El vagó de cua

Un relat de: copernic



Ja ho deia fa molts anys, amb fina ironia, l'enyorat Perich en els darrers anys del franquisme: "Que faríem en el món de les estadístiques (econòmiques) sense Grècia i Portugal?" La veritat és que no recordo una altra situació de crisi en la que Espanya no s'hagi pogut equiparar als altres dos països del vagó de cua europeu. Com tampoc em ve al cap una circumstància tan greu que hagi desembocat en una retallada (no congelació) dels sous dels funcionaris. Des de l'ingrés a la Unió Europea i a partir de la consecució dels requisits mínims per entrar a la zona euro, els diversos governs estatals varen manifestar amb orgull que l'estat espanyol viatjava en primera classe. Però el terrabastall econòmic i financer que encara s'arrossega ha tornat a deixar les coses en el seu lloc d'origen.

Aquí, per tant, hi ha hagut una interpretació interessada de les dades econòmiques o una manipulació directa de les estadístiques. Si pensem una mica, hauríem d'acceptar la ceguesa en la que estàvem vivint que ens impedia preguntar-nos com, en un estat que tradicionalment aconsegueix els ingressos més importants de dues fonts com la construcció i el turisme, de cop i volta es convertia en un dels capdavanters de la Unió Europea. Sense una indústria potent, sense unes bases econòmiques sòlides i no conjunturals, l'economia espanyola basava el seu creixement en activitats tradicionals i en la inversió en obra pública, niu de tota mena d'irregularitats, com s'està investigant i demostrant.

I ara el govern després de reconèixer implícitament que darrere la façana s'amagava la realitat pura i dura ens recepta uns medicaments amargs: la crisi l'hem de pagar entre tots i no només els que la varen provocar. No sóc un expert en economia (com en tantes altres coses) però no crec que el creixement es pugui reactivar amb la retallada dels sous dels funcionaris, la congelació de les pensions, la frenada en la inversió en obra pública o la reducció de la despesa social. El sentit comú sembla indicar que l'efecte serà el contrari del que es pretén. Ara bé, si com sembla, l'economia espanyola no ha deixat d'estar mai en el vagó de cua d'Europa hauríem de demanar responsabilitats als que durant tants anys varen maquillar les xifres, fent-nos creure que l'estat espanyol anava de maquinista quan en realitat feia de fogoner i exigir la dimissió d'aquests desastrosos gestors del recursos públics.

Comentaris

  • També arriba encara que....[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 04-06-2010 | Valoració: 10

    Molt bon relat i fa reflexionar. Gràcies, copernic.
    I reflexiono i comparteixo.... GESTIONAR és tant difícil i complicat ?

  • Shaudin Melgar-Foraster | 04-06-2010 | Valoració: 10

    Feia dies que estava molt enfeinada i no tenia temps de llegir relats a RC. I ara em trobo amb 3 nous de teus així de sobte. Acabo de llegir aquest i m'ha agradat molt. Les teves reflexions sobre el tema estan expressades amb gran claredat, cosa que aconsegueix una comunicació molt bona.
    Pel que fa al tema, em sembla que t'haig de donar la raó -dic "em sembla" perquè com ja saps visc lluny de la meva terra, i d'Europa-, perquè pel que en sé Espanya ho ha fet tot molt malament (què hi ha de nou?), i encara ho fa, però s'ha passat anys fent-se la rica i important i la-que-tot-ho-fa-súper-bé i ara es veu què era tot allò, doncs res, pura presumpció, un bluf. I ara a pagar els que no en tenen cap culpa de com l'estat i uns quants espavilats ho han fet anar tot. Apa, a fer pagar als més febles, com això de les pensions. Bé, no m'allargo més.
    Un assaig molt bo. Gràcies.
    Una abraçada,
    Shaudin

  • Bon assaig![Ofensiu]
    nuriagau | 17-05-2010 | Valoració: 10

    Un assaig en què ens expresses la teva opinió quant al tema estrella d'actualitat (si no tenim en compte la Lliga). Com sempre ens ofereixes una prosa àgil, crítica i irònica. I, una vegada més, has encertat amb l'elecció del títol. No acabes de trobar la relació amb el text fins a les darreres línies i, a més a més, es tracta d'una metàfora que exemplifica la hipòtesi que tan bé has defensat amb el teu escrit.

    Núria

    PS: Per al proper relat que escrigui, et puc demanar assessorament per triar el títol?

  • primer contacte[Ofensiu]
    joandemataro | 16-05-2010 | Valoració: 10

    avui t'he descobert i he llegit el teu primer relat..sóc relativament nou a RC i cada setmana intento entrar en contacte amb noves persones...t'he de dir que estic totalment d'acord amb les teves reflexions i penso que la política hauria de canviar molt....cal un canvi de sistema crec...gestors, els millors experts..que no estiguin lligats a interessos i que simplement analitzin i actuin en funció del més convenient per a la majoria, amb la major coherència i justícia possibles.....una utopia oi???

    en fi una abraçada encaixada
    fins aviat
    joan

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389202 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...