Porc!

Un relat de: Barcelona, t'estimo

Són sis. Asseguts al voltant d'una tauleta rodona, il·luminada només per la llum bruta d'un bombeta agonitzant. Els fronts sorruts. Les expressions crispades. El to de veu sever que es reserva pels moments transcendentals. Es miren llargament els uns als altres. Buscant en l'esguard aliè la seguretat que tots estan en el mateix vaixell i que cap no en saltarà quan les coses es posin magres. Que s'hi posaran. I molt.
Finalment, un d'ells, el que du la veu cantant, s'esclareix la gola i pregunta:
-Senyors, estem tots d'acord, doncs?
Un a un, cinc caps s'inclinen en silenciosos però inequívocs assentiments. El líder somriu, complagut.
-Us recordo que aquest individu mereix una represàlia com mai no hem preparat per a cap altre. Parlem del pitjor dels traïdors. D'un home que s'ha burlat dels sentiments de tot un poble. -Sense adonar-se'n, va apujant poc a poc el to de veu, arrossegat per la seva pròpia indignació-. Ha mentit un cop rere un altre, sense importar-li la nostra estimació. I ha acabat venent-se al nostre enemic més odiat. A aquell que tantes vegades ha esclafat els nostres somnis i anhels. Sense importar-li gens el mal que això li podia fer al poble català, que l'havia adoptat com un dels seus fills predilectes. Ja n'hi ha prou de parar l'altra galta! El món ha de saber que Catalunya no perdona ni oblida! Que amb nosaltres no es juga! Per això, camarades, demano per aquest personatge miserable el càstig de la decapitació. Ha de rodar un cap i tot el planeta n'ha de ser testimoni!
La resta dels membres de la cèl·lula es miren, esgarrifats. N'han parlat més d'una vegada de si seria factible realitzar una acció com la que ara els demana el líder, però mai no han gosat posar-la en pràctica. Una cosa es fer esclatar trons de metxa o escalfar algun cabró que ho estava demanant a crits. I una altra, molt diferent, el que maquinen. I malgrat tot, coincideixen en que si algú s'ho mereix és aquell mercenari traïdor que creien compromès amb la seva causa i s'ha acabat venent a l'enemic. Aclaparats per la immensitat del que planegen, callen mentre s'imaginen el que pot significar llançar aquell atac en un camp ple a vessar. Cent mil persones al recinte! Milions veient-ho en directe!
¬-Si ho aconseguim, passarem a la història. D'això se'n parlarà molt després de la nostra mort ¬-els anima el líder¬-. Ni Arafat. Ni Carlos, el Chacal. Ni tan sols en Hans Gruber havien cuit plans tan agosarats com els nostres. El món sencer serà testimoni de la nostra venjança! Votem -proposa finalment.
-Aquest Gruber no és el de...? -pregunta un dels acòlits.
-Calla i vota -li diu un company mentre amb una inclinació de la cella confirma les sospites del seu amic.
Les sis mans s'alcen a la vegada.
És cosa feta.

Els dies posteriors a la reunió, els membres de la cèl·lula treballen contra rellotge per fer realitat el seu pla. Falten només dues setmanes pel 23 de novembre, el dia escollit, i han de lligar molts caps si volen que la cosa surti bé. De seguida s'adonen que, bàsicament, han de resoldre dos problemes: aconseguir el paquet -han acordat utilitzar sempre aquell eufemisme- i, el que encara és més difícil, poder-lo entrar al recinte. Saben que la policia infestarà els voltants i que els escorcollaran de valent a les portes.
-Si no et deixen entrar ni una llauna de Coca-cola ¬-gemega el Jordi, el membre més poruc de la cèl·lula- ja em diràs com passarem el paquet per davant dels nassos dels porters. -El noi es passeja pel local on es reuneix amb els seus companys, fregant-se les mans, suades-. Voleu dir que no ens estem passant? Ens enxamparan segur. Hi haurà càmeres fins a les latrines. Ens filmaran per totes bandes! Els nacionals ens cauran a sobre com a llops abans no haguem ni sortit de l'estadi!
-Tu vas votar el mateix que nosaltres! ¬-El reprèn el líder, emprenyat per aquella dissidència inesperada-. El traïdor ha de pagar! I si pringuem, doncs priguem! Tota causa necessita màrtirs!
-Sí, ja. I hem de ser precisament nosaltres... ¬-Remuga l'acòlit, cada vegada menys resignat amb el seu destí de sacrifici. Però no s'atreveix a encarar-se amb la resta del grup. Als islàmics, pensa emprenyat, com a mínim els esperen seixanta verges per barba al paradís quan s'immolen! Nosaltres tindrem sort si el Guàrdia Civil que ens acabarà sodomitzant no té purgacions!

La primera bona notícia la porta el Pere, el membre més exaltat de la cèl·lula després del Lluís, el líder. Arriba al local dient que té un contacte que els podrà proporcionar el material per omplir el paquet. Exactament la quantitat i el pes amb el que havien pensat. Però hauran de recollir-lo aquesta nit mateixa, perquè aquella classe de mercaderia -com poden suposar-no abunda. És ara o mai.
-I on ho fotem fins el dia D? -Remuga un cop més el Jordi, l'acollonit-. Jo, a casa, ni parlar-ne.
-No fos cas que et mullessis mai, tu -se'l mira el Ramon, amb retret. Fart de tantes queixes.
-Prou! -els talla el Lluís, sempre carregat de solucions-. Podem amagar-lo aquí. Segur que si ho deixem al congelador no ens porta cap problema. I el mateix dia de l'acció preparem el paquet. Així correrem els menys riscos possibles.
Els membres de la cèl·lula assenteixen. És una sort tenir un líder com el Lluís, sempre amb les idees tan clares i una solució per a cada problema.
-Hosti, xaval ¬-li etziba el Jaume, amb admiració¬- Com em dic Jaume que un dia t'hem de veure de president de la Generalitat!
-O més ¬-Rubrica el Pere, donant-li un copet amistós a l'espatlla al seu amic.
-O més! -es mostra d'acord l'Albert, que gairebé mai bada boca i que ara acaba de fer una excepció, no se sap ben bé per què-. O més! -repeteix en ple rampell de loquacitat.

Amb el que no se'n surten és en la forma d'entrar el paquet davant dels nassos dels porters. Es tracta d'un moment de màxim risc i saben que els escorcollaran a consciència. Fan diverses provatures, totes fallides. Si un se'l lliga al cos, estil Al-Fath, el resultat és una panxa abonyegada, menys creïble que l'Aznar dient que parla català en la intimitat. I també fracassen els intents, més aviat graponers, de camuflar-lo de diverses maneres. El Pere arriba a suggerir embolicar-lo amb paper de regal i dir que després van a un comiat de solter. Al Lluís la idea li resulta tan demencial que se l'arriba a plantejar. Al final, decideix reservar-la com a darrer recurs. Encara que la perspectiva d'acabar a comissaria embolicat i amb un llacet li resulta insuportable. Ell és un home d'acció i no pas una floreta!

Finalment, tres dies abans del dia D, la sort els somriu. Un dels porters habituals del recinte pateix un atac de lumbàlgia i el substitueix l'Aureli: el cunyat del Jordi. Intrèpid de mena, el xicot està a punt de no dir res als seus còmplices, amb l'esperança que tot l'afer s'hagi de cancel·lar. Però llavors escolta per ràdio unes declaracions del traïdor, renegant de la causa i la indignació mateixa l'imbueix d'una inesperada determinació. Cinc mil duros canvien de mans -l'Aureli simpatitza amb ells però es vol comprar una vespa... - i ja tenen via d'entrada. Només caldrà dissimular el paquet el més possible, dins d'una bossa, i esperar que no hi hagi sorpreses de darrera hora.

La nit abans de l'acció, els sis membres de la cèl·lula es troben al local per darrera vegada. Beuen, canten i recorden, emocionats, aquella nit del 20 de maig de fa uns quants anys, quan van creure que tot era possible. Quan ja tenen les mirades espesses per l'efecte de massa cervesa, el Lluís s'aixeca, trontollant, es mira els seus camarades amb intensitat i els crida:
-És per ells que ho hem de fer. Pels herois del 20 de maig i per tots els altres. Els ho devem!

I llavors, sense saber massa bé per què, recita uns versos mig oblidats, que els seus companys escolten amb llàgrimes als ulls. Uns versos que parlen de moreres, de fossars i de traïdors insepultes. Després, amb la mà al cor i el cap enterbolit de boires etíliques, canten l'himne i marxen cap a casa. Tot això té un aire de comiat que tira d'esquenes, pensa el sempre heroic Jordi. I d'un plomall, tota la determinació que el va envair després d'escoltar el traïdor per ràdio es fon com neu de primavera. I només li queda una angoixa insuportable i unes ganes terribles d'orinar tota aquella cervesa.

* * * * * * * * * * * * * *

La cridòria és eixordadora. El poble ja ha decidit castigar públicament el traïdor. Cap d'ells no recorda una reacció popular de rebuig semblant a la que estan presenciant. Malgrat tot, ni per un moment es plantegen avortar l'atac. Al contrari. Després de veure el nivell d'indignació general contra el caragirat mentider, el Lluís està més convençut que mai que l'acció és necessària. Tot Catalunya estarà amb ells! Seran herois nacionals! I, sense saber molt bé per què, s'imagina al balcó de la Generalitat. Algun dia... Si se'n surt d'això...

El moment arriba gairebé sense adonar-se'n. El traïdor s'acosta a un dels extrems del rectangle verd. Fa veure que tots aquells crits no l'afecten, però el Lluís es capaç de veure el dolor en el seus ulls. Està penedit, potser? Haver-s'ho pensat abans de preferir els duros a l'amor de tota una ciutat. De tot un país. Ara ja és massa tard, per res que no sigui pagar.

El té a quatre o cinc metres. Espera que es giri d'esquena i, llavors, fa un gest als seus companys. D'una manera sorprenentment senzilla, el Pere i l'Albert treuen el paquet de la bossa i li fan a mans. El nota encara fred de la nevera i lleugerament viscós. Envoltat per tots els membres de la cèl·lula, l'aixeca damunt del cap amb les dues mans, agafant tota l'embranzida possible.

La darrera cosa que veu mentre el llença amb totes les seves forces cap al punt de córner és la mirada esgarrifada del Jordi, que només pensa en què dirà el seu pare quan el vegi al Gol a gol. El cap del garrí, destrament decapitat pel carnisser amic del Pere i que s'ha passat la darrera setmana al congelador de la Penya, amagat darrera
un pack de llaunes de Voll Damm, descriu una paràbola perfecta i va a parar gairebé al costat del jugador vestit de blanc i amb el set a l'esquena. Ell no se n'adona, però tot el públic dels voltants esclata en crits, entre divertits i escandalitzats. Els fotògrafs, que són molt a prop, també ho veuen i reaccionen disparant frenèticament les seves reflex. El clímax s'assoleix quan el cap del garrí apareix, immens, a la pantalla gegant de l'estadi. Una gran rialla s'estén d'una punta a l'altra d'un Nou Camp que no ha perdonat.

Ho han fet. La venjança és seva! D'allò se'n seguirà parlant molts anys. Mai ningú no ha dit d'una manera tan gràfica el que pensava d'un jugador que ha fitxat per l'enemic endèmic. La cridòria cada vegada que tocava la pilota era de les que fan època, però s'acabaria oblidant. El cap de porc, però... el cap de porc es d'aquelles coses que queden per sempre!
Sadollats de venjança, els sis, el Lluís, informàtic; el Pere, advocat; el Jaume, enginyer; el Jordi, botiguer; el Ramon, administratiu, i, fins i tot! l'Albert, empresari, s'omplen els pulmons i criden com un sol home:

-Figo! Pesseter! Traïdor! PORC!

Comentaris

  • tinc una idea[Ofensiu]
    Fidel Català | 23-12-2008 | Valoració: 9

    que em rossega, i és que el Figo és encara culé, i algun dia ho dirà, quan acabai la seva carrera, i tots aquests que li heu fet burla, us menjareu les vostres paraules.
    No es bonica la venjança gratuita i aquest relat és pura propaganda de la venjança gratuita, em sap greu, però no estic d'acord amb altres comentaris, aquesta és la meva visió del teu relat.
    Ben escrit, sí, però amb poc to literari.

  • Molt ben escrit! [Ofensiu]
    copernic | 28-07-2008


    Fluid, amb un punt d'ironia que entra bé. El principi m'ha recordat "Rebel.lió a la granja" d'Orwell. No sé si pels porcs o pel to que has donat a la reunió dels "conspiradors". Després la història pren un aire detectivesc, molt intrigant encara que, a diferència de'n Jeremies, ja sabia el final. Per això no m'ha sorprès però m'he quedat amb un bon gust a la boca de producte de qualitat. El relat té la dosi d'ironia justa que permet ridiculitzar certes coses que formen part de l'imaginari col.lectiu català.
    Una bona feina, doncs. Rep una abraçada!

  • manel | 14-07-2008

    Sempre he pensat que és molt sa per un país (i per qualsevol persona) saber riure's d'ell mateix, i t'ho dic perquè no és el primer que et llegeixo en què tractes l'esperit patriòtic en to de comèdia, fins i tot amb un punt grotesc. Et confesso també que fins cap al final, concretament amb el canvi de porter, no sabia per on anava la història, tot i que era evident que amb quatre pocapenes com aquests molt seriós tampoc podia ser. Però millor que calli, perquè més d'un em picaria els dits per dir que això del Figo no era seriós!. Això sí, boníssim el ritme que li dones al text
    Salut, i felicitats per la proposta, tot un èxit!
    Me'n vaig a passejar per altres textos del projecte.

    manel

  • Un gran encert!!![Ofensiu]
    F. Arnau | 14-07-2008 | Valoració: 10

    Parle del teu projecte que, ara que ja s'ha complert pràcticament el termini, es pot veure que ha estat tot un èxit. Un èxit que pot veure's multiplicat si s'aconsegueix dur a terme algunes de les idees que han sortit al Fòrum entre els relataires...
    La veritat és que aquest projecte teu, va mamprendre amb molt bon peu; aquest magnífic relat sobre un esdeveniment mític (el mite de Judes), que restarà per sempre a la memòria col·lectiva del nostre utòpic i peculiar poble...
    Enhorabona pivot!!!

    Salut!

    FRANCESC

  • Hi han moments[Ofensiu]
    David Gómez Simó | 26-06-2008

    en la historia d'un país que son difícils d'oblidar: les derrotes militars, les prohibicions (sobre tot d'ús) i les traïcions… esportives.

    A mi, que no m'agrada el futbol, que la marxa d'en Figo del Barça em va semblar una decisió encertada (la pela és la pela, sobretot en la feina) i que el Camp Nou em sembla gran i prou, reconec que aquell partit no l'oblido. Tenia molt de reivindicatiu, molt més que futbol i, sobretot, molt, molt, més que un cap de porc.
    Crec que ha traspassat això al relat i que ho has fet amb sentit de l'humor, cosa que és d'agrair.

    M'agrada la historia, com avança i com esdevé èpica al final.

    un relat molt bo, de debò.

    (Ara deixo el Camp Nou i me'n vaig a un altre lloc…)

  • Jere Soler G | 25-06-2008

    Amb mi has aconseguit el factor sorpresa; potser perquè sóc poc apassionat del Barça. Fins al final no he sabut en què es concretava la venjança, i aquesta incògnita m'ha fet més intrigant, i interessant, el relat.
    Pel que fa a la forma, a la prosa, fa molt de temps que no et llegia, i realment és molt bona. Del principi al final, m'agrada la construcció de les frases, el ritme, el so. SI no fos així t'ho diria sense embuts. No et diré que alguna coseta minúscula (molt escadussera) no es pugui millorar en una futura correcció. Però el 98% del relat és per a mi prosa de la bona, amb majúscules, que explica una història divertida i tràgica alhora.

  • Terrorisme creatiu.[Ofensiu]
    qwark | 18-06-2008

    Llegint aquest relat, he recordat una antiga conversa amb un amic que m'intentava convèncer de la necessitat d'un grup de terrorisme creatiu. No de matar a ningú, deia, sinó coses com pillar l'Aznar i afeitar-li el bigoti.

    Bona recreació del fet, duta amb lleugeresa i humor. No hi ha sorpresa final (ja el sabiem, els que tenim una mica de memòria). Crec que hi ha un error de context: el dorsal 7 em penso que el portava un tal Raúl.

l´Autor

Foto de perfil de Barcelona, t'estimo

Barcelona, t'estimo

45 Relats

126 Comentaris

73992 Lectures

Valoració de l'autor: 9.66

Biografia:
"Barcelona, t'estimo" és un projecte que involucra a més de 40 relataires i que neix com un clon dels films "Paris, je t'aime" i "New York, I Love You".

La cosa és ben simple: es tracta d'escriure relats de tota mena que només tinguin dues limitacions cratives: han d'estar ambientats a la ciutat de Barcelona i la seva allargada ha de ser inferior a les 2.000 paraules. Fora d'això, barra lliure creativa.

Per donar una mica més d'homegeneïtat al projecte, cadascun dels participans ha triat un racó de la ciutat diferent (més o menys emblemàtic). Així s'intenta que Barcelona adquireixi un major protagonisme i que esdevingui, en la mesura del possible, un personatge més.

El termini proposat per tenir els més de 40 relats que formaran el projecte és el del 10 de juliol del 2008.

Per a que tots els participants puguin anar penjant els seus relats:
L'usuari és: barcelonatestimo
La clau és: BCNILOVEU


RESUM DE TOT EL QUE S'HA FET FINS ARA I INFORMACIÓ DEL PROCÉS:

... : BARCELONA T'ESTIMO