La caseta

Un relat de: allan lee




He desmuntat quatre portes i ara són allà davant, amb altres trastos, una taula podrida i una escultura espantosa de fusta de boix, que figura un cavall amb el cap boterut. Com que de moment no em veig amb cor de trossejar-ho, he clavat l’engendro cap per avall a la sorra i l’he mig tapat amb les restes d’un bastiment greixós.

L’home que vivia aquí va folrar les parets de quadres a l’oli i no quedava un tros de la casa lliure de rampoines: fotos, llumets vitricolors, ninots, mirallets emmarcats, flors seques, tot entremig dels quadres que ell mateix cometia i signava sense vergonya ni profit. Reposen tots al jardinet del darrere, esperant que els seus hereus o similars vinguin a fer-ne el què vulguin mentre me’ls treguin d’aquí.

Encara queden coses per desallotjar, com vuit o nou gàbies brutes, i més dibuixos que he descobert al bany quan ja em creia lliure de tanta marina i natura morta.

Estic cansada, tot el dia feinejant, i és tard, o sigui que em faig una sopa a la petita cuina i em menjo un entrepà d’escalivada, pico unes nous, em prenc dos iogurts amb mel, escolto els xiscles de les gavines, em bec el vinet i m’acabo les galetes de xocolata. La sopa la deixo que ja m’ha passat la gana.

Traient estris he aixecat pols, i veig els movedissos punts brillants en el raig de llum, gairebé horitzontal, que entra per la finestra, arran de platja. Fa olor d’andròmina desmuntada, de ferro i verdet i mullena, barrejada amb aquesta salabror, picant i fresca, que ho impregna tot.

L’escala de fusta m’agrada: és de color blau, i es blega al meu pas, perquè carrego el portàtil i una capsa grossa plena de CD’s. Encara falta pujar llibres, bastir les postades noves, desembalar la roba. Però no hi ha pressa. Demà, demà. O l’altre.

Des de dalt, veig com el sol s’enfonsa a mar, i em ve un gran silenci a dintre, com una onada. I sento que és aquesta la casa que buscava.

Per escriure, llegir. Per estar sola, tot això. Per viure.



Comentaris

  • Preparant la llar[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 17-12-2011 | Valoració: 10

    Desallotjar per a reconstruir. Treure totes les andròmines alienes per a fer-se el niu segons el propi gust i les pròpies necessitats. Una nova casa és com recomençar una nova vida, dibuixar-hi il·lusions, pintar projectes, encetar un nou càntic... I cal desempolsar -ho tot i desempellegar-se d' allò que és vell i caduc i que fa nosa al nostre esperit.
    Un relat que ens porta l'aire nou d'una nova llar.

  • re-edició[Ofensiu]
    Onofre | 21-11-2011

    Sí, tens raó, resulta que vaig posar el nom malament el primer cop.

  • borinots[Ofensiu]
    Onofre | 19-11-2011 | Valoració: 10

    i qui diu abellots rossos diu borinots.
    Algun dia t'enviaré al teu email un conte -de memoralia infantil- que tinc escrit, titulat El Borinot.

  • la caseta dels sospirs[Ofensiu]
    Onofre | 19-11-2011 | Valoració: 10

    Si és prop del mar
    i la muntanya
    net de rampoina
    diga'm on és

    Si no hi gats
    dels que esgarrapen
    si els has fet fora
    diga'm on és

    Ai la caseta
    ja tota neta
    no lluny del bosc
    diga'm on és

    I si a la línia
    de l'horitzó
    s'hi veuen vinyes
    diga'm on és

    Si no hi ha portes
    les posaria
    ho arreglaria
    diga'm on és

    Si hagés goteres
    a la teulada
    les taparia
    diga'm on és

    Tan si el que vols
    és està sola
    i viure-hi be
    diga'm on és

    Ja vindré sol
    no serem colla
    tan sol un dia
    diga'm on és

    Del mes de maig
    no cal que esperis
    abellots rossos
    diga'm on és

    Diga'm on és
    digues-m'ho, dona
    que lluny del mar
    no hi vull ser més.

  • Viure![Ofensiu]
    rnbonet | 03-11-2011

    Sol o acompanyat, tant s'hi val, però viure!
    M'agrada el microrelat perquè has fet que el/la protagonista s'anés despullant-se d'andròmines i conservant essències, fins arribar a la nuesa viva. Aquella del viure.
    A més, la redacció en primera persona li afegeix credibilitat -a ulls del lector-.

    Au, xicona! Bon sant -si ho celebres- en companyia dels que estimes.

  • Evolució [Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 01-11-2011 | Valoració: 10

    Sílvia, aquest relat és una petita jòia. Comença amb un to de queixa i mica en mica es va capgirant fins arribar a la part final de sensació de plaer. Un plaer que s'allarga pensant que és la casa on ha de viure la protagonista. El teu estil detallista i precís és excel.lent i transporta al lector dins aquestes cases que tots hem vist una mica atrotinades, però encantadores. Ah, i tant que vindré a la presentació del llibre de poesies al Vapor Vell! Allà ens coneixerem. Una abraçada i ja sé on ets aquesta festa de Tots Sants... a la caseta!

    Aleix

  • La llar de la poeta[Ofensiu]
    franz appa | 26-10-2011

    Hi ha molts elements que fan reconexible aquest breu relat de l'allan lee: la descripció dels sediments del temps sobre les superfícies dels habitatges, un caos d'objectes que són memòria dels temps anteriors i alhora testimoni d'una mena de naufragi, d'un tall abrupte que és precisament el que fa que els objectes d'úsesdevinguin andròmines que revelen la seva condició inexorable de passat.
    Però també hi ha un aire nou, un aire fresc carregat de salabror que ens arriba del mar albirat, un cop s'ha produït el recés, un paràgraf breu que ens remet a la pausa, a un repòs que, sense finir la tasca, sí la difereix. La pausa pel sopar que ajorna la tasca de neteja i de renovació, i que ens obre a les dimensions plaents i encara més projectades que viscudes. Ens obre al futur, com una panoràmica pacífica, com una promesa, però una promesa que, potser perquè ve associada a la imatge del moviment etern i serè del mar tranquil, se'ns apareix quasi tan inexorable com les imatges del temps passat.
    Aquesta possessió d'un espai que es buida de passat és alhora una declaració de supervivència. La poeta ha trobat la seva llar.

    Una abraçada,

    franz

  • l'alegria[Ofensiu]
    Lavínia | 25-10-2011

    de la caseta vora al mar; no és una alegria, Allan lee, és... UN PLAER!
    Gràcies pel teu comentari a Quiquito. És un nen que vaig conèixer bé. De fet, es deia Paquito.
    Un petó, Sílvia!

  • Una dèria empeny a un altra [Ofensiu]
    panxample | 25-10-2011


    Ara veig una vida amuntegada, sense valor ni records, tot al jardinet del darrere.
    I una nova dèria omplirà la caseta, ideal per viure-hi.
    Un relat curt i ple de detalls a l'hora .
    Et llegeixo amb la salabror als llavis.
    Avant

  • Quin gust[Ofensiu]
    Frèdia | 23-10-2011

    Una caseta vora el mar! Una casa molt viscuda ja per l’anterior propietari. Una casa que promet ser molt viscuda per la nova propietària. Un lloc per viure sempre és motiu d’alegria. No per al lloc material en sí. Més que res per les emocions, les sensacions que els lloc ens transmeten. M’agrada aquesta escala de fusta pintada de blau, la llum que s’escola per la finestra arran de platja i, de passada, m’agrada el que no diu el relat de manera directa però que s’intueix: aquesta sensació de trobar-se bé amb la natura, gairebé de comunió; aquesta solitud volguda, que es gaudeix per sobre de totes les coses. Molt bon relat, Silvia. Molt i molt suggeridor.

  • Bell relat[Ofensiu]
    joanalvol | 23-10-2011

    escrit des de la pau, transmet assossec. Es respira en l'ambient a pleret.
    Allò que no plau, al jardinet de darrere. L’escultura del cavall boterut, ben oculta. Que no resti res pertorbador. La protagonista cerca l'harmonia en el seu món mateix, en allò que vol: el portàtil, la capsa grossa, els llibres.

    I tot narrat amb un llenguatge ric i planer.
    M’ha agradat
    Joanalvol

  • aquest relat és ...[Ofensiu]
    joandemataro | 22-10-2011 | Valoració: 10

    com una escena que et passa pel davant, on es poden despertar tots els sentits... jo sempre he pensat que un bon relat val més que mil imatges...

    gràcies per compartir i per la teva visita al meu blog, has estat molt amable
    i bona entrada de tardor que ara sembla que per fi arriba
    joan

  • crohnic | 22-10-2011

    A mesura que anava llegint, anava entrant dins el relat i sentint les olors, sensacions, imatges... que percebia la protagonista. Fantàstic relat... Quina enveja (sana) de la teva habilitat a l'hora d'escriure...

  • Felicitat[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 20-10-2011

    i alegria per tots els racons que descrius, un ambient genial amb el teu estil tan acollidor i càlid.

    Bona aposta la teva, aquest mes tindran feina els jutges!

    Ha dit Octubre del 2013?
    Anirem fent indumentària per la data en concret... ;-))

    Abraçades mil

    Ferran

  • En aquest cas..[Ofensiu]
    copernic | 19-10-2011

    destacar de la teva prosa excelsa, dos detalls: un és purament literari, la descripció o bé, el descobriment que fa la protagonista de les partícules de pols brillant amb el raig de sol. És un moment de suspensió del relat, una pausa en la lectura per deixar-se dur per l'evocació. Llàstima que sigui tan curt, jo aquesta idea l'hagués aprofitat per recrear-m'hi (però això és una influència del mestre Pla). La segona és més sensitiva, el convenciment profund, la pau interior que envolta la protagonista que se sent per primera vegada, en un lloc nou, com a casa.
    Ah, ja tinc data per l'esdeveniment. Si et sembla podria ser el 29 de febrer del 2013. Ho dic perquè poguem anar preparant-nos.
    Petons!

  • La solitud[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 19-10-2011 | Valoració: 10

    és bona companya quan és volguda ,sobretot si ve acompanyada de llibres, estris per a escriure i el mar.
    Has descrit amb tants detallls el cansament de la protagonista que m'agradaria poder ajudar-la en aquesta tasca tan pesada que és una mudança.
    Tal vegada pensaràs que sóc molt curteta però els teus relats que no es perden en disquisicions oníriques m'agraden molt més. Els trobo meravellosos.
    El defecte és meu i no teu.
    Una forta abraçada, estimada Sílvia.

    Nonna

  • Mes que un relat[Ofensiu]
    Josep Ventura | 19-10-2011 | Valoració: 10


    Es un quadre meravellós ple de detalls on voldria
    Entrar per estar en companyia de la solitud davant el mar
    Amb el soroll de unes onades que conviden a escriure o llegir.

    Salutacions

    Josep

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de allan lee

allan lee

47 Relats

595 Comentaris

216995 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
Em dic allan lee per Geddy Lee, Alan Lee, Edgar Allan Poe ( music, il.lustrador i escriptor respectivament).
També em dic Silvia Armangué Jorba.


allan.armangue(arroba)gmail.com