Hola, padrí!

Un relat de: rautortor
L’ancià remugava dia i nit. Fins fa poc havia estat un home afable i considerat respecte de tothom qui l’envoltava o el tractava. Fins fa poc.
D’un any i mig ençà, ha patit tres operacions quirúrgiques i ha quedat impedit de vida autònoma. S’ha de valdre dels fills –va perdre l’esposa entre la primera i la segona operació– o d’alguna persona estranya que mai no havia vist. Li han de fer tot i tothom té accés a les seves vergonyes –què es creuen, que això és bonic? Ells havien tingut cura dels pares i dels sogres, tots dos sols –és un dir, la seva dona es cuidava de tot. Però, havia imaginat per a ell una vellesa molt diferent de la que està vivint.
Per això, se li ha agrit el caràcter i, de cop sobte, se sent menystingut i gairebé bandejat de la vida familiar, com si fos un destorb, una cosa que no serveix per a res. La seva existència s’ha convertit en una mena de cercle viciós del qual no se’n sap sortir i no hi pot fer més. Tot ha esdevingut tan de pressa...
Sap que li queda poc temps i cada nit o migdiada –s’adorm a tot arreu– somia que se’n va sol, sense esperança, sense caliu i afecte, com si fos un empestat, ell, que quan estava fort i valent havia ajudat tanta gent i havia aconseguit pujar els fills com Déu mana, els havia donat estudis i estaven ben casats i col·locats. I ara, ja veus!

Ahir hi va haver festa familiar. Hi eren tots, els fills, les nores, els néts. En té cinc, el més petit acaba de complir els dos anyets. Mes, li costa acaronar-los, somriure’ls, però els estima com mai ningú no els ha estimat, pensa. Però, li costa. Maleït mal del dimoni i maleïda situació la seva!

El van portar al llit d’hora. Tant de soroll l’amoïna. Es va acomiadar de tots, com si tingués un pressentiment –darrerament li sol passar–, amb un gruny antipàtic –li costa somriure, no pot, tot i que s’hi esforça– i amb cara de prunes agres –coses del dolor i l’enyor.
Des del primer minut, el catre li ha semblat un poltre del martiri. Ha dormit molt poc, per no dir gens, girant-se i regirant-se contínuament d’un costat a l’altre.

Devien ser les set del matí quan notà el contacte d’unes mans sobre les seves. Amb prou feines obrí els ulls. Allí estava, palplantat i expectant, amorós, el petit de casa.

–Hola, padddí!

Aleshores, un somriure tendre i sincer, que ja tenia desaprès, il·luminà el rostre de l’ancià moribund. Sospirà i aclucà els ulls per darrera vegada. En aquell instant, quedaren al descobert a la riba de les parpelles dues llàgrimes dolces.

Comentaris

  • Tendresa[Ofensiu]
    Antònia Puiggròs Muset | 20-10-2012 | Valoració: 10

    He llegit i rellegit forces vegades el teu magnífic relat i tot i agradar-me molt sempre m'han faltat paraules per comentar-lo. És tan dur! I malgrat tot s'hi obre una petita escletxa per on hi entra la tendresa!

  • El càstig de la vellesa[Ofensiu]

    Molt ben escrit Raül. Jo he tingut cura de molta gent gran de la família: sogres, pares, una tia, i he viscut, com a espectadora, això que tu ens contes tan acuradament: la soledat de l'ancià, la pèrdua de la dignitat, el caràcter que va fent-se cada cop més irascible... Però també he patit, com a cuidadora, la reacció de frustració que senten els ancians i que els converteix ens éssers centrats en si mateixos. M'han fet sentir, en alguna ocasió, que tenir cura d'ells era la meva obligació i que l'agraïment, en aquests casos, no és necessari. Sortosament, hi ha moments de tot, i quan tenen un moment de total lucidesa, et miren amb ulls de reconeixement.

    El teu relat és molt colpidor. El nét que s'apropa al "paddrí" és una bufada d'aire pur en l'univers de la vellesa. Tots hi arribarem. Tant de bo, des de la nostra experiència, sapiguem viure-la sense fer mal als que ens estimen.

  • REALITAT[Ofensiu]
    umpah | 20-08-2012

    Tan real !!

    acabo d'arribar de posar la meva mare al llit, abans le dut al lavabo i a les 8 el sopar ... està impedida de la banda esquerra però té el cap despert com la tingut tota la vida. Els seus ulls, si te'ls mires bé, plenen de tristor tot l'espai.
    Com l'avi del teu relat ella o ha estat tot per a la familia, el pal de paller, la força i l'ànima. I jo cada dia em desfaig de dolor, del seu dolor compartit.

    M'he quedat parat amb el teu relat.

    Felicitats amic per la teva bon escrit, l'has clavat.

    Una abraçada.

  • Com diu en Carles[Ofensiu]
    allan lee | 18-08-2012

    volem més prosa teva- sense que això signifiqui minvar el voltatge poètic- i en volem molta. M'ha fet una gran emoció aquesta història, Raül. Està escrita amb una sensibilitat i tendresa remarcables. Una abraçada, i benvingut al club.

    a

  • Instant que ressona[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 18-08-2012 | Valoració: 10

    Hi ha detalls, petits detalls durant el transcurs de la vida, que perduren i ressonen dins les cèl.lules petites del nostre cervell. I una senzilla salutació d'un infant al seu padrí malalt és precisament un d'aquests detalls, un instant que ressonarà per sempre al racó especial de la memòria sensitiva. I descriure aquest instant és precisament el que has aconseguit magistralment. La ploma del poeta s'entreveu darrere aquests mots precisos, darrere aquesta història plena de tot. Precisament ara estic llegint "La sonrisa etrusca", de José Luís Sanpedro, on també es reflecteix magistralment la relació padrí-nét. Te'l recomano vivament. Moltes gràcies Raül pels teus comentaris que, venint de qui venen, valoro agraït. Una forta abraçada.

    Aleix

  • Dues paraules ,[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 17-08-2012

    tan sols dues paraules pronunciades per la persona idònia i en el moment oportú, poden donar pas a llàgrimes massa temps retingudes.
    Una abraçada , Raul , de la teva seguidora fidel.

    Nonna

  • AGREDOLÇ....[Ofensiu]
    joandemataro | 17-08-2012 | Valoració: 10

    tan real com tendre Raül, realment convida a reflexionar sobre la vida

    salutacions
    joan

  • Colpidor i tendre.[Ofensiu]
    Carles Ferran | 16-08-2012

    Excel•lent incursió a la prosa, amb un relat tendre i colpìdor que emociona. T’has de prodigar més.
    Una abraçada.

  • Dedicatòria[Ofensiu]
    rautortor | 16-08-2012


    Dedicat a José Luís Sampedro a propòsit de La sonrisa etrusca

Valoració mitja: 10

l´Autor

rautortor

223 Relats

757 Comentaris

140067 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Raül Torrent i Torrent (Menàrguens, 1945)

A més d’un sentimental impenitent, em considero un lletraferit sense remei. La docència, la història i l’arquitectura són la meva dèria i conformen bona part de les meves metes; la poesia, en canvi, és la companya de viatge, complaent i seductora, que tothora m’ajuda a descobrir qui sóc.




Fotografia d'Arno Rafael Minkkinen