Tot agafant el diccionari per anar a cagar...

Un relat de: aaa

El remolar remenava entre la fustegassa, tractant d'apedaçar els rems de la sagetia, mentre el mestre d'aixa s'espolsava les quadrajaures que l'ebenista li anava vessant a sobre, tot serrant el mastil malmès per la tempesta d'ahir. Dins aquest marc ligri errava jo, amb el meu dèmon de vacances, perseguint huríses en territori d'ondines i sílfides, sense trobar ningú que em pogués exaudir, carregat de pecats envers aquest, el meu món.

La brisa xinxollava els manyacs, fent-los aclucar els ulls i ajupir-se, just quan jo passava per la seva vora, en una perfecta moixiganga on jo exercia de rei destronat, i ells, de plebs ennubilats per la meva anteriorment magna presencia.

Vaig seure prop d'una espingarda desballestada rodejada de corpentes, rememorant els temps de la guerra, en un marasme àcid. A la guerra, jo era útil, important, preeminent. Però en temps de pau, quan els pescadors feinejaven a la costa, i els fusters reparaven birrems, balandres, pailebots i pollacres, tant l'espingarda com jo érem anacronismes vivents, pigres perseguits pel saig, a punt de desaparèixer de la terra que ens va veure néixer.

Encara neulit, vaig cercar l'arúspex de la vila, en un desesperat intent de tornar al cabdal de la historia.

En Pere, que feia tots els papers de l'auca des del seu exili forçós per part del capità Torracastanyes, jugava a golf amb un broker chines, practicant el seu cantonès i el seu putter, ambdós severament envellits.

- Pere, encara ets a temps de jubilar-te a la cresta de la onada. No temptis la sort.
- Maleït mistificador sense orelles. Encara em deus sis monedes de coure per l'anagénesi del teu aparell reproductor!!!
- Pensava que era un detall per amb la meva persona.

En Pere, quan exercia de metjastre pel capità Torracastanyes, em va apedaçar el membre viril, reduït a rampoines per una perdigonada perduda d'un jenizar miop. I des d'aquell moment, no deixa de esmentar-ho.

- Estic buscant en Ramaller.
- El músic? I que en faràs, d'un poeta llòbrec i empobrit?
- Negocis, Pere. Faré negocis.
- No penso tornar a treure't les castanyes del foc. Quedes advertit.
- Vinga, on para el nostre romancer?
- Al mercat. I ves amb compte.

Deixava en pere darrera meu, murmurant excentricitats en alguna llengua arcaica, i agafava el camí del mercat, quan una víbria, sortida de l'interior del bosc, em va parar per preguntar-me l'hora.

- Dispensi, bon home, no em podria dir pas l'hora?
- Veurà, senyor drac, jo no hi crec, en bèsties com vostè, així que la seva presencia queda adjudicada al calaix de les conseqüències supeditades al món de l'alcohol.
- En tot cas, tot i creient que jo no existeixo- em va dir el molt reullós- bé que podria comentar l'hora, com qui no vol la cosa. Pensi que les víbries som molt agraïdes amb hom que ens ofereix ajut.
- Bona prosa, sens dubte.
- I doncs?
- Les onze del matí- vaig dir-li als esbarzers on els quissos es pixaven sense pietat.

La bèstia mitològica produïda per la meva ment va fer cara de pòquer, es va gratar la panxa, i va treure un telèfon de la butxaca dreta de l'armilla.

- Nena, que no arribaré a temps per dinar amb els teus
pares. Excusa'm gentilment, com sempre. Si, ja se que cada cop que venen faig tard, però tinc una feina a les quimbambes i no sé quan trigaré. Et portaré alguna coseta, no et preocupis. Adéu, amor.

Va marxar alegrement, deixant-me ben sorprès.

Quin dilluns. I això només era el començament...

(Soroll de cisterna)

Comentaris

  • l'home d'arena | 20-06-2007

    ei! que no és conya, que ha anat així com t'ho conte.

  • l'home d'arena | 20-06-2007 | Valoració: 10

    Me l'he imprés, perquè aquesta lectura havia de fer-se ben feta. He agafat el diccionari d'antònims i sinònims, perquè és més amanoset i el seu pes no comportaria perdre l'equilibri en consultar-lo en la postura que m'espera. He agafat un rotllo de paper i m'he enfilat montanya amunt, fins un lloc precís des d'on es veu la mar, i l'estepa i els romers permeten una intimitat relaxant.
    Allí, i fent els honors, m'he aponnat i amb tota naturalitat he començat la lectura. Company quin gust, quin goig per partida doble, o triple perquè la vista i l'ombra dels pins i l'aroma ( el de muntanya) acompanyaven.

    Et felicite, amb bon humor i reverència.

  • Esperpèntic i creatiu[Ofensiu]
    copernic | 20-06-2007

    El títol promet i realment no et decep. És un relat absurd de collons. Fas servir paraules oblidades, sobre tot referides a oficis pràcticament desapareguts. Muntes un poti-poti subrealista amb poques referències a la realitat. Una mica flipant, vaja, però m'ha agradat. És una bestiesa, però està molt ben escrit i construït.
    Pot ésser, ja que t'ofereixes a comentar, t'agradaria "Conte irreverent". Clicant en el meu nick el trobaràs de seguida.

  • increïble[Ofensiu]
    Urepel | 26-04-2007 | Valoració: 10

    Quines mans nanu... Niquelat. Genial. Tot i que m'he perdut entre paraules desconegudes val la pena trencar-se la closca en el que escrius. Sé que no sóc molt bon comentarista, però valgui això perquè així sàpigues que em tens "postrat" als teus peus.

    increïble

  • M'he...[Ofensiu]
    Bonhomia | 16-04-2007

    ...fet un liu amb el vocabulari, o sigui que m'he perdut enmig de les paraules. No sabria com fer-te un comentari d'això.

    Et contestaré el comentari que em vas fer al meu relat "la vols tova o dura?":
    És completament autobiogràfic. De fet no està basat en cap sentiment d'odi. A mi l'odi em fa sentir trist i llunyà, però si que és cert que està infravalorat, jo diria que també una mica censurat. I així es fa difícil ser sincer.
    No sé qui són dhal, dick, pennywise, operation ivy, Cleese, Idle, Giliam, ni Jones ni Palim.

  • ginebre | 16-04-2007 | Valoració: 10

    ja l'havia llegit, fa dies. Però tu saps el que és comentar això amb aquesta bèstia ferotge mirant-me amb els ulls vermells i el fàstic a les dents?? Uixxx quina por!
    Díga-li que no em miri, sisplau!
    Bé, brometes a part. El relat passa molt bé. Els primers paràgrafs, abans de l'entrada d'en Pere, són genials. I no et pensis que agafaré el diccionari per entendre exactament de quins objectes o éssers em parles.No cal. T'asseguro que "seure prop d'una espingarda desballestada rodejada de corpentes, rememorant els temps de la guerra, en un marasme àcid" és perfectament possible sense saber que coi és una espingarda ni unes corpentes. És més, m'agrada més no saber-ho, suposo una eina o arma, o potser una planta carnívora... qui sap, hi ha tantes posssibilitats!
    En fi, quan entra en Pere, la cosa millora (o empitjora depèn com es miri), es fa comprensible de forma standar, però no perd ni un àpex (jeje) d'humor delirant i ebri, fins al final que és espectacular i boníssim. En fí, felicitats per l'evaquació (amb perdò).
    Salut i gràcies!

Valoració mitja: 10