El retrat de la iaia

Un relat de: Núria Niubó



      Els millors records, els més tendres i emotius que tinc des de la infància a l'adolescència, són els dels anys en que la meva iaia Dolors va venir a viure a casa nostra.
       Alguns d'ells han quedat en la memòria com retrats, que vaig desempolsant de tant en tant, i en gaudeixo, revivint-los.
       Recordo... quan vaig passar la tos ferina, com m'acaronava i tranquil·litzava després d'aquells atacs de tos que semblava que m'hi hagués de quedar, i ara penso, com devia patir!
       I de més gran, quan m'esperava amb delit, el diumenge a la tarda, que arribés del cinema i li expliqués la pel·lícula, amb tots els detalls, i ella , amorosament, pacientment, m'escoltava fins al final.
       Dels matins de diumenge, que es llevava inquieta i neguitosa, perquè la pentinés per anar a missa.
       També en tinc de divertits... Ja d'adolescent, quan va arribar la televisió a casa, com em renyava la iaia perquè no em mostrava educada davant "aquells senyors"! Estava tan convençuda que ens veien que, abans d'entrar a la saleta, em feia pentinar-la i ben arreglada, passava llargues estones tot interactuant amb els locutors.
       -Nena, em deia sovint, quan em toqui a mi ser "Reina por un dia"(programa de la tele que no es perdia mai), i vas tu, que jo ja no estic per romanços!

       No acabaria, no acabaria mai de parlar-vos-en, adorava la meva iaia, i encara la tinc molt present, només em cal cloure els ulls per recordar-la i descriure la seva fesomia, però per ser-ne més fidel ho faré tot mirant el seu retrat.



       Asseguda a la seva cadira de bova, amb una delicada elegància, té a les mans aquell llibret, petit recull de pregàries que cada dia, a la migdiada, fullejava, a la vora de la finestra.
       I les seves mans, llargues, fines, amb tal suavitat de moviments i expressió que quan em parlava, jo em recreava mirant-les.
       Tornant al retrat, les seves faccions, dins l'oval de la cara, tenen un encant peculiar que infonen afecte.
       Un dolç somriure, dibuixat per uns llavis suaus, ni massa fins, ni massa gruixuts.
       Els ulls, grossos, d'un gris verdós, un xic enfonsats, propi de l'edat.
       Al nas, una mica gros però recte, hi descansen unes ulleretes primes i rodones que deixen veure les celles arquejades i poc poblades, sota un front net, solament unes poques arrugues a les vores.
       El cabell, d'un blanc grisenc, amb bucles grans i ones ben marcades, sembla talment un núvol.
       La seva postura, deixa veure una figura, en altre temps esvelta, tota ella vestida de negre, amb faldilles llargues fins als peus i manteleta de llana.
       Però, el seu negre no inspira tristor, sinó més bé, records de caliu familiar.

---o0o---





Núria
20 de setembre/10

Comentaris

  • passat compartit[Ofensiu]
    ales de foc | 11-06-2011

    tots tenim una iaia Dolors en ment. Jo tinc la meva iaia Maria, que encara viu amb nosaltres i la padrina Nieves, que ara farà un any ens va deixar. Però que recordo cada dia, a ella i tot el que em va ensenyar.
    retrat màgic que embolcalla records, experiències de la vida....
    una abraçada literària

  • En ben poques paraules...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 11-06-2011 | Valoració: 10

    En ben poques paraules ens has mostrat la teva afinitat amb la teva iaia Dolors. Que en són de bonics els records! Records plens de pau, de nostàlgia, de serenor...
    La descripció del retrat, també, també força lograt.
    —Joan—

  • Orgullosa[Ofensiu]
    Gilet56 | 25-02-2011 | Valoració: 9

    Segur que n'està molt orgullosa, de la seva neta.

  • El lligam que ens uneix a l'àvia[Ofensiu]

    és diferent del que ens uneix a la mare i alhora és molt especial.
    La joventut sana, inconscientment se sent atreta pel cabal d'experiències que aporten les àvies i els avis. On una mare es mostra inquieta o apressada una avia aporta serenor. Si a més és tendre, té tots els números per èsser estimada pels nets.

    Bonic retrat el d'aquesta iaia.



    no valoro els relats. Demano que no se'm valorin els meus

  • Molt bon retrat![Ofensiu]
    Unaquimera | 21-11-2010 | Valoració: 10

    Ara que l'he llegit i rellegit, m'alegra haver triat, entre les diferents possibilitats amb què em temptaves, aquest relat: ha estat una molt agradable experiència contemplar com, mot a mot, línia a línia, vas retratant al personatge amb cura, amb estima, detall a detall, record a record, ...

    Em resulta molt grat veure que aquest retrat i el meu darrer relat tenen aquest "aire de família" que em sembla innegable, no creus, Núria?
    Principalment, per l'evocació de la infància que fan els protagonistes, quan la malaltia atacava als nets i les àvies feien d'àngels custodis, patint i consolant al mateix temps...

    Ha estat una molt bona lectura: et felicito com autora que ets d'aquest homenatge afectuós i detallista.

    T'envio una abraçada de diumenge,
    Unaquimera

  • Relat homenatge a totes les àvies d'una generació[Ofensiu]
    Frèdia | 15-10-2010

    Núria, aquest relat té l'encert de retornar-nos a la memòria aquelles àvies que fan temps que ens van deixar per descansar d'una vida més feixuga que la que ens a tocar en sort de viure.
    Et deixo el comentari que ja et vaig fer en el repte:
    Aquest relat ret homenatge a la iaia Dolors, representació d'aquelles àvies que hem tingut i que ja no existeixen, perquè les àvies d'avui en dia es baixen les pel·lícules d'Internet en comptes d'esperar que la néta els hi expliqui, van a fer aeròbic en comptes d'anar a missa i si et descuides s'apunten a un reality televisiu. Ja no en queden, o potser s'haurien de buscar amb lupa, d'àvies, com les que descriu aquest relat, on s'enumeren anècdotes entranyables, on endevinem que la iaia Dolors era una dona abnegada, amorosa, pacient, ingènua, pietosa i gentil. Molt tendre la imatge de la iaia asseguda a la cadira de boga, amb les faldilles fins als peus i la manteleta de llana. Núria, m'has fet recordar la meva àvia, m'has fet pensar en la seva candorosa saviesa, en la seva malaltissa pulcritud (mai no he vist uns monyos tan ben fets) i en la seva dedicació absoluta a la família. Això sí, els capellans no eren sants de la seva devoció. També hi ha una cosa interessant a ressaltar: ara s'ha perdut el costum que els avis visquin amb els fills i els néts. Ja no hi ha ni temps ni espai. I quantes coses no apreníem amb els avis! Sens dubte, un relat que convida al lector a recordar la infantesa.
    L'he tornat a llegir i m'ha tornat emocionar.
    Una abraçada,
    Fredia

  • Descrius tan acuradament el retrat de la iaia[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 04-10-2010 | Valoració: 10

    que el podem veure tots des de la distància. El color, la textura, l'ambientació, tot forma part d'una època que ens és familiar a tots nosaltres. Fins i tot ens en arriba la olor.
    En quant a la iaia com a persona, en descrius tots els gests i els fets amb una tendresa i un amor que sobrepassa l'afecte de néta. No cal que ens diguis que te l'estimaves. Tot el teu relat destil·la una gran admiració per la seva persona.
    Jo també vaig tenir la sort de tenir una àvia com la teva. És "L'àvia de mel, fada negra" del meu poemari "Temps d'innocència".

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Foto de perfil de Núria Niubó

Núria Niubó

149 Relats

1116 Comentaris

201987 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
ADDICTA

Sóc addicta a vosaltres,
poetes amics,
mags de la paraula,
il•lusionistes del pensament.

Sóc addicta a l’amor
que regaleu amb poemes,
encadenant versos,
declamant sentiments.

Sí, amics,
sóc addicta.

A les trobades poètiques.
Als silenci compartits.
A les mirades que escolten.
A les mans que s’entrellacen.

A vosaltres.




ELS 45 POEMES PREFERITS DELS SEUS AUTORS
ELS 58 RELATS FAVORITS DELS SEUS AUTORS

58 LECTURES PER ALS MÉS JOVES D'RC