El noi de l’Hortènsia [6]: El retrobament

Un relat de: rautortor

Mentrestant, la vida romana de Francesc havia caigut en la rutina. Amb tot i això, des de l’aixopluc vaticà s’involucrà en les guerres espanyola i europea, ja sigui intercedint a favor d’exiliats o aportant ajuda humanitària. Després, en sorgir serioses dissensions amb Nogara, sobretot per algunes inversions de dubtosa moralitat, l’any 1950 tornava a Barcelona, ara com a administrador delegat de la Santa Seu. Un cop aquí, recuperà la identitat d’Arnau de Castissent i el seu barret verd de feltre. Però, aquesta vegada, no va venir sol. L’acompanyava una noia d’uns vint anys, la seva filla carnal Arianna que havia adoptat a la mort de Paola.

Casualment, en una inspecció d’obres li va cridar l’atenció el parlar d’un operari. En preguntar-li d’on era, aquest li va dir que era de Balaguer i va afegir que els seus ulls li resultaven familiars, que n’havia vist uns d’idèntics a la seva ciutat. Arnau, intrigat, va demanar-li més detalls. El treballador li va donar raó d’una senyora de Menàrguens que s’havia retirat al convent de Santa Clara en quedar-se vídua.
Llavors, començà a indagar des de la seva posició de privilegi. Partides, testimonis i enraonies. Així va descobrir que es tractava d’Hortènsia Puig, del Poal, casada amb el marquès de Torredà, que, de soltera, l’havien tancat en secret uns quants mesos al convent balaguerí. Sense perdre més temps va visitar la superiora, qui li va confirmar tot el que volia saber.

Aquella tarda, en obrir la porta de la cambra que tant l’inquietava, Hortènsia restà confosa davant la presència d’un desconegut.
–Ho... hola! qui és vostè?, demanà.
–Hola, mare!
–Mare? Ai, ai, ai... no pot ser. No seràs pas tu el meu fill?, va preguntar incrèdula i desconcertada.
Ell, sense dir res, se li llençà als braços. L’abraçada va durar uns minuts interminables. I, per primer cop en seixanta anys, els ulls clars, verd exquisit, d’ambdós s’il·luminaren.

La trobada fou a primera hora de la tarda i estigueren parlant ben bé fins a l’hora de sopar.

Comentaris

  • El retrobament[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 18-06-2015 | Valoració: 10

    devia de ser màgic, atès que en Francesc ni tan sols coneixia l'existència de la seva mare. Aquest capítol té tots els ingredients per a que una història resulti interessant i ofereixi al lector l'estímul per a seguir llegint.

    Vaig a veure com continua.

  • He tornat al primer[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 13-04-2015

    Després del periple del teu protagonista, he tornat jo també a la relectura del primer "capítol", segons el meu parer, el més impactant de tota la història.
    Em plau que el meu "De mica en mica" t'hagi remogut records i sentiments. Gràcies pels teus comentaris. I sí, m'has descobert, l'única cosa inventada del meu relat ha estat el nom del protagonista que li he canviat. El teu està, però, molt documentat, ja dius per alguna banda que t'agrada la història.
    Vinga que encara ens en queda un per arribar al final del cicle de la vida.

  • El cercle[Ofensiu]
    SenyorTu | 12-04-2015

    Intueixo que aquesta sèrie de relats té forma circular perquè han passat seixanta anys i el noi de l’Hortènsia retorna als orígens. Tinc molta curiositat per saber com el tancaràs, el cercle, perquè algú ha de morir és clar...

  • El difícil retrobament[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 07-04-2015 | Valoració: 10

    Una història punyent, plena de record i llàgrima. Com sempre, una exquisitesa de la mà de'n Raül, coneixedor i difusor de la terra lleidatana. Recordo el poble d'El Poal, quan hi vaig treballar recollint fruita als divuit anys. Foren dos estius magnífics. Una abraçada.

    Aleix

l´Autor

rautortor

223 Relats

757 Comentaris

139565 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Raül Torrent i Torrent (Menàrguens, 1945)

A més d’un sentimental impenitent, em considero un lletraferit sense remei. La docència, la història i l’arquitectura són la meva dèria i conformen bona part de les meves metes; la poesia, en canvi, és la companya de viatge, complaent i seductora, que tothora m’ajuda a descobrir qui sóc.




Fotografia d'Arno Rafael Minkkinen