Viure a ciutat

Un relat de: Fidel Català
Viure a ciutat comença a ser una manera irracional de viure.

Jo visc lluny de cap capital, i quan em desplaço a una ciutat amb més de 10000 persones vivint amuntegades en carrers i pisos d'altura, em fan una certa angoixa i ho trobo antinatural, però me n'estaré molt de creure'm més llest que cap d'ells, que han triat una manera, per a mi, angoixant i il·lògica de viure.
Té els seus avantatges, està clar, sobretot en l'àmbit cultural, que seria allò que ens toca als qui estem per Relats en Català.

El meu cas em du a pensar que quan baixo a Barcelona, a l'estiu sobretot, m'entra un ofec que malgrat tot, no m'impedeix viure la seva vellesa arquitectònica. També està dins de l'àmbit cultural l'arquitectura, oi que sí? En força casos, com en tot àmbit, hi ha uns edificis que semblen fets per pirates i que fan feredat de veure. Cosa que em du a pensar com hi viuen els seus inquilins.

Bé, qui sap si és per això que quan vaig a la capital, sento llàstima per tota aquella gent que respira aquell aire tan «tangible» i en observar-los dissimuladament, els veig unes faccions pàl·lides, o esgrogueïdes, la dels autòctons, no em fico amb els orientals que la visiten en grups sota uns paraigües per amagar-se del tòrrid sol.

I clar, arribo jo, amb el meu to de pell més bru, sense ser un bru de platja, però més adobat que el to facial dels de ciutat, diria. I em fa tot l'efecte que la meva manera de viure està més d'acord que no pas la seva.

De fet, no m'hauria de fer sentir estranys. Em reconec transitant aquests carrers, ja que de petit i de jove, vaig viure en aquesta ciutat nostra capital històrica, i no me n'avergonyeix gents, ni en faig mofa, perquè encara me'n sento de barceloní. Tot i que fa cinquanta anys que vaig marxar, en tornar d'allò que abans fèiem els nois, la mili.

I certament, l'apel·latiu Can Fanga, em fa una certa rabieta. Quan a casa estant, als vespres plou per on visc, i els quatre carrers que l'ajuntament no vol asfaltar (perquè hi ha pocs veïns que paguin contribució) s'omplen de fang, penso en aquest apel·latiu (aquest seria el mot correcte?) em demano qui té més fang en els seus carrers. Cosa que em du a pensar; com un detall històric pot mantenir en l'imaginari d'alguns un topònim (no deu ser aquest el mot correcte) popular que no té res a veure amb la realitat actual? Els pobres de «Can Fanga» d'ara, no tenen gaires carrers sense asfaltar i quan els plou, ja no s'omplen de fang, com ho feien a finals del segle dinou. I el 90 % dels seus actuals habitants, desconeixen d'on ve aquest malnom.

Potser són poc llegits! Però mai babaus, o no tots ells!
I dit tot això, crec que en aquesta pàgina, a tall literari, hauríem d'evitar brometes de caràcter groller quan no estan inserits en un diàleg que sigui groller en la seva més àmplia descripció del personatge. (Per sobre de tot, en el nostre fòrum), perquè si no, és l'opinió i la parla de l'autor/a, i això diu poc d'ell/a.

Bé, baixo a comprar el pa, i no, no visc a Arbeca.

Comentaris

  • Mateu 2,1 , parla de " savis" [Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 09-01-2024 | Valoració: 10

    Bon dia,
    Em sap greu això del " mal al ulls "
    Les fonts escrites no parlen de REIS.
    Intueixo que en la línia de reforçar les figures reials " el rei ve de Déu" se'ls atorga aquesta condició.
    Sembla que també et fa mal, en aquest cas a les orelles " pixapins " , apel·latiu que m'han dit en infinitat d'ocasions, malgrat ser nascut al Camp jussà de Tarragona, i viure al Vallès Occidental.
    Tothom ha de tenir dret a dir-hi la seva, també tu.
    Bon any 2024 !!

  • Segona visita[Ofensiu]
    Tamarro | 09-10-2023

    No sé si a tu et calen més comentaris, però no m'importa afegir-te un de nou, per agrair la teva segona i oblidadissa visita. Jo o t'he fet res, ja t'ho dic, això ha de ser culpa de la teva edat, que perd records i que no hi veus bé, ja t'has fet la revisió ocular? Deu tocar aviat, si no l'has feta.

    I avui, que he llegit una mica millor el teu assaig sobre la ciutat o no, dir-te que els boscos per on transita el tamarro originaria mitològic, està força empudegat també, tot i estar a més de cent quilòmetres de la capital, el núvol toxic arriba lluny.

    Bon dia Fidel!

  • Gràcies[Ofensiu]
    Tamarro | 02-10-2023

    Gràcies per la teva visita en el meu espai relataire i pel teu comentari de benvinguda.
    Jo no visc a ciutat, el tamarro vull dir. Com autor darrere del personatge sí, visc en una gran ciutat del nostre estimat país. Estimat, tot i que una mica bandejat.

    El tamarro

  • Angoixa. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 05-08-2023 | Valoració: 10

    Molt ben redactat aquest relat on descrius bona cosa sobre les ciutats de més de 10000 habitants. Així és, t'alegres de ser barceloní i això està bé. Realment molt bon relat, on ofereixes als lectors, Fidel.
    Això és millor, no viure a Arbeca.
    Molt cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Jo soc al contrari[Ofensiu]
    Sol_ixent | 04-08-2023 | Valoració: 10

    Soc de comarques i tota la meva infantesa i adolescència la vaig passar íntegrament en un poble, però quan vaig començar a estudiar a la capital me'n vaig enamorar. Vaig descobrir tot un ventall cultural i vaig fer molt més bones amistats que les que havia tingut anteriorment, així que al final m'hi vaig quedar a viure, i crec que serà per uns anys més. També és cert que mai he viscut al centre i sempre he buscat la perifèria i fa bastanta llàstima la massificació que pateixen algunes zones, a banda de la discriminació lingüística que comenteu, però per sort en el meu cercle mantenim la tradició :)

    També és cert que la gent de fora de Barcelona ve a viure a Barcelona i la de Barcelona marxa a viure a comarques. Ningú es conforma amb el que té, ha, ha, ha!

    Bon relat, com sempre, per cert! I bon estiu!!!

  • La ciutat que era nostra[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 02-08-2023 | Valoració: 10

    Jo també sóc barceloní, encara que fa anys que visc a Ribes de Freser. M’estimo Barcelona moltíssim, però la pèrdua de personalitat, el canvi de veïns per turistes impenitent, la massificació turística, la massificació de terrasses, el tancament de botigues, tot això em posa els pèls de punta i m’entristeix. jo he viscut a l’Eixample, Vallcarca, el Carmel, la Barceloneta, Les Corts, el Poblenou i el centre, veure el que veig em posa els pèls de punta. I a més, sense la llengua que ens defineix, el Català. Una bona reflexió aquest relat. Una forta abraçada.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Fidel Català

Fidel Català

13 Relats

80 Comentaris

12374 Lectures

Valoració de l'autor: 9.54

Biografia:


Ser dimoniet no és cap constant,
tanmateix, se'm fa natural,
la pena és voler ser dimoni infernal
per plantar-li cara al trapella, atacant
sense ser conscient d'estar protestant
com un animal...
cosa que potser no cal.
Si vols pots jugar-hi, això no obstant,
pots enfadar-te replicant,
però... jugant,
sense fer-nos mal.