Biblioteques públiques de València (i SHS 139 al 144).

Un relat de: Joan Colom
La ciutat de València està ben dotada de biblioteques públiques: a més de la Biblioteca Pública de València "Pilar Faus", de titularitat estatal però gestionada per la Generalitat Valenciana, n'hi ha trenta-vuit de municipals. De dilluns a divendres, l'horari de la primera és de 9:00 a 20:30 hores, i el de les altres, de 8:45 a 14:45 i de 16:15 a 19:45. Però a l'estiu aquesta oferta es redueix considerablement: en juny, juliol i setembre les municipals només obren pel matí, i el mes d'agost tanquen totes menys nou que segueixen obertes pel matí; quant a la "Pilar Faus", manté l'horari en juny, juliol i setembre, i el mes d'agost només obre pel matí, de 9:00 a 14:30 hores.

En realitat hauria d'haver fet servir temps verbals passats, posant "era", "reduïa", "obrien" i "tancaven", perquè aquest any les coses han anat mal dades. El divendres 28 de juny, a la "Pilar Faus" res no anunciava cap incidència, però quan el dilluns 1 de juliol vaig arribar-hi a quarts de cinc de la tarda (pel matí acostumo a anar a una biblioteca municipal també pròxima a casa), la porta era tancada i un cartell anunciava: Al mes de juliol, la biblioteca només obrirà al públic des de les 9:00h fins a les 15.00h, per falta de personal. Me'n vaig tornar a casa pensant que una vaga d'aquestes característiques costaria als treballadors de la biblioteca una part considerable de la nòmina de juliol, perquè de les incidències de la meva vida laboral encara recordava que no es descomptaven únicament les hores no treballades, en aquest cas cinc i mitja sobre onze i mitja diàries, sinó que, a més, hi repercutien les pagues anuals, els dies festius i les vacances pagades. Però, al cap d'un mes, l'esmentat cartell va ser substituït per aquest altre: Al llarg del mes d'agost, la Biblioteca obrirà de dilluns a divendres de les 9 a les 14:30 hores, excepte el període que va del 12 al 23, que estarà tancada al públic. I llavors ja vaig entendre que els qui tan decididament havien acordat proseguir les aturades en agost i, molt probablement, pensaven repetir-les per setembre, de segur que no havien conegut l'impacte d'una vaga legal sobre les seves economies familiars. I així m'ho va confirmar el director de la biblioteca, amb qui vaig tenir l'oportunitat de parlar i qui em va explicar que feia anys que reclamaven sis places més de bibliotecari, que havien estar dos anys sense administrador, i que la mesura no havia sorgit d'un acord del comitè d'empresa sinó que tot s'havia reduït a una notificació seva a la Generalitat, comunicant que es limitarien a treballar les hores amb què la plantilla existent pogués garantir als usuaris un servei digne.

És una llàstima, perquè la legitimitat de la reivindicació es veu enterbolida per la manera no gens clara d'impulsar-la amb una mesura de força que només perjudica els usuaris de la biblioteca, perquè els treballadors no hi arrisquen res. També se'ls oblida que la majoria d'assistents a la biblioteca no tenen cap contacte amb el personal, sinó que hi van cercant-hi l'espai i el silenci que no tenen a les seves llars, i que per a aquests usuaris no té sentit que, per no poder garantir-los un servei digne, s'opti per no donar-los cap servei i barrar-los l'accés a la biblioteca. I sobretot se'ls oblida que som els contribuents els qui els paguem el sou, i només per això mereixem més respecte. És vergonyós que, en la tercera ciutat del Regne d'Espanya (Barcelona encara n'és la segona, mal que li pesi), no hi hagi cap biblioteca pública oberta a la tarda, de juny a octubre, i només quatre petites biblioteques municipals restin obertes al matí en les dues setmanes centrals del mes d'agost.



Exclusiu per als aficionats als Sudokus Hexagonals Simètrics:

— Les opinions i suggeriments que creguis que poden interessar a tots els jugadors, envia'ls com a Comentaris al present Relat.

— Les demandes d'arxius i les consultes relatives a la resolució de SHS concrets, envia-les a l'adreça joancolom47@gmail.com.

— Si vols anar al primer relat de la sèrie amb enllaços als SHS, per assabentar-te de les regles del joc o del procediment de resolució aconsellat, fes clic aquí.

— Si vols l'arxiu PDF amb la Plantilla Hexagonal (full pautat per a 6 SHS), fes clic aquí.

— Si vols l'arxiu PDF amb els SHS 139 al 144 (enunciats i solucions), fes clic aquí.

Comentaris

  • Proves al fòrum millor[Ofensiu]

    Avui us donem un consell sobre com realitzar proves dels tags, aquest que surten sobre de la caixeta del missatge on escrivim en el fòrum, o en un relat.

    El primer i millor que s'ha de fer per practicar i dur a terme proves -i el menys perillós-, és utilitzar el fòrum i anar a la pàgina 1000, per exemple. Agafar una entrada amb poques intervencions o amb cap resposta i fer la prova com resposta d'aquella entrada.

    Que com pots arribar a la pàgina mil, fàcil; posant una barra inclinada / al final del missatge de la barra de direccions i després de la barra escriure 1000, o 500, o 100

    Seria això: https://relatsencatala.cat/forum/1000
    No és aconsellable fer servir comentaris als vostres relats, ja que podeu modificar tota la vostra bio, si en teniu, o simplement, esborrar-la.
    Per altra banda, els comentaris estan per rebre comentaris i si és estrictament necessari respondre'ls, doncs fer-ho, però no com una rutina.

    El fòrum és molt útil, emprem-lo!

  • Prova 4[Ofensiu]
    Joan Colom | 12-06-2022

    Això es una prova per comprovar l'efecte de tags. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova.

    Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova.


  • Prova 3[Ofensiu]
    Joan Colom | 11-06-2022

    Això és una prova, per veure com un tag no tancat aquí pot afectar a Prova 2 i Prova 1. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova.

  • Prova 2[Ofensiu]
    Joan Colom | 11-06-2022

    Això és una prova, per veure com un tag no tancat aquí pot afectar a Prova 1 i com un tag no tancat en Prova 3 pot afectar a aquest autocomentari i a Prova1. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova. Això és una prova.

  • Prova 1[Ofensiu]
    Joan Colom | 11-06-2022

    Això es una prova, per veure com poden afectar a aquest autocomentari sengles tags no tancats en Prova 2 i Prova 3. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova. Això es una prova.