Sol, solet...

Un relat de: copernic

Els participants en el Ral·li solar Phébus 2007 Girona - Coll de Pimorens, organitzat per l'Associació Volt-Tour, hauran d'invocar l'astre rei amb la cançó infantil "Sol, solet...." mentre enfilen els costeruts ports de muntanya que hauran d'afrontar aquest cap de setmana fins arribar al seu punt de destí. Si els núvols cobreixen el cel s'hauran de quedar arraconats a la cuneta per no destorbar els veloços cotxes de luxe que els hi demanaran pas. Original caravana la que muntaran aquests vehicles, elèctrics en la seva major part, amb les seves plaques solars al damunt, encara que també n'hi haurà algun amb motor híbrid, de gasolina i electricitat. Els organitzadors, com és lògic, en lloc de premiar la velocitat, tindran en compte el vehicle que hagi fet un ús més racional de l'energia, renovable o no, que finalment hagi fet funcionar el motor, és a dir, interessa que l'enginy sigui, no solament ecològic, sinó econòmic.
Perquè ecologia i economia són conceptes que es complementen. Un aprofitament més eficaç de l'energia i un major estalvi dels recursos repercuteix directament sobre el medi ambient. D'altra banda, és innegable que una consciència cada vegada més ecològica, de retruc, influeix positivament en la millora de l'economia. Algunes fàbriques instal·lades en polígons industrials han optat per col·locar plaques solars en el sostre de les naus industrials per produir electricitat. Els estudis que s'han fet indiquen que, en uns deu anys l'empresa, no solament haurà estalviat molta despesa en la factura de la llum, si no que ja podrà començar a vendre-la, perquè serà autosuficient i encara li'n sobrarà!. Novament, ecologia i economia donant-se la ma.
En un escenari en el que els combustibles fòssils tenen una data de caducitat coneguda, aquesta iniciativa, que enguany ja celebra la vuitena edició, amb recorreguts diferents, és una aposta decidida per un mitjà de transport no contaminant, utilitzant únicament energies renovables. Fent les coses amb una mica de seny, el futur no té per que ésser tan apocalíptic com ens el pinten.

Comentaris

  • ginebre | 02-06-2007 | Valoració: 10

    article que demostra que amb temes d'actualitat també es pot fer bona literatura. Com d'un fer puntual i local es pot arribar a conclusions rodones i universals.
    M'agrada el to proper i optimista i com sempre un 10 per la frase final que resumeix perfectament el que encara és possible:
    "Fent les coses amb una mica de seny, el futur no té per que ésser tan apocalíptic com ens el pinten. "
    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

389249 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...