El manuscrit

Un relat de: Alícia Gataxica




Era un manuscrit vell, ennegrit pel temps i la pols, força curiós. Havíem fet altres troballes curioses però aquell document ho superava tot.
-El llegim? -El seu marit era un antropòleg sense por al treball de camp.
-Compte amb els cucs del paper, es pot malmetre. Un entomòleg ens contextualitzarà el document -Tanmateix ara tenia més curiositat pel que deia que no pas per saber d'on venia.
El pròleg era d'un monjo de Poblet que havia presenciat la crema d'una bruixa a finals de segle xv. Vaig començar a llegir en veu alta. Fets boirosos i terribles s'esdevenien dins el meu cap línea darrera línea, el monòleg d'aquell monjo cistercenc omplia el meu esperit de fosques imatges: una dona cremada, la pell caiguda a tires, els ossos de la cara i els muscles vermellosos i sangonosos, els cabells pudint a recremat. La dona, venjativa, s'apareixia davant nostre a mida que llegia. I malgrat tot vaig continuar la lectura:
El monjo era ajagut en la cel·la d'una esglesiola sota una vella manta en un jaç de palla, mentre aquella terrible dona, travessant parets i mobles, s'apropava a ell. Incapaç de contenir un crit de terror, no se sentí la veu. La pudor de la pell i cabells recremats li perforà les narius quan aquell monstre s'apropà al seu rostre:
-Tu i els teus descendents executareu la meva venjança. Occireu aquells que han encès la llesca del foc que m'ha cremat avui.. El foc es paga amb foc.

Vaig deixar de llegir, espaorida, vaig notar dins les meves narius aquella olor esfereidora de cremat. La mà es va contreure com una urpa sobre el manuscrit. Vaig sentir el terror que m'invaia, incapaç de reacionar a mida que sentia aquella presencia horrible que se m'apropava.
***
Quan al dia següent ens varen trobar, a ell totalment cremat, calcinat al terra, i jo catatònica, amb la llauna de benzina a una mà, i el manuscrit a l'altre, tothom es preguntà què podia portar a una sociòloga de fama mundial a matar a tota la seva família.

Comentaris

  • Publicació de “Secrets”[Ofensiu]

    Benvolguda relataire:
    Des de ARC estem treballant per publicar un llibre recull amb els finalistes seleccionats al “Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO” (Secrets), i desitgem poder comptar amb el teu relat per la seva inclusió en aquest llibre.

    Agrairem que et posis en contacte amb l'Associació per rebre més informació per correu electrònic a associacio.relataires@gmail.com indicant el tema: “Publicació Secrets”.

    Cordialment,
    Junta de l'ARC

  • Lliurament premis "Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO"[Ofensiu]


    Benvolgut relataire:

    Com a participant en el “Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO” (Secrets), i pel fet d’haver estat seleccionat en un dels tancaments mensuals, voldríem recordar-te que el lliurament de premis tindrà lloc el proper dissabte 10 de setembre de 2011, a les 7 de la tarda, a la localitat d’Argentona (Saló de Pedra, carrer Gran 61).

    En breu penjarem aquesta informació a la nostra web.

    Esperem poder comptar amb la teva assistència en aquest acte i la teva participació en la convocatòria del present curs (temàtica que anunciarem el dia del lliurament de premis).

    Cordialment,

    ARC (Associació de Relataires en Català)

  • Tot el que...[Ofensiu]
    AVERROIS | 28-01-2011 | Valoració: 10

    ...és espiritual, màgic ens porta a tenir temor. El teu relat és molt bó, descripció, tensió, desenllaç final, que pot haver-hi més.
    Una abraçada.

  • Recordatori[Ofensiu]


    Benvolgut/da relataire:

    Recorda que, a més del Concurs ARC de Microrelats ARC A LA RÀDIO 2010, també tenim en marxa aquestes altres activitats:

    - Gimcana Virtual Literària ARC 2010: enllaç

    - Concurs ARC de Narrativa Breu 2010 "Barcelona, t'estimo": enllaç

    - Loteria de l'ARC: enllaç

    - Club de Lectura Virtual ARC: enllaç

    Participa-hi!

    Gràcies,

    ARC


  • Gràcies Fredia[Ofensiu]
    Alícia Gataxica | 05-11-2010

    A veure si tinc una estona i puc fer aquesta expansió...

  • MICRORELAT SELECCIONAT (Concurs ARC de Microrelats "ARC A LA RÀDIO" 2010)[Ofensiu]

    Enhorabona!

    El programa Històries, de Ràdio Argentona, i l'Associació de Relataires en Català (ARC) han triat el teu relat com a microrelat seleccionat del mes d'octubre de 2010.

    Gràcies per participar,

    ARC


  • La maledicció d'una bruixa[Ofensiu]
    Frèdia | 18-10-2010

    Has triat un secret de família força heavy. El tema té per ell mateix interès, però crec que la gràcia està en la manera que l'has tractat i el final tan rodó. Es llegeix d'una tirada i quan l'he acabat he pensat que et deixaria un comentari per demanant-te que, fora de concurs, ens regalis un altre cop la història, aquesta vegada esplaiant-te bé, descrivint la bruixa i el capellà de Poblet i la sociòloga de fama mundial i la seva família. És a dir, que ens facis passar ànsia, que puguem gaudir més del misteri del manuscrit i de la seva herència, que no siguin 2000 caràcters sinó uns quants més. Si ho fas, avisa que seré la primera lectora. Una abraçada.

  • Molt bo[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 07-10-2010

    Un relat que t'enganxa i et condueix a un final terrible i ben lligat.
    Felicitats Alícia, ens veiem aviat!

l´Autor

Foto de perfil de Alícia Gataxica

Alícia Gataxica

45 Relats

322 Comentaris

83904 Lectures

Valoració de l'autor: 9.43

Biografia:
"El qual està segur de conèixer la fi de les coses quan tan sols han començat a realitzar-les és o un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà un home desgraciat, ja que ha posat un ganivet en el cor de l'enigma"






R en Cadena

"Unaquimera em va encadenar i jo he passat la cadena a la senyora Gali i la senyora Aisha "

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")