El joc de la son

Un relat de: Shu Hua

Diuen que la Son té un joc i que cada nit convida les nenes i nens a jugar amb ella. Jo ho sé, hi he jugat moltes vegades, tot i ser una mama. La gent gran també pot jugar al joc de la Son. I com s'hi juga?, preguntareu. Doncs fàcil, us respondré.
Primer us heu d'estirar al llit tan llargs com sigueu i quedar-vos ben quiets. Això és fonamental, perquè a la Son no li agraden els moviments bruscs i si un nen es belluga, doncs diu que no hi vol jugar i se'n va.
Després heu de respirar molt fort cinc vegades; els que no sàpiguen contar fins a cinc, que no es preocupin, la Son ja els ajudarà.
I, per acabar, heu d'obrir les manetes i convidar la Son a venir. I ja està. Oi que és fàcil?
Ja està? Potser em preguntareu. I per això ens hem assegut a escoltar un conte?, seguireu. No patiu, us respondré. Encara em queda per explicar quin és el joc de la Son. Si ho voleu saber, hi ha tantes maneres de jugar com nenes i nens. La Lluna Tzan em va explicar un dia el seu somni. Si us ve de gust, us el contaré fil per randa.

Doncs senyor, resulta que una nit a la Lluna no li venia gens de gust adormir-se i tot era gemegar i rondinar perquè els papes l'anessin a veure. És que encara vull jugar més!, deia. Doncs no pot ser, va dir una veu. Qui ets? Sóc la Son, que vols jugar amb mi? Sí, sí! I no vols dormir? Ai, no!

I així va ser com la Son convidà la Lluna a anar de passeig. Primer van pujar al cel, a veure la seva homònima... la què?, preguntareu, inquiets. Doncs la que és igual, o sigui, la lluna. Què rodona és!, exclamà la nena, jo me l'imaginava més petita. I jo a tu, respongué la lluna, més gran, ves quines coses! Vols jugar a fet i amagar?, prosseguí la lluna. Sí, sí, aplaudí la petita, entusiasmada. I s'estigueren jugant molta i molta estona. I ja de pas us diré, si ho voleu saber, que aquest és el motiu pel qual l'astre blanc ara es deixa veure, ara no, ara d'un cantó, ara de l'altre. Ei, divertit! O no?

La lluna, un astre blanc és.
Ara la veus, ara no,
Ara d'un cantó,
ara de l'altre, no.
Divertida és
i alegre juga
a fet i amagar.
Que m'hi vols acompanyar?

Ui, Son!, va dir la nena, estic una mica cansada. Vols que anem a veure el fons del mar?, oferí la Son, és molt més tranquil. Sí, sí!, exclamà, entusiasmada. I cap allà van anar. El mar, al veure'ls, els va preguntar que si volien jugar a fer palmes. Però, s'estranyà la nena, com ho podrem fer?, tu no tens mans. Cap problema, bonica, respongué el mar, tinc ones. Què bé! Què bé! Fins i tot es van inventar una cançó:

Pica onetes
mullades i netes.
Mira el mar
ben capgirat.
Canta i balla
fent una rialla.
I torna a picar onetes
amb les teves manetes.


I estigueren tanta estona fent palmes, cantant i ballant que, a la fi, a la Lluna-Tzan se li tancaven els ullets. Què?, li preguntà la Son, que vols anar a dormir, ara? No, no, respongué la nena, no encara, vinga, Son, juguem una mica més. La Son rumià una estona i li proposà: com que estàs bastant cansada, anem al teu llitet i seguim cantant i xerrant tota la nit. Sí! Sí!, exclamà la Lluna, m'agrada molt la idea, m'agrada. Ui! Mira com m'estiro al llit, què bé que s'hi està! Sí, confirmà la Son, a mi també m'ho sembla. A veure, Lluna-Tzan, quines paraules saps dir? Doncs no gaires, respongué, però les puc dir moltes vegades i semblen més:

Papa, mama, iaia, pipi, caca, coco, papa, pipi, mama, caca, coco, papa, iaia, chuchu, pipi, pipi, guau guau, miau miau, ma...ma, pa...pa, c...a...c...a, aaaaaaaah!, p...i...p,,,

La Son i la Lluna-Tzan ja no van dir res més perquè es van quedar ben i ben adormidetes. Quan després va entrar la mama a tapar sa filla, li va semblar veure una altra nena al seu costat. Bah!, va pensar, imaginacions meves!



Bona nit!, vull dir, vull dir: FI

Comentaris

  • Un conte...[Ofensiu]
    rnbonet | 22-04-2005 | Valoració: 10

    ... de cotó-en-pèl (cotó fluix, em sembla que dieu per "eixes altures"). Juagar amb la realitat per arribar màgicament a la fantasia.
    Molt bo!
    Salut i rebolica! I visquen els xiquets, llum dels nostres ulls, sal de la nostra terra...

  • Oi que...?[Ofensiu]
    kispar fidu | 20-04-2005

    (si no vaig pas errada) ... la teva filla és diu Lluna? (Llegint el relat me n'he enrecordat i he mirat a la biografia per assegurar-me'n i després he recordat que diria que ho vaig veure en el fòrum, amb les fotos de la trobada del cap de setmana...)

    Si és així, interpreto i suposo que la història se't deuria ocórrer una bona nit, a l'hora de posar la teva dolça Lluna a dormir... Què millor que un conte, oi? I sobretot si la protagonista del conte és ella mateixa! Als nens els hi encanat formar part de les històries, i a més a més al tenir tanta imaginació són capaços de transportar-se fins al bell mig de la narració i envoltar-se de la màgia del conte!

    L'he trobat un conte original, i més, pensant que relaciones la Lluna amb la pròpia lluna (com a astre!).

    En fi (bona nit... jajaja) ai no! Vull dir: que està molt bé! ;)

  • Un joc molt entretingut[Ofensiu]
    AINOA | 19-04-2005 | Valoració: 10

    Quin relat més bonic.
    me deixat emportar per el conté i quasi bé le viscut.
    Esta fet en tant dolço que deix ensimismat a quelcom que el llegeix.
    Una forta abraçada.
    Per cert, he vist las fotos i tens una nena preciosa.

  • Me'n vaig a dormir[Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 12-10-2004 | Valoració: 10

    ara i potser pensaré en aquest relat... No recordo que me n'expliquessin mai, de contes... és a dir, a partir del moment en que recordo alguna cosa. I dubto que com aquest. La meva mare té prou bona veu per a cantar (encara que ella digui que no, naturalment) però no pas originalitat per imaginar contes com aquest.
    És tendre, per a un públic ben definit, potser hi sobrava l'homònima, però te n'has sortit, i de fet el que importa és sobretot el cúmul d'idees que has enllaçat, perquè cadascú l'explicarà amb més o menys traça però a la seva manera. Saps que he m'està entrant una son...
    Quant a les polèmiques puntuacions, bé, ja vaig dir-hi la meva i mentre hi siguin les faré servir.
    Salutacions i una abraçada ben gran del teu -espero que aviat- company de taula novament,
    Fins aviat,

    Vicenç

  • Amics relataires![Ofensiu]
    Ilargi betea | 07-10-2004

    Volia dir-vos que com els organitzadors de la nostra pàgina tenen molta feina amb tants relats i no trobaven el moment de fer el fòrum vaig decidir fer-ne un de provisional per anar passant. Els ha semblat bé i m'han demanat que ho digués a algún comentari seu o meu abans que ells destaquessin l'adreça del fòrum a la pàgina d'inici. Se m'ha acudit que la millor manera de fer-la arribar a molts usuaris era posar-vos un comentari als més llegits i a alguns altres relataires (si em deixo algú que hauria de ser-hi, ho sento! sóm tants que em segur que em fallarà la memòria!) tot i que vull que quedi ben clar que és una iniciativa per TOTS els usuaris del web (escriptors i lectors).

    http://boards.melodysoft.com/relats/

    Una abraçada i (ho sento, Manu, no puc evitar-ho! :P) molta màgia!

    PD: El fòrum és molt senzill, potser fins i tot cutre, però és el que hi ha..sóc un desastre en qüestions tecnològiques! de tota manera, crec que per fer la seva funció n'hi ha prou... XD

  • Que maco![Ofensiu]
    ximxim | 03-10-2004 | Valoració: 9

    És un relat carregat d'imatges boniques i de tendresa, aquella tendresa que només sabeu donar les mames.

    Pel text de "coses de dones" jo també et dono les gràcies, tens tota la raó.

    Una abraçada!
    Mercè

  • Un regal![Ofensiu]
    Tiamat | 03-10-2004

    Aquesta nit jugo a ser una reina maga (tot i que sóc republicana) i m'estic dedicant a regalar els meus relats a alguns autors d'aquesta web, pels motius que siguin, perquè us els trobeu demà al matí quan obriu la pàgina.

    A tu, shuhua (i també a la ximxim), et regalo "alternatives als estúpids anuncis de compreses", perquè les tres sembla que ens hem posat d'acord per protestar contra aquestes burles a la dona!

    Una abraçada!

    Tiamat

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Shu Hua

43 Relats

404 Comentaris

105124 Lectures

Valoració de l'autor: 9.29

Biografia:
Em dic Glòria i Shuhua és el meu nom xinès. Vaig estudiar xinès a Xina, Xi'an, dos anys i mig, amb el meu home. "Shu" significa: tranquil, parsimoniós. "Hua", glòria i també Xina.
Escric des dels 27 anys i cada cop s'ha tornat una eina més precisa i important per a mi. Tinc un munt de relats curts i poemes i un parell de novel.les. .. al calaix. Esperant tornar a tenir temps i ganes d'escriure, de tant en tant em passejo per aquesta web.

Vull afagir que estic molt contenta i orgullosa que la meva filla hagi engrandit aquesta web amb els seus relats.
Es diu Lluna d'Argent.
I m'encanta saber que li agrada escriure, que ho fa prou bé i que és com és.
Ja saps que t'estimo.