha arribat el moment de donar-te-la; com va fer el teu avi amb mi. Et farà un bon servei per tirar endavant. Conserva-la sempre a prop, però no l’obris fins que no estiguis preparat per saber on rau la nostra força. La vida et dirà quan és el moment.

Saber que tenia força el va sorprendre i, des d’aleshores, va conservar la capseta ben a prop seu. Sempre va trepitjar amb pas ferm. Els estudis i la feina no van ser un problema. Lluitar per una llar i pel que creia, tampoc. Es va casar i va tenir un fill.

Mentre el pare va viure, no li va passar pel cap obrir la capseta. Quan ja no hi era, mai es va creure prou preparat. Però avui els metges l’han informat que el temps que li queda s’esgota sense remei i vol mantenir la tradició familiar; sent que és el moment. Quan obre la capseta, li ve al cap la imatge del pare esbossant un somriure: és buida! La torna a tancar i espera fins que arriba el seu fill.

—Mira, Joel, ja ets prou gran —diu, mentre li mostra la capseta i s’imagina el pare fent-li l’ullet.

Comentaris

  • La capseta màgica[Ofensiu]
    TerricheT | 01-02-2023

    Molt bon relat, ben estructurat, ben narrat, ben escrit. Bé, que menys podem esperar d'un relataire com tu, a qui li agraden les distàncies curtes!
    Enhorabona per la tria finalista, i sort. Ens veiem a la final!

    Ferran

  • ENHORABONA...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 01-02-2023

    per ser finalista amb aquest relat tan original i ben escrit.

    Cordialment.

    Rosa.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA SORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La sort» que s’editarà a finals de 2023,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Comentar el comentari[Ofensiu]
    Prou bé | 22-01-2023

    Gràcies pel teu comentari on es veu que has captat tot el que volia transmetre
    amb total cordialitat

  • La força de la tradició [Ofensiu]
    Prou bé | 22-01-2023

    I la força dels lligams amb el pare!
    Un relat bonic, ben escrit, amb missatge i tocs d'humor.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • amulets simbòlics.[Ofensiu]
    Atlantis | 20-01-2023

    Acabo de llegir el relat de Montseblanc Verd esperança i ara el teu, on els dos relaten en l'amulet l'empatia i l'esperança i la força que donen els amulets. Molt ben trobats els dos relats i com sempre, molt ben escrits.

  • Esperança[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 20-01-2023

    Una capseta que durant anys ha estat tancada. Buida de contingut, però plena de força i esperança. Has escrit un relat, curt i concis obert a moltes interpretacions, però amb un sol missatge.
    Molt bo. Sort.

    Cordialment.

    Rosa.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Mansuba

18 Relats

67 Comentaris

5235 Lectures

Valoració de l'autor: 9.67

Biografia:
Mansuba

Tot va començar per tenir un gran contador d’històries ben a la vora. Això va estimular el meu interès per la lectura ja de jovenet. Després de molts anys de gaudir de família i professió, van sorgir les ganes d’escriure històries. Vaig tastar la formació a una escola d’escriptura i em vaig quedar fascinat per aquest món. Avui encara hi segueixo enganxat.

L’abril del 2021 vaig publicar el meu primer llibre: Atrapat (Témenos Edicions). És un recull que inclou quinze contes i cinquanta-tres microrelats. Per a qui en vulgui fer un tast, alguns relats inclosos al recull es poden trobar també en antologies i llocs web d’accés lliure:

Conte L’Àngela (pàgines 83-86).
Conte Grans de sorra.
Conte Dues paraules.
Micorelat La col·lecció.
Microrelat Línia vermella.
Microrelat Traïció.

Mansuba era el terme que utilitzaven els àrabs dels segles IX i X per anomenar un problema d’escacs. Van ser molt populars al seu temps i els solien agrupar en col·leccions de problemes que anomenaven Mansubat. Aquests problemes sempre plantejaven una situació desesperada amb una amenaça decisiva, però que tenia una solució. Sovint, l’amenaça era de mat immediat (mat en una). L’objectiu dels Mansubat era obligar el jugador a trobar la solució, que era única. S’ha dit que tenien també un aspecte místic: al centre de la desesperació brolla l’esperança.