La pau dels daltònics

Un relat de: Fidel Català
Vas obrir els ulls a un món de colors, però la teva realitat estava dotada de tons grisos, en una àmplia escala, però sols de grisos. Vas trigar a adonar-te del detall. La mare es tornava boja, tanmateix et defensava a mort, per un altre cantó, el pare es creia que no entenies algunes paraules, o que t’equivocaves per fer-te veure. Passats els primers anys, i després de rebre alguna garrotada del pare maltractador, els vas fer entendre, ja amb paraules, que aquella ampolla que ells deien que era vermella, per a tu era d’un to lleugerament diferent d’aquella altra que ells anomenaven blava.
Sols quan el pare va fugir de casa frustrat per milers de culpes mai seves, sempre dels altres —segons les seves paraules—, vas albirar el tènue color de la llibertat i la pau.

Comentaris

 • Vós que foteu cara de gos.[Ofensiu]
  SrGarcia | 26-09-2021

  Molt agraït pel seu comentari.

  Sobre qui és més pedant, millor que ho deixem córrer; sobre qui és més carallot, també.

  No hi veig cap mal en autocomentar-me, especialment si trobo comentaris que parlen de qualsevol cosa excepte del meu relat.

  Els adverbis acabats en -ment s'han d'usar amb parsimònia, teniu raó; però no és cap pecat usar-los. Poques vegades, però es poden usar.

  No m'atreveixo a ser corrector de català, però m'agradaria cridar l'atenció sobre l'última frase que heu sigut tan amable d'escriure: "No acceptaré que vos ho sigui més que no pas jo". Si em tracteu de vós, hauríeu de dir (potser) "que ho sigueu", a més, em sembla que "vos", com a tractament, porta accent.

  Seguim amics, no?

  Disculpi pel títol del comentari, és una rima típica del meu poble, farcit de poetes, i no me n'he pogut estar.

 • brevetat...[Ofensiu]
  Homo insciens | 26-09-2021

  A mi algunes coses m'agraden breus, d'altres no. Però en els relats no em molesta pas. M'agrada la contundència de l'última frase. Li dona el pes, i el sentit que pertoca a tot el relat.

 • Pedant i carallot.[Ofensiu]
  SrGarcia | 25-09-2021

  L'argument està ben pensat; el desenvolupament, no,

  Potser t'has deixat emportar pel desig de brevetat, per això els personatges no estan ben descrits.

  Ets un pedant i un carallot; com a bocamoll ets imbatible, com a busca-raons també.

  Potser et podries fixar menys en la culta catalonoparla i més en la tècnica narrativa, tampoc és tan difícil.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: