Bustiaren beldur denak ez du arrainik atxemanen (qui té por de mullar-se no pescarà)

Un relat de: Shu Hua

Bustiaren beldur denak ez du arrainik atxemanen
Qui té por de mullar-se no pescarà.



La bruixeria no fou un mal només de Zugarramurdi, tota la terra basca la patí. Lapurdi especialment. Més cap a la costa, fronterer amb França, té nom basc: Donibane Lohitzune. Terra de pescadors. A l'època de Violeta i Azucena, més o menys, la balena s'havia anat allunyant de les costes properes i als pescadors no els quedà més remei que seguir-la fins la llunyana Terranova. Quina sorpresa no tindrien quan, en tornar d'un d'aquells perillosos viatges, veieren la meitat de la població sotmesa al poder inquisitorial, acusats de bruixeria!

Guri ere ekharguzu hurbillera Balea,
segurkiago armaren landatzeko kolpea.
Biziaren gatik dugu hirriskatzen bizia;
arren egiguzu haren gelditzeko grazia.

Tráenos también a nosotros la ballena
para darle el golpe con más seguridad
Arriesgamos la vida por la vida;
haznos, por favor, la gracia de detenerla.

Aquella espècie rebé el nom de: Balaena Biscayensis. A dalt d'una atalaia un home l'esperava i, tant bon punt l'avistava, donava la veu d'alarma. Els pescadors es feien a les barques i s'hi apropaven tant com calia perquè se la pogués ferir. Immediatament tocava apartar-se, que amb la cua podia enfonsar més d'una barca. Un cop morta, la duien a la platja i se la repartien. Quan l'extinció, o el sentit de supervivència, impedí l'arribada de més balenes a la costa, els mariners hagueren d'anar cap a Terranova. Aquell dia que van tornar els més de 5.000 homes que havien marxat, el cor se'ls va encongir en veure que hi havia rivals més perillosos que les balenes i la mar: el propi home.

Patitzean Ternuara,
unzia prest da balara.
berga haut dago arradan
denbor-onaren paradan.

Al zarpar para Terranova,
el barco apresta las velas
t enfila el mástil
aguardando el buen tiempo.


L'horror tenia nom i cognoms: Pierre de Lancre. Jutge enviat pel rei francès per averiguar què hi havia del cert en l'acusació de bruixeria amb què un dels bàndols de Lapurdi havia acusat l'altre. Igual que a Catalunya, amb els nyerros i els cadells, i que a tot arreu i en tota època, les famílies s'enfrontaven entre si. Aquell cop, anaren massa lluny i plorà una tempesta menys coneguda que la de Zugarramurdi, potser més devastadora encara.

Adios, neure emaztea
esposa maite gaztea;
tristea dut partiada,
sekulakotz, behar bada.

Adios, mujer mía,
querida joven esposa;
Parto triste
quizá para siempre.

Pierre de Lancre, nascut a Burdeos i d'orígen basc, trobà d'allò més sospitosa la gent de Lapurdi. L'any: 1609. Llur manera diferent de parlar i vestir, llurs dances, el fet de no ser ni francesos ni espanyols, tot plegat li va semblar obra del dimoni. Amb ajut d'intèrpret, interrogà més de 500 nens i molta gent adulta i arribà a la conclusió que hi havia més de 3.000 veïns bruixots. Va fer matar cents de persones, no se sap ben bé quants, entre ells 3 capellans: Argibel, Migalena i Pierre Bocal. Els processos no són tan coneguts com els de Zugarramurdi o els de Vic, però foren igual de reals i espeluçnants. Els pescadors acabats d'arribar de Terranova hagueren de convertir-se en guerrers. Quan arribà l'hora d'ajusticiar Maria Bonne es rebelaren i feren fugir Lancre. Això sí, no pogueren evitar que s'endugués presoners.

Desgraziarik orrelakorik
sekulan ez da aditu.
Itxaso ori asarretuta
neurrian ezin kabitu
Neure kristauak, aiziak eta
urak indarrak baditu,
aplakatutzen dan urte bera
iñor ezin errenditu.

Semejante desgracia
nunca se ha oído.
Todo el mar enfurecido
no cabía en su medida;
Cristianos míos, el viento
y el agua tienen fuerzas
que hasta se aplacan
nadie puede rendir.

Zugarramurdi es féu més famós degut a les boniques coves, als akelarres més concorreguts, als contes i a que els procesos es feren a Logroño l'any 1610. L'inquisidor Juan Valle Alvarado passà alguns mesos interrogant la gent dels voltants, també amb intèrpret, i acusà 300 parroquians de bruixeria. Se'n processà més de 40, dels quals 18 restaren absolts. L'auto de fe fou dels més llargs de la història, durà dos dies: 7 i 8 de novembre de 1610. Tres inquisidors: Alvarado, Alonso Becerra Holguín i Alonso Salazar Frías.
Don Alonso Salazar Frías es convertí en una de les primeres veus en alertar contra la bogeria de tot plegat. Investigà, escrigué i estudià. Finalment logrà convèncer la Inquisició de la banalitat de les acusacions de bruixeria. La Inquisició, que no el poble. Recordem que els processos més durs els dugueren tribunals laics. Algunes d'aquelles pobres dones han esdevinguts bruixes de rondalles, igual que les catalanes ... i les de qualsevol lloc. Alguns noms: Maria Zozaya, Estevania de Yriart, Maria de Yriart, Maria Chipía. I alguns homes: Miguel de Goyburn, Joanes de Echalar, Martín Vizcar.
A tots ells. A tots els ajusticiats del passat remot i del proper. A tots els injuriats i enganyats. A nosaltres mateixos. A mi. També es pot viure en pau gaudint de la terra.

Bedatsiaren heltzian bazterrak dirade bethazen lorez.
Bortietan ere olha sariak nola beztitzen belharrez.
Artzainak gü goiz aldi eder batez
gora büruz baguatzan plazerrez
gure ardi salduak aitzin'otsamanez
udakoz dener adio erranez.

Con la primavera todos los rincones se llenan de flores.
También los altos pastos se pueblan de hierba.
Los pastores, una hermosa mañana,
partimos hacia arriba con placer,
llevando por delante a nuestros rebaños,
despidiéndonos de todos por el verano


Comentaris

  • Estem xops![Ofensiu]
    Jofre | 13-08-2005

    qui té por de mullar-se no pescarà
    certament Glòria.

    En aquesta vida tens ben clar que cal que ens impliquem.
    Tu ho fas i ho has fet acollint les més belles maneres i virtuts.

    Segueix escrivint! Endavant!
    Exhorta'ns també a seguir amb prudència a continuar estimant la veritat sense temences.

    Una abraçada!
    PS. Gaudiu, tots plegats, al màxim, de les vostres vacances, Glòria! Gràcies.
    Per cert, a mi m'agraden els colors del mar.

  • no sóc basca[Ofensiu]
    Shu Hua | 27-11-2004

    vaig trobar-me la història dels pescadors de Terranova i en vaig voler saber més; navegant pel google vaig clicar "poesia vasca" oa lguna cosa així i em van sermblar uns poemes tan xulos que no els vaig tocar, per això la traducció està en castellà. Gràcies per llegir aquest relat. Ens seguirem llegint mútuament.
    un petó
    glòria

  • Interessant[Ofensiu]
    mistika | 26-11-2004 | Valoració: 8

    hola shuhua!
    és un relat interessant...com molt bé m'has comentat és una altra versió de la visió de la bruixeria. El teu relat és més aviat històrik i el meu....és més aviat com un conte.
    Pel que veig ens agraden força els mateixos temes ( x escriure ). Ah! x cert encara no tink el relat dels vampirs publikat.
    P.D: tens arrels vasques?¿ d'on has tret els versos?
    Una abraçada!!

  • gràcies per les vostres valoracions[Ofensiu]
    Shu Hua | 14-08-2004

    m'han agradat molt els vostres comentaris i, no cal dir-ho, les valoracions. Els versos els he tret del "google", d'on he tret quasi tota la informació. Aquest relat forma part de la meva novel.la: "L'Heura i L'Atzavara", on una mare li explica a sa filla relats escrits per una antiga bruixa de la família, na Violeta. I aquests relats formen la part històrica de la novel.la (i la que em va costar més). Sempre són sobre bruixes i bandolers del s.XVII. Quan vaig començar a investigar sobre ells, em vaig quedar copsada en saber que aqui, a l'abast, tenim unes vides tan interessants (les dels bandolers) i tan tristes (les bruixes) i quasi les hem oblidat. Em sap greu, per exemple, que coneguem tan bé el Robin Hood i tan malament el Perot Rocaguinarda o el Toca-son.

    I Perdix, és comentant el teu relat on vaig parlar del les històries inacabades.

    Una abraçada i a veure si ens tornem a trobar aviat.

  • m'has deixat de pedra[Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 13-08-2004 | Valoració: 10

    Per descomptat m'ha cridat l'atenció primer el títol. I ja en llegir el relat m'he quedat de pedra. La bruixeria és un tema fascinant però (i ara, havent llegit aquest relat, me n'he adonat) en coneixem tan poc! Podem dir coses com ara "eren dones que feien quatre ungüents, les descobrien, les acusaven [sempre la Santa Inquisició, naturalment; ara, igual que perdix, m'assabento que els pitjors eren els tribunals laics!] i les penjaven". O, tal i com et vaig comentar a taula el dia de la trobada, fins i tot les cremaven (cas de la bruixa Napa, que va ser l'última bruixa "ajusticiada" [ejejem] a Catalunya, segons diuen).
    És un relat que només puc definir amb aquests adjectius: històric, diferent, fascinant i precís. Res de "se suposa", "es comenta", "algú ha dit" o el meu recent "segons diuen", per exemple. Enhorabona novament.
    Repeteixo la pregunta dels anteriors comentaristes relativa a l'origen dels versos.
    Fins aviat!

  • UN RELAT EXTRAORDINARI[Ofensiu]
    Marc Freixas | 13-08-2004 | Valoració: 10

    Realment és un relat molt ben escrit;
    m'has deixat força impressionat en tot el contingut del mateix.

    Felicitats shuhua!!

    Això que t'ha preguntat el perdix :
    i els versos, d'on els has tret?

    Són molt bons!!!!!!!!!

    UNA ABRAÇADA!!!!

  • casualitats[Ofensiu]
    pèrdix | 13-08-2004 | Valoració: 8

    Carai! En un comentari teu a no se quin relat, comentaves que el dia del dinar de relataires parlaveu sobre els relats inacabats. Jo, casualment , he fet un relat sobre aquest tema. Bé. Però saps per què no vaig venir al dinar? Perquè estava passant uns dies a Etxalar, al costat mateix de Zugarramurdi.... Mira, ara mateix m'acabo de fer por a mi mateix..;-).

    M'ha agradat aquest relat, molt pedagògic, explicant Història en tó de rondalla. Molt bé.

    M'ha impactat una cosa. Dius, , "Recordem que els processos més durs els dugueren tribunals laics": REcordem? això ho sabiem molt poca gent . Jo m'acabo d'enterar ara! Molt interessant.

    Hòstia a vegades parlem tots una mica per parlar i fem demagògia militant mentre el que "creiem" o "ens han dit" s'ajusti al que volem justificar. Encara que sigui fals. No cal defensar a la Inquisició, no cal ni mencionar-ho, però moltes vegades ens va bé culpar plenament als de sempre en comptes d'afrontar la nostre pròpia misèria.

    Com sempre, les coses no són blanques ni negres, i ens emboliquem amb els matisos dels grisos.

    Molt bé. M'agraden, entre d'altres, els relats em facin pensar.

    P.D. D'on has tret els versos?

Valoració mitja: 8.2

l´Autor

Shu Hua

43 Relats

403 Comentaris

104899 Lectures

Valoració de l'autor: 9.29

Biografia:
Em dic Glòria i Shuhua és el meu nom xinès. Vaig estudiar xinès a Xina, Xi'an, dos anys i mig, amb el meu home. "Shu" significa: tranquil, parsimoniós. "Hua", glòria i també Xina.
Escric des dels 27 anys i cada cop s'ha tornat una eina més precisa i important per a mi. Tinc un munt de relats curts i poemes i un parell de novel.les. .. al calaix. Esperant tornar a tenir temps i ganes d'escriure, de tant en tant em passejo per aquesta web.

Vull afagir que estic molt contenta i orgullosa que la meva filla hagi engrandit aquesta web amb els seus relats.
Es diu Lluna d'Argent.
I m'encanta saber que li agrada escriure, que ho fa prou bé i que és com és.
Ja saps que t'estimo.