Una visita a l'ermita de Santa Perpètua de Vespella

Un relat de: surina

Aquell dia plovia, no gaire, però plovia. El cel era d'un gris més aviat fosc, però la Maribel i jo no volíem renunciar a fer aquell passeig que ens hauria de portar fins a l'ermita de Santa Perpètua. Vam agafar un paraigües i vam començar a caminar des de Sant Bartomeu en direcció al bosc, per darrere del mas, anomenat Vilar.

A poc a poc la pluja va desaparèixer, i després de caminar uns vint minuts vam sentir la monòtona cantarella de l'aigua que raja de la font del Vicari, que està situada a la dreta del camí. Hi ha un petit llac i una taula rodona de pedra. Ens vam aturar un moment per beure aigua i per contemplar la bellesa del paisatge. Les pedres cobertes de molsa, les fulles seques dels arbres que dansen en la superficie del petit llac, l'olor de les herbes molles... pagava la pena perdre-hi cinc minuts.

Vam continuar la caminada i després de pujar per un petit turó, vam arribar a l'ermita.

El que ara es pot admirar a Santa Perpètua no és gaire important. En canvi sí que ho és
La seva situació i el magnífic panorama que s'admira des de la capella. Pertany a la Parròquia de Vespella, dins del terme municipal de Gurb

L'ermita original es va construir durant els segles XII o XIII, i segurament era d'estil romànic. Les consecutives reconstruccions han fet que en aquests moments no hi hagi cap vestigi d'aquella època. No se sap si sota el revestiment queda algun tros de les antigues parets. Se sap que l'any l.356 el papa Innocenci VI, li concedí una butlla amb indulgència plenària per tot aquell que visités la Santa.

La capella tenia, des de abans del 1.522, un ermità que vivia en una casa adossada a l'església de la qual es varen treure les restes fa pocs anys i de la que encara es conserva la cisterna a tramuntana de l'ermita. Aquell ermità captava per la conservació de la capella per les masies del voltant. Se sap també que el 1582 es va comprar una campana per l'antiga capella.

L'església és en l'actualitat una edificació rectangular clarament barroca. Es pensa que la última restauració es va fer pels voltants del segle XVIII.

La seva peça més notable és la imatge de Santa Perpètua, gòtica, de pedra, importada de fora i restaurada fa poc temps gràcies a la voluntat d'un feligrès agraït. També fruit de l'agraïment es poden veure molts records i ofrenes a la Santa.

Es diu que aquesta Santa protegeix els nadons; és per això que gossa d'una gran devoció entre els habitants de Sant Bartomeu, que cada any el dia 1 de Maig van a visitar la església i ofereixen una missa.

En l'actualitat la família Trull ha fet arreglar la teulada i ha posat una porta nova; ells mateixos s'han fet càrrec de les despeses.

Després de fotografiar l'interior de l'ermita donem per acabada la nostra visita

El nostre agraïment al Bisbat de Vic que amb una gran amabilitat ens han donat part d'aquesta informació extreta del full diocesà 3.415. (recull de Mn. Antoni Pladevall)










Comentaris

  • Enhorabona per una descripció[Ofensiu]
    Romy Ros | 02-12-2009 | Valoració: 10

    tan acuradament àgil de l'excursió. Ho fas molt bé, altres vegades he llegit relats de viatges que es fan farragosos i que no inviten a seguir el recorregut. Tu en canvis ho has fet d'una manera magistral explicant més l'història que cada detall del recorregut. Et seguiré llegint

  • Soy un vecino de la zona [Ofensiu]
    arbell1703 | 01-12-2009 | Valoració: 10

    Hola, primeramente agradecerte tu relato que me ha gustado mucho y me ha parecido interesantisimo. Por otra parte queria saber quien es esta familia Trull que ha hecho arreglar parte de la ermita y que mencionas en el relato. Yo soy un enamorado de la zona y tengo bastante información, reseñas historicas y datos de interés de esta zona. Me gustaría mucho intercambiarla con cualquiera con el fin de aportar más a la mía. Un abrazo

  • Òndia Irene,[Ofensiu]
    Màndalf | 21-04-2009


    m'has fet agafar ganes de fer una excursió, ha de ser maca aquesta contrada.

    Recordo que vaig estar a Gurb fa molts anys, estava ple de fang i jo no portava les sabates precisament d'anar pels tolls... :-)

    Bé, molt bona nit que és tard i vol ploure... com aquell dia.

    Salut

l´Autor

Foto de perfil de surina

surina

24 Relats

98 Comentaris

28675 Lectures

Valoració de l'autor: 9.81

Biografia:
A tots els que em llegiu us vull donar les gràcies i us vull aclarir que la fotografia és de l'arc de sant Martí retratat a través del vidre de la meva finestra. Ha sortit el reflex del llum i la humitat de la pluja.
Us agrada?
.





irene.tironi@hotmail.es