Laberint

Un relat de: Alícia Gataxica
El pare mirà als tres fills:
—Si voleu ser el cap d'ala de la família, heu de demostrar-ho. L'avi va deixar l'herència al més nostrat, i només un va ser prou llumenera per guanyar-se-la. Ara els meus germans són morts de gana i vosaltres podeu ser els meus hereus. Tranquils, tindreu la vostra oportunitat! Aquí teniu tres proves: un flascó d'aigua, una branca de ginebrons i un tros de ferro. Entreu al laberint del bosc i trobeu l'entrellat. Si torneu us nomenaré hereus.
Els tres germans partiren a l'aventura, cada un segur de tornar convertit en capbrot del seu pare.
El primer portava el flascó de l'aigua. Seguí el camí que arribava a l'estany on trobà una dona, de cabells d'or, i va cavil·lar; seré ric si li tallo els cabells i el pare pensarà que sóc llest com una centella. Però abans bé que puc enforcar-la, rumià amb desig. Però abans que s'adonés, la dona d'aigua l'havia ofegat a l'estanyol.
El segon portava la branca de ginebrons. Va trobar un camí enlluernador i resseguí la llum i topà amb una gran ginebreda, on cada ginebró era un robí. L'home, abduït per la cobdícia, considerà que el seu pare l'escolliria com el seu Adalid i els començà a arrancar a tort i dret, quan la Ginebreda l'abraçà amb les seves punxes i el travessà de banda a banda.
El tercer portava el tros de ferro que era molt pesat. S'assegué a una roca, cansat, i no trigà a adormir-se, i sentí com la pesanta li clavava les potes de ferro sobre el pit i li xuclava els pensaments i el seu cap es quedava buit. Sentí el pes del ferro a la mà i es digué que no necessitava ni terres ni or i el deixà cauré. Llavors despertà. I allí estava el final del laberint. Tres dones l'esperaven, una d'or, una de fusta i una de ferro.
—Sembla que ets l'eximi de la família. —digué la dona d'or— Quina herència vols? A la dreta el camí que agafà ton pare. A l'esquerra el que agafaren els seus tres germans.
El tercer mirà els dos camins i es preguntà si no hi havia una tercera opció. Les dones somrigueren.

Comentaris

 • autorització publicació - error text[Ofensiu]

  Autorització publicació, error en el text.

  Per error hem escrit el nom del recull ANIVERSARI, quan ha de ser GÈNERES NARRATIUS.

  Disculpeu l'errada.

 • Enhorabona[Ofensiu]

  Benvolgut/benvolguda participant:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL ANIVERSARI, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió de Concursos - ARC


  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na ......................................................................................
  amb DNI. Número .......................................................................
  i nick/pseudònim relataire ...........................................................

  AUTORITZO
  a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...........
  ..............................................................................................., seleccionat del mes de ......................................, dins del subtema ........................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Gèneres Narratius» que s’editarà a finals de 2021,
  on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • ENGINYÓS[Ofensiu]
  berguedana | 26-01-2021 | Valoració: 10

  Amb l'estructura del conte clàssic, estructures una història enginyosa d'aquelles tan típiques en la qual guanya l'astut, l'enginyós, l'intel·ligent. I l'enginy que fas servir per utilitzar un llenguatge tan acurat. I per acabar-ho d'adobar, utilitzes el número 3, tan fantàstic i tan propi de la nostra tradició rondallística.

 • M'agrada![Ofensiu]
  TerricheT | 19-01-2021

  Un relat d'aventures amb laberint inclòs, i ben escrit, m'agrada molt!, és d'aquells que penses "m'agradaria haver-lo escrit a mi!".

  Bona introducció a la mitologia catalana amb la pesanta, la ginebreda, dones d'aigua i els fets narrats amb el seu punt de lliçó i dubtes finals.

  Un microrelat autoconclusiu que t'ofereix possibles futurs.

  Felicitats i sort Alícia!

  FA

 • Relat rebut[Ofensiu]

  El teu relat entra a concurs, gràcies per participar.

  Comissió XI Concurs ARC

l´Autor

Foto de perfil de Alícia Gataxica

Alícia Gataxica

45 Relats

322 Comentaris

84238 Lectures

Valoració de l'autor: 9.43

Biografia:
"El qual està segur de conèixer la fi de les coses quan tan sols han començat a realitzar-les és o un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà un home desgraciat, ja que ha posat un ganivet en el cor de l'enigma"


R en Cadena

"Unaquimera em va encadenar i jo he passat la cadena a la senyora Gali i la senyora Aisha "

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")