L'oncle Maur

Un relat de: M.Victòria Lovaina Ruiz

Quan l'oncle Maur parlava de la guerra, a mi m'agradava recolzar el cap a la roda de la seva cadira, passar els dits pels radis i comptar-los, a la vegada que sentia el fred del metall en contrast amb l'escalfor de la meva mà.

Per sobre de totes les coses, la veu de l'oncle era un món dins l'univers de casa nostra. Tenia una veu tan freda com el gerro de porcellana blanca amb quatre flors de feltre descolorides que teníem a la tauleta de centre. Era una veu monòtona, tenyida d'una duresa antiga i insuperable. Mentre ell parlava, jo imaginava aquell món desaparegut d'un color tan gris com els dies de turmenta i amb l'olor de les revetlles de Sant Joan, però sense l'alegria de l'estiu que s'acostava i que sempre ens acabava llepant els peus al rierol del poble. Aquell món antic sempre era en el cap de l'oncle i qualsevol fet, qualsevol succés que s'explicava a casa, sempre acabava perdut en l'intricat laberint de la guerra.

De vegades, el gat se'ns acostava lent i l'oncle callava mentre jo feia empipar l'animal tibant-li de la cua ratllada de franges color canyella o de les orelles punxegudes. Llavors el gat s'estarrufava, arquejava el llom i s'escapolia entre les rodes de la cadira tot fent un salt immens sobre la taula de centre i fent oscil·lar el gerro de les flors de feltre. L'oncle i jo manteníem un, "ai", allargassat i entre dents tot mirant com el gerro recuperava la posició inicial. El gat, mentre, s'esmunyia de la nostra vista amb passos apressats i silents.

Un dia d'aquells, recordo que el gat, en marxar a corre-cuita, va fer trontollar el gerro amb més força que mai. El gerro va caure i es va fer miques davant els nostres ulls astorats. Llavors recordo que ens va envair el silenci. Fins i tot el gat, abans de fugir apressadament, va girar el cap uns segons i va quedar-se estàtic com una escultura tot observant la destrossa. Aquella trencadissa blanca em va recórrer el cos amb violència i em va dur de sobte a la memòria una part de la història de l'oncle, com si jo mateix l'hagués viscut. Vaig recordar aquell dia de guerra en què les cames de l'oncle Maur es van fer miques quan ell va trepitjar allò que semblava ferralla i la seva vida va prendre el rumb monòton i fred que jo sempre li vaig conèixer.


Comentaris

  • Sense fissures[Ofensiu]
    Unaquimera | 05-02-2009

    En un parell de minuts has aixecat una escena que arrossega tota una història darrera, prou referida per estimular la imaginació de la lectora.

    Amb cura i delicadesa, has creat l'ambient adequat al voltant dels personatges a partir de detalls, matisos i precisions lèxiques.

    El resultat és un text compacte, sense fissures ni pèrdues de tensió, de clima, ni de llum interior.
    Ha estat un plaer llegir-te!

    I... ens veiem aviat, no? Ara no tinc davant la llista, però diria que et vaig veure apuntada al dinar de diumenge... no t'hauràs esborrat, oi? Digue'm que vens i dóna'm una alegria!

    T'envio una abraçada virtual, confiant que és així per poc temps,
    Unaquimera

  • m'ha agradat[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 08-07-2008 | Valoració: 10

    tens molta traça en construir els espais, encara que ho facis sense paraules, fas veure alló que no ens dius, alló que es pot intuir, i ens amagues alló que ens dius sols al final, perquè ens sigui més grata la sorpresa, tot i que en aquest cas, la sorpresa va venir d'un desastre.
    Així és la literatura, a voltes ens dius coses que no voldriem sentir, però que hi son, i cal saber-ho.

    Aquest és el primer que et llegeixo, després del que has penjat a barcelonatestimo, i veig, amb embeja de la sana, que escrius amb tanta senzillesa, com amb ofici.

    Una abraçada de'n Ferran, nascut també el 59, un bon any.

  • Interruptus[Ofensiu]
    franz appa | 11-02-2008

    No es pot dir que fos un plaer interruptus, ja que vaig poder llegir tot el conte, però la interrupció de servei del web em va impedir comentar-lo. Ara ho faig admirat encara per la bellesa d'aquest segon relat que t'he llegit.
    Per cert, que em va cridar l'atenció la cadira de rodes, veritable personatge del relat, que també ho és del relat meu que avui mateix apareix. Feliç coincidència, suposo!
    Una salutació ben cordial!
    franz

  • Molt maco[Ofensiu]
    Nurithy | 19-12-2007 | Valoració: 10

    aquest final impacta i et deixa amb un ai! al cor. realment et golpeja per dins. Molt bon relat!

  • bàsicament visual[Ofensiu]
    SenyorTu | 17-12-2007 | Valoració: 10

    T'ha resultat un relat molt visual però sense excessos, equilibrat i amè. També el percebo cuidat, sense esquerdes. Malgrat la brevetat, el clous de forma coherent y natural.
    Des de que l'he començat a llegir he suposat que el narrava una dóna -potser perquè ho és l'autora- i m'ha fet gràcia trobar que no era així quan ja es va acabant.

  • primer de tot,[Ofensiu]
    pereneri | 12-12-2007 | Valoració: 10

    felicitats per l'últim premi, ben merescut.

    Aquí aconsegueixes tancar un cercle difícil. Perquè si el gerro, quan estava sencer, ja era una imatge de la veu freda de l'oncle, llavors, un cop trencat, és la imatge de la història de l'oncle, que fins ara no sabíem.

    O sigui, el mateix objecte et serveix per evocar les dues coses. O és que la primera impressió de fredor sobre el gerro ja et ve del fet que saps com acabarà?

    Trobo aquest relat, tan breu i aparentment tan senzill, un dels més complexos que et recordo.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de M.Victòria Lovaina Ruiz

M.Victòria Lovaina Ruiz

62 Relats

377 Comentaris

126432 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Escric, gaudeixo escrivint, tot i el patiment que de vegades comporta, i m'agrada que em llegeixin. Aquests són alguns dels petits reconeixements a la feina feta:

Any 2005:
Primer premi Districte V amb "Ernesta".
Any 2007:
Segon premi de relats Mercè Rodoreda de Molins de Rei amb "Hivern a Roma".
Any 2008:
Premi Joescric de Novel·la amb Amb ulls de nina
Any 2009:
Primer premi de narrativa breu per a dones a Terrassa amb "Veu de sucre".

Primer premi del Certamen Paraules a Icària, categoria "El Cistell" amb":Dietari de Les Gorges

Opinions sobre el Dietari de Les Gorges

Finalista del premi Víctor Mora de l'Escala amb: "Felipe o la magnitud de la llum".
Any 2011
Primer premi de narrativa d'Alberic amb la novel·la "Coses de la genètica".
Any 2012
Premi Soler i Estruch de narrativa curta amb l'obra "Pell de gat". Editat per Edicions del Bullent l'any 2013.
Any 2015
Premi de narrativa breu policíaca i de misteri Ferran Canyameres amb l'obra "L'home que camina"
Any 2016
Finalista del V premi de novel·la GREGAL amb l'obra: L'esquerda de l'àngel:
Any 2017
Accèssit del premi de novel·la curta LA VERÒNICA CARTONERA amb l'obra: El rellotge de doble esfera

Gràcies per llegir-me!

mlovaina@gmail.com