EL LLIBRE ANTIC

Un relat de: montserrat vilaró berenguer

A les golfes de casa meva fa una munió d'anys vaig trobar una espècie de llibre antic. Estava escrit amb un català que es veia antiquíssim i moltes paraules  una mica estranyes. El llibre era amb cobertes del que semblava un cuir i el paper a molt rústic, semblava també de confecció casolana. El vaig prémer amb les meves mans i durant uns dies vaig poder desxifrar el seu contingut que em va encuriosir i em vaig  preguntar – De qui devia ser el llibre?. Algun avantpassat meu potser- la masia és de la nostra propietat de fa molts i molts anys.
En el llibre hi ha tres històries, la que em va cridar més l'atenció, ús la transcric ara a vosaltres, em vas agradar molt i espero que també la  tingueu en compte.
El llibre explica i comença més o menys així:
En aquell temps en què les bèsties parlaven i els homes els entenien, car llur llenguatge era similar, és a dir ,era el principi de la humanitat, i vivien en coves i balmes i els animals corrien lliurement pels boscos i muntanyes.
Vet aquí que un dia de tardor un cavall s´atansà a la cova i fent primer un renill els digué: - He vist que amb molt esforç llaureu la terra, jo i la meva muller l'egua us podem ajudar. A canvi volem ,ens  doneu menjar i ens protegiu dels animals salvatges. Fet varen dir l'home i la dona que havien sortit de la cova. I allí es varen quedar per ajudar a llaurar la terra.
Una nit quan tothom dormia es va sentir un terrabastall. L'home s'aixeca i sortí al carrer i pregunta. Qui sou? Mummmuuu muuuusaltres va dir el bou que era un xic pagerol. Ma muller té llet i es pot fer formatges i mantega, ens podem quedar?.. Fet va dir la dona, sereu útils.
I així un altre dia vingueren els gossos i es quedaren per ser guardians.
I els galls per fer de despertadors.
i les gallines pondre ous.
Més tard vingué el gat que es va oferir per netejar de rates i la gata per fer companyia i jugar amb els nens..
Eus aquí com diu que varen començar els humans, la convivència amb els animals. I conte explicat conte acabat. Us asseguro que tot això pot ser ben veritat.

Comentaris

  • La faula.[Ofensiu]
    SrGarcia | 11-02-2022

    Talment una faula clàssica.
    M'agrada que hagis atribuït tot el relat a un llibre vell trobat a l'esgorfa.

  • comentaris[Ofensiu]
    Noia Targarina | 10-02-2022 | Valoració: 9

    Molt bonic el relat.

    Continua escribint així!

    Una abraçada

    Noia Targarina

  • comentaris[Ofensiu]
    Noia Targarina | 10-02-2022 | Valoració: 9

    Molt bonic el relat.

    Continua escribint així!

    Una abraçada

    Noia Targarina

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

329024 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.