Definició de Salut Mental per a Maldestres

Un relat de: llamp!
Què és la Salut Mental?

Molts fan ganyotes en sentir aquesta expressió, els sona a quelcom extrany, o que no entenen prou bé. Alguns ho associen a "creure's Napoleó", o al pintor "Van Gogh", un nen em va dir en una sessió de sensibilització que creia que una malaltia mental era una mena de "tumor en el cervell", res més lluny de la realitat.

Jo crec que les persones tenim salut: física, mental i espiritual. El triplet màgic, o la santíssima trinitat si ens posem religiosos.

La Ment té a veure amb tres factors: el cognitiu, el perceptiu i l'emotiu. És a dir: el coneixement, la percepció i l'emoció. Aquests tres elements són cabdals per entendre la salut mental, emocional, psicològica i social. És a dir, mental no significa només el cervell, o l'encèfal en sí mateix, o el sistema nerviós, sinó que té a veure amb tota una sèrie de factors interns, però sobretot externs, que vehiculen i emmotllen les facultats mentals de l'individu.

Si bé, existeixen teories científiques cada vegada més qüestionades que vinculen la salut mental als desequilibris bioquímics del cervell, a través del que s'anomenen neurotransmissors, i amb això les companyies farmacèutiques fan l'Agost venent milions de psicofàrmacs, amb una dubtosa reputació pel que fa a l'alleujament dels símptomes.

La OMS (Organització Mundial de la Salut) fa una definició de salut mental molt vaga, perquè aquí hi podem entrar tots i totes: "La salut mental és la capacitat d’establir unes relacions harmonioses amb els altres, i la participació constructiva a les modificacions de l’ambient físic i social. En aquest sentit, la salut mental és la base per al benestar i funcionament efectiu d’un individu i d’una comunitat."

El cas és que si tens un cervell entremig de les orelles tens salut mental, perquè TOTHOM té salut mental. Hi haurà qui la tingui millor, i hi haurà qui la tingui pitjor. Però la salut mental té a veure també amb el factor ENTORN. Quan dic entorn em refereixo a: familiar, social, laboral, local, psicològic, tots els entorns que ens poguem imaginar, perquè la salut mental té molt de psico-social, i no tant de biològic o genètic com ens volen fer creure, segurament, metges eugenesistes que encara creuen que alguns naixem amb el cervell deforme i "tocats del bolet".

En fi, que el col·lectiu de persones amb discapacitat psico-social, altrament anomenats "persones amb trastorn mental" som el col·lectiu, per desgràcia amb més atur de tots els col·lectius amb discapacitat, arribant a la xifra de 9/10 en edat de treballar i no incapacitades legalment per fer-ho, a l'atur. Està bé recordar-ho en el Dia del Treball!

1.800.000 catalans tenen un trastorn mental. 10 milions a España. Prop de 2 bilions arreu del món. I és que els problemes de salut mental són habituals en la població, perquè 1/4 tindrem un problema de salut mental al llarg de la vida.

I vet aquí un gos, i vet aquí un gat, que el conte s'ha acabat.

I vet aquí un gat, i vet aquí un gos, que el conte ja s'ha fos.

____________________________________

by Factoria llamp!

Comentaris

  • Sovint..[Ofensiu]
    kefas | 02-05-2021

    ..els trastorns mentals són maneres de mirar el món diferents de les majoritàries. Si no hi ha dues parelles d'orelles iguals com volem pretendre que tots els cervells pensin de la mateixa manera?