La corrupció d'un home

Un relat de: Alícia Gataxica

Com podeu imaginar, no pretenc ara ser poeta, com diu Pivot em limitaré a trencar línies. Però quan vaig llegir aquest fragment de la Muntanya màgica de Thomas Mann
no vaig poder reprimir la idea que malgrat ser prosa, tenia un macabra sentit poètic, i he volgut fer la prova. Què us sembla? Per sobre de tot us recomano que us llegiu l'original!!!

Dedicat a David, Sílvia, Marc i sobretot a la Mercè que ens ha provocat l'excel·lent plaer de conèixer la Muntanya màgica. I a en Pivot... que també m'ha ensenyat a trencar línies...

sobre tot es rebenta el ventre...
vostè jeu allà...
i els gasos el van omplint...
a la fi vostè és purament un globus
i llavors el seu ventre ja no aguanta tanta tensió i esclata...
i si llavors el deixen a sol i serena,
tornes a estar ben presentable,
com els ciutadans de Palerm,
penjats als passadissos...
secs i elegants,
pengen allà, i gaudeixen del respecte general!
La qüestió és haver deixat de pudir"


Thomas Mann, La Muntanya màgica

Comentaris

  • un llibre del tot original i valuós[Ofensiu]
    blaumar | 27-12-2008

    però no apte per gent que c onviu amb malalties,

  • Ei, xicona![Ofensiu]
    rnbonet | 25-07-2007

    Quant de temps! L'he trobat no sé com, el text poètic... I veient la introducció -quina paraula més 'maca'!- em caldrà fer esment d'un altre d'un text en prosa, d'un repte en el qual hi paritipava, que el "Bruixot" -per mi, un dels millors poetes que circulen per aquesta pàgina- em va trasformar en 'renglons trencats'. I que després...
    I dels teus, també, renglons sense acabar -deperdiciem paper, collons! Visca el canvi climàtic!- em toca dir, sense embuts i amb força extrema, que són un esforç molt acceptable i amb resultats bons. (Una remor estranya de Bertold B. m'envaia en llegir-los).
    I no et done més la llanda! Molta salut i força rebolica!

  • Deixant de Pudir.[Ofensiu]
    Rodamons | 06-07-2007

    Molt bo el resultat, de la teua provatura.
    I em ve molt bé per resoldre el teu dubte existencial què t'ha originat el meu relat de l'educació participativa.
    La qüestió és que funcione.
    Ara, fora bromes, gràcies pel teu comentari.
    Un bes.

    Nota: si fiques en pràctica el métode avisam per presenciar la classe.

  • - trencant línies -[Ofensiu]
    kispar fidu | 13-01-2007

    sense pretendre ser poeta (tot i que: què és poeta? i: que tindria de dolent?) jejeje, no va pas amb males intencions, eh! és que m'ha fet gràcia pensar-hi recordant la conversa de la trobadeta relataire! ;) Va estar molt bé!

    No m'he llegit la Muntanya màgica, cosa per la qual no sé si el que has fet ha estat una adaptació, o potser una inspiració que va provocar-te la seva lectura...!

    en tot cas, el comentaré igual:
    de fet, pel que veig i torno a rellegir "malgrat ser prosa, tenia un macabra sentit poètic, i he volgut fer la prova", sembla que un fragment del text et va fer sentir poesia mentre llegies prosa... i que l'has transmès tal i com et va fer sentir... (és així...?)

    sobre tot es rebenta el ventre... Comença dur ja... la imatge de rebentar-se el ventre se'm fa un xic "angorrosa"...!
    Aquest vostè, pel meu gust, li dóna força.
    [Ara estic pensant que em trobo comentant a una no gaire fan de la poesia, i força crítica amb els comentaris! uo! quina dificultat! jo faig el que puc, eh! quin remei...! jeje]

    vostè és purament un globus, com deu ser Ser un globus? Ostres! ara mateix, per un moment (no sé si serà una interpretació massa adequada), però m'ha vingut al cap la imatge de que els "gasos" equivalen a "gasos gàstrics" (si és que s'anomenen així...) que acaben transformant-se, després de ser llarga estona tancats i acumulats al ventre, esclatant fora el cos d'aquells vostè que se'ns presenta repelent i malcarat, "jaient" allà, simplement, mentre observa ves a saber el què...

    Als ciutadans de Palerm els pengen als passadissos? carai tu! ja sabem on no hem d'anar! (el fet d'aquesta ironia tan sarcàstica és degut a que ja hauria de retirar-me a dormir, i a que després d'una època d'ànims baixos, recentment he retrobat les forces! i ara surten per tot arreu!)

    pudir... ve de "pudent", no? (ara no tinc esma per consultar un diccionari...!). Si és així es confirma la meva interpretació anterior!

    bé, no sé què en pensaràs d'aquest comentari, ja me'n faràs un comentari si de cas! jaja

    que vagi bé!
    ens veiem!

    p.d: per cert! com va amb la novel·la fantàstica?

    Gemm@






l´Autor

Foto de perfil de Alícia Gataxica

Alícia Gataxica

45 Relats

322 Comentaris

83739 Lectures

Valoració de l'autor: 9.43

Biografia:
"El qual està segur de conèixer la fi de les coses quan tan sols han començat a realitzar-les és o un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà un home desgraciat, ja que ha posat un ganivet en el cor de l'enigma"






R en Cadena

"Unaquimera em va encadenar i jo he passat la cadena a la senyora Gali i la senyora Aisha "

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")